Biorezonans jest kontrowersyjnym tematem, wokół którego toczy się wiele debat dotyczących tego, czy opiera się on na naukach ścisłych czy też pseudonauce. Nauka jest to badanie świata naturalnego poprzez obserwację i eksperyment. Jest to proces odkrywania, który prowadzi do opracowywania teorii i praw wyjaśniających świat naturalny. Pseudonauka natomiast jest to zbiór przekonań i praktyk, które są uznawane jako naukowe, lecz w istocie nie podlegają metodom naukowym. Twierdzenia pseudonaukowe często opierają się na spekulacjach, dowodach anegdotycznych lub osobistych przekonaniach, a nie na powtarzalnych badaniach naukowych.
Witamina B12 (kobalamina, Cbl) jest to grupa związków rozpuszczalnych w wodzie o złożonej strukturze należąca do korynoidów. Wyróżnia się cztery formy witaminy B 12 :
- metylokobalaminę (MtCbl),
- hydroksykobalaminę (OHCbl),
- cyjanokobalaminę (CNCbl),
- 5'-deoksyadenozylokobalaminę (AdoCbl)1 .
Praktycznie każda z powyższych form pełni ważne funkcje, będąc kofaktorem istotnych enzymów w organizmie człowieka: syntazy metioninowej oraz mutazy metylmalonylo-CoA. W związku z tym witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów wewnątrzkomórkowych, które obejmują m.in. proces syntezy kwasów nukleinowych, metylacji i metabolizm energetyczny. Funkcje koenzymów pełnią formy MtCbl i AdoCbl. Z kolei forma OHCbl jest traktowana jako zapasowa, która może być przekształcona do form koenzymatycznych w komórkach docelowych1,2.
W procesie wchłaniania kobalaminy w przewodzie pokarmowym, a następnie jej transporcie zaangażowane są liczne białka, których dysfunkcja prowadzi do niedoboru tej witaminy.
Kobalamina jest syntetyzowana wyłącznie przez mikroorganizmy, w tym bakterie obecne w przewodzie pokarmowym zwierząt, a także człowieka (w niewielkich ilościach). Rośliny nie są zdolne do biosyntezy tego związku. W związku z tym jej głównym źródłem w diecie są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, w których występuje w postaci kompleksów z białkami ulegającymi degradacji pod wpływem pepsyny oraz kwaśnego środowiska żołądka. W żołądku wolna B12 jest wiązana przez haptokorynę (transkobalaminę I) będące białkiem produkowanym przez ślinianki. W zasadowym środowisku dwunastnicy następuje degradacja haptokoryny i uwolnienie witaminy B12 , która wiąże się następnie z glikoproteiną wytwarzaną przez komórki okładzinowe żołądka, tzw. czynnikiem wewnętrznym (intrinsic factor, IF), zwanym również czynnikiem Castle’a.
Wchłanianie kobalaminy odbywa się w jelicie krętym na drodze endocytozy 26 . We krwi około 75% kobalaminy występuje w formie związanej z transkobalaminą I, a 25% występuje w formie związanej z transkobalaminą II, która jako jedyna jest dostępna biologicznie i może być wykorzystana przez komórki1 .
SPOŻYCIE WITAMINY B12 W POLSCE I NA ŚWIECIE
Według WHO w niektórych populacjach świata niedoborowy poziom witaminy B12 stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego 3 . Brakuje aktualnych i reprezentatywnych danych dotyczących spożycia witaminy B12 w różnych populacjach, w tym populacji polskiej. Niedobory witaminy B12 są częstsze w krajach mniej rozwiniętych i są ściśle powiązane z dietą. Na przykład w Ameryce Łacińskiej i niektórych częściach Afryki niedobór tej witaminy występuje u około 40% populacji, a w niektórych częściach Indii odsetek ten jest jeszcze wyższy i może sięgać nawet 70% populacji. W krajach rozwiniętych, takich jak Stany Zjednoczone i Wielka Brytania, niedobór ten wynosi około 6% populacji ogólnej oraz dotyka od 1,6% do 10% populacji europejskiej 4-6.
W 2010 roku opublikowano wyniki Wieloośrodkowego Ogólnopolskiego Badania Stanu Zdrowia (WOBASZ), w którym przebadano reprezentatywną próbę całej populacji Polski w wieku 20–74 lata i oceniono spożycie witaminy B12 . Średnie spożycie witaminy B12 oszacowano na 5,85 μg/dzień u mężczyzn i 3,69 μg/dzień u kobiet. Zgodnie z uzyskanymi wówczas wynikami zalecanych poziomów spożycia nie osiągnęło odpowiednio 16% mężczyzn i 36% kobiet. Zebrane dane nie dotyczyły populacji wegan i wegetarian, u których problem niedoboru witaminy B12 jest jeszcze bardziej powszechny7 . Nieodpowiednie spożycie witaminy B12 obserwowane jest również w innych krajach i związane jest z niższym spożyciem nie tylko mięsa, ale również i nabiału ryb8.
Zbyt niskie spożycie witaminy B12 prowadzi m.in. do wzrostu stężenia homocysteiny w organizmie, której nadmiar zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Hiperhomocysteinemia przyczynia się do uszkodzenia komórek śródbłonka, co przyczynia się do zmniejszenia wytwarzania tlenku azotu, a w konsekwencji rozwojem nadciśnienia tętniczego. Ponadto zwiększa ryzyko zakrzepicy. W celu uniknięcia skutków niedoboru witaminy B12 warto zadbać o odpowiednie źródła tego składnika2. Nadmiar homocysteiny zwiększa także ryzyko chorób układu nerwowego, w tym depresji, a także powoduje zaburzenia pamięci, koncentracji uwagi. Dowiedziono także, że zwiększa ryzyko chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane.
ŹRÓDŁA WITAMINY B12
Głównym źródłem witaminy B12 dla organizmu jest dieta, a przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina B12 naturalnie w żywności występuje głównie w formie metylokobalaminy, hydroksykobalaminy oraz 5'-deoksyadenozyloko- balaminy. W największych ilościach znajduje się w mięsie, rybach i owocach morza, a także w nabiale i jajach. Kobalamina jest też w niewielkim stopniu syntetyzowana przez mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym człowieka 10.
Istotnym źródłem witaminy B12 może być również żywność wzbogacana w nią. Najczęściej fortyfikowane są płatki zbożowe (np. kukurydziane), roślinne alternatywy nabiału, takie jak wzbogacane napoje roślinne i desery oraz roślinne alternatywy mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Witaminę B12 dostarczać można do organizmu również w formie suplementów diety. W suplementach diety i w żywności wzbogacanej z uwagi na regulacje prawne oraz stabilność chemiczną i zdolność przemiany in vivo do form aktywnych najczęściej używano cyjanokobalaminy. Do istotnych zmian doszło w 2008 roku, kiedy Europejski Urząd ds.ezpieczeństwa Żywności (EFSA) zezwolił na stosowanie pozostałych form witaminy B12 do produkcji żywności fortyfikowanej i suplementach diety11 .
ZAPOTRZEBOWANIE
Zapotrzebowanie na kobalaminę jest zróżnicowane i zależy przede wszystkim od wieku, stanu zdrowia i stanu fizjologicznego. Zapotrzebowanie w ciągu życia człowieka pozostaje na względnie stałym poziomie i dla osób > 13. roku życia wynosi 2,4 μg/ osobę/ dobę. Zwiększa się w ciąży i okresie karmienia piersią. Realizacja zapotrzebowania jest niezwykle ważna w przypadku osób zagrożonych niedoborem. W grupach ryzyka i/lub stwierdzonego niedoboru kobalaminy oprócz odpowiedniego zbilansowani diety pod kątem witaminy B12 , niezbędna może być dodatkowa suplementacja. Polskie badania oceny spożycia suplementów diety prowadzone zgodnie z wytycznymi Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wykazały, że stosowanie suplementów diety przez Polaków jest powszechne, ale jednocześnie niedostosowane do potrzeb i stanu zdrowia, bez świadomości istnienia grup ryzyka 12.
OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY B12
Niedobór witaminy B12 nazywany hipokobalaminemią jest bardzo poważnym problemem zdrowotnym. Prowadzi przede wszystkim do zaburzeń procesów krwiotworzenia i rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej, która charakteryzuje się obecnością we krwi nieprawidłowych dużych krwinek o upośledzonej funkcji. Do najczęstszych objawów niedokrwistości megaloblastycznej należą: tachykardia, bóle i zawroty głowy, spadek koncentracji i uwagi, osłabienie i łatwa męczliwość, bladość skóry 13.
Manifestacja niedoboru witaminy B12 dotyczyć może również objawów ze strony przewodu pokarmowego, takich jak: nudności, zaparcia lub biegunki, utrata łaknienia i spadek masy ciała, zmiany w odczuwaniu smaku. Objawem charakterystycznym ciężkiego niedoboru witaminy B 12 jest tzw. bawoli język, któremu oprócz zmian wizualnych spowodowanych zapaleniem i zanikiem błony śluzowej towarzyszyć może również pieczenie 14.
W jamie ustnej i/lub skórze dochodzić może również do hiperpigmentacji błony śluzowej, czyli pojawienia się przebarwień w wyniku niedoboru kobalaminy. Jest to zjawisko coraz częściej opisywane w literaturze, towarzyszyć może innym objawom niedoborów. Zmiany obserwuje się najczęściej na dłoniach i na stopach i mają charakter odwracalny 14-17.
Niewątpliwie najbardziej niebezpiecznymi objawami niedoboru witaminy B12 są zaburzenia neurologiczne i psychiatryczne, które stwierdza się nawet u 75–90% chorych ze znacznym niedoborem tej witaminy. Części nie towarzyszą zaburzenia hematologiczne, co może prowadzić do opóźnionej diagnozy. Najczęstszym neurologicznym objawem jest neuropatia obwodowa skutkująca początkowo mrowieniem, pieczeniem rąk i nóg (parestezje), a następnie drętwieniem kończyn, niestabilnością chodu, zmniejszeniem napięcia mięśniowego, a nawet niedowładem kończyn. Dochodzić może również do zaburzenia widzenia i osłabienia słuchu. Objawy psychiatryczne obejmują najczęściej zaburzenia funkcji poznawczych, np. problemy z zapamiętywaniem i koncentracją, zaburzenia nastroju. Wykazano, że nieleczony, utrzymujący się niedobór może zwiększać również ryzyko depresji i prowadzić do pojawienia się i progresji choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona 14-17.
GŁÓWNE GRUPY RYZYKA NIEDOBORU WITAMINY B12
Wiele czynników, takich jak wiek, wybrane choroby, dieta czy stosowanie niektórych leków zwiększa ryzyko niedoboru witaminy B12 . Do grup ryzyka nabytego niedoboru tej witaminy zalicza się osoby wykluczające ze swojej diety mięso i/lub produkty pochodzenia zwierzęcego – wegan i wegetarian oraz osoby w podeszłym wieku, pacjentów po zabiegach resekcji żołądka lub jelita cienkiego oraz osoby, które przewlekle przyjmują niektóre leki. Do niedoborów mogą prowadzić również zaburzenia wchłaniania występujące w przebiegu niektórych chorób 1,2.
Osoby starsze
Wraz z wiekiem dochodzi do zmian atroficznych w błonie śluzowej żołądka i spada produkcja czynnika wewnętrznego, co może zmniejszać wchłanianie witaminy B12 . Szacuje się, że wśród osób powyżej 60. roku życia około 30% wykazuje stężenie witaminy B12 we krwi poniżej lub na poziomie dolnej granicy wartości referencyjnych, tj. 150 pmol/l (200 pg/ml)4,29,38. Oprócz postępujących zmian fizjologicznych, osoby starsze mogą mieć zwiększone ryzyko niedoboru również z uwagi na przewlekłe stosowanie leków zaburzających wchłanianie witaminy B12 1,13.
Osoby przyjmujące leki
Wykazano, że zwiększone ryzyko niedoborów kobalaminy występować może u osób przewlekle przyjmujących leki, takie jak: metformina, inhibitory pompy protonowej komórek okładzinowych żołądka (m.in. omeprazol, pantoprazol) i antagoniści receptora histaminowego H2 (m.in. ranitydyna) 1,14.
Osoby chorujące na wybrane choroby
Istnieją również pewne choroby przebiegające z zaburzeniami wchłaniania, które prowadzą do niedoboru witaminy B12 . Wówczas wprowadzenie odpowiedniego leczenia jest często niezbędne. Do najważniejszych schorzeń można zaliczyć chorobę Addisona-Biermera oraz zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Niedobory obserwowane są również w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna gdy dochodzi do zajęcia procesem zapalnym końcowego odcinka jelita cienkiego oraz u chorujących na przewlekłe zapalenie trzustki z niewydolnością wydzielniczą narządu prowadzącą do niedoboru wytwarzanych enzymów. Z problemem niedoborów witaminy B12 zmagają się również pacjenci po gastrektomii, po operacjach bariatrycznych czy po resekcji jelita krętego. Należy również zauważyć, że istnieją choroby genetyczne powodujące wrodzony niedobór witaminy B12 , np. zespół Imerslund-Gräsbecka, wrodzony niedobór czynnika wewnętrznego Castle’a, niedobór transkobalaminy 3,14.
Weganie i wegetarianie
Częstą przyczyną niedoboru witaminy B12 jest stosowanie diety wykluczającej mięso i/lub produkty pochodzenia zwierzęcego. W grupie ryzyka będą zatem wegetarianie i weganie18 . Ryzyko niedoboru zależne jest od ilości eliminacji, stąd mniejsze ryzyko niedoboru występuje u osób na diecie laktoowowegetariańskiej (spożywa się mleko i przetwory oraz jaja, eliminuje się mięso i ryby oraz ich przetwory), a dużo większe w przypadku wegan eliminujących wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego19 . Potwierdziły to wyniki przeglądu systematycznego z 2021 roku, w którym przeanalizowano spożycie wybranych witamin i składników mineralnych wśród osób stosujących dietę wegańską. Stwierdzono, że średnie spożycie witaminy B12 u wegan wynosi 0–0,9 μg/d i jest to wartość zdecydowanie poniżej rekomendacji. Większą częstość występowania niedoborów witaminy B12 u wegan stwierdzają także Sellinger i wsp.20 oraz Krajčovičová-Kudláčková i in.21 . Wykazano, że weganie w porównaniu do osób na diecie tradycyjnej mieli znacznie niższy poziom kobalaminy, hemoglobiny i ferrytyny, ale wyższe wartości kwasu foliowego i MCV. Weganie niestosujący suplementów witaminy B12 byli narażeni na zdecydowanie większe ryzyko niskiego poziomu kobalaminy w osoczu niż weganie suplementujący regularnie (OR: 4,41, 95% CI 1,2–16,16 dla kobalaminy, OR: 19,18, 95% CI 1,02–359,42 dla holotranskobalaminy). Z kolei weganie regularnie suplementujący dietę mieli podobny poziom kobalaminy/holotranskobalaminy jak nieweganie. W związku z tym ryzyko niedoboru witaminy B12 zależy od suplementacji, a nie od czasu trwania wyłącznej diety wegańskiej20 . Wyniki badań niewątpliwie wskazują na konieczność suplementacji wśród wegetarian i wegan, która powinna zależeć od poziomu spożycia, stopnia eliminacji i stanu zdrowia pacjentów6,15,20-22.
JAK ZAPOBIEGAĆ NIEDOBOROM?
Badania profilaktyczne
Witamina B12 jest skutecznie zatrzymywana w tkankach dzięki krążeniu wątrobowo-jelitowemu oraz resorpcji w nerkach z udziałem białka receptorowego megaliny. Magazynowana jest głównie w wątrobie, nerkach i mięśniach, a jej zapasy mogą wystarczyć na kilka lat. Z tego powodu kliniczne objawy niedoborów witaminy B12 pojawiają się zazwyczaj po kilku latach od jej niedostatecznej podaży. Warto zatem dbać o jej odpowiednie spożycie, sięgając po odpowiednie źródła z diety, a gdy jest to konieczne również stosowną suplementację. W celu prewencji niedoborów witaminy B12 , szczególnie w grupach ryzyka rekomenduje się regularne badania. Wczesna diagnoza ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu i progresji zamian neurologicznych i psychiatrycznych.
Najczęściej stosowanym biomarkerem jest pomiar poziomu całkowitej zawartości witaminy B12 w surowicy. Jednym z ograniczeń tego badania jest fakt, że ocenia on całkowitą krążącą witaminę B12 , z której około 80% wiąże się z haptokoryną i nie jest dostępna do wychwytu komórkowego. Ponadto poziom całkowitej zawartości witaminy B12 w surowicy nie zawsze odzwierciedla status komórkowy tej witaminy. W związku z tym zaleca się, aby oprócz tego badania oznaczyć dodatkowe markery wskazujące na niedobór witaminy B12.
Badanie poziomu kwasu metylomalonowego (MMA) i całkowitej homocysteiny w osoczu (tHcy) są czułymi wskaźnikami i mogą pomóc we wczesnym rozpoznaniu niedoborów. Należy mieć jednak na uwadze, że podwyższone stężenie MMA może świadczyć o dysfunkcji nerek i jest mniej użytecznym markerem u starszych pacjentów oraz chorujących na choroby nerek. Kolejnym markerem wczesnego rozpoznania jest holotranskobalamina (holoTC), nazywana również aktywną formą witaminy B12 od której zależy transport witaminy B12 do komórek ciała 17,23 . Mimo dostępności wielu badań nadal brakuje konsensusu dotyczącego najbardziej trafnego biomarkera lub kombinacji markerów do oceny niedoborów witaminy B12 w organizmie 16 . Polskie wytyczne wskazują, że diagnostyka niedoboru powinna obejmować oznaczenie witaminy B12 w surowicy krwi poszerzone o oznaczenie tHcy, a w wybranych przypadkach również o stężenie MMA 14.
Leczenie niedoborów a profilaktyczna suplementacja
Na podstawie dotychczas przeprowadzonych badań wydaje się, że całkowite spożycie witaminy B12 z diety w zakresie od 4 do 7 μg/dzień wiąże się z prawidłowym poziomem witaminy B12 i kwasu metylomalonowego (MMA) w osoczu, a zatem może być wystarczające do utrzymania poziomu witaminy B12 w organizmie zdrowych dorosłych osób 24,25. Większość zdrowej populacji może osiągnąć te wyniki poprzez spożywanie urozmaiconej diety. Jednakże w sytuacji eliminacji mięsa i/lub produktów zwierzęcych jakie ma miejsce w wyniku stosowania diet wegetariańskich, w tym wegańskiej oraz w grupach ryzyka niedoboru zaleca się jej suplementację. Na rynku znaleźć można szeroką gamę suplementów witaminy B12 (głównie cyjanokobalaminy ze względu na jej wysoką stabilność, ale również metylokobalaminy) o bardzo zróżnicowanej zawartości (od kilku μg do kilku mg). Witamina B12 występuje również w połączeniu z innymi witaminami z grupy B oraz suplementami wielowitaminowymi) w różnych formach dawkowania i postaciach (tabletki, tabletki musujące, krople, syropy, spraye doustne, kapsułki itp.).
Warto rozróżnić na tym etapie działania profilaktyczne w grupach ryzyka polegające na prewencyjnej suplementacji od leczenia niedoborów witaminy B12 wymagających często wysokich dawek leków i nieustannego monitoringu ze strony lekarza. Wskazania do stosowania leków zawierającychwitaminę B12 obejmują następujące schorzenia: niedokrwistość złośliwa, zaburzenia wchłaniania, zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka, przewlekłe stosowanie leków zmniejszających wydzielanie kwasu, całkowite lub częściowe wycięcie żołądka, przerost bakterii w jelicie cienkim, zakażenie Diphyllobothrium latum lub Helicobacter pylori oraz niewydolność trzustki. Wszystkie te schorzenia są związane z niedoborem witaminy B12 i zwykle dobrze reagują na różne strategie leczenia witaminą B12 . Wykazano, że podanie domięśniowe, doustne (w tym podjęzykowe) lub donosowe jest skuteczną metodą leczenia niedoboru tej witaminy. W takich przypadkach leczenie ustala lekarz na podstawie stanu zdrowia pacjenta i aktualnych wyników badań 15 . Stosowanie dużych dawek witaminy B12 uważa się za bezpieczne, gdyż nie stwierdzono żadnych działań niepożądanych związanych z jej wysokim spożyciem zarówno u osób zdrowych, jak i u pacjentów z obniżonym wchłanianiem witaminy B12 . Nie stwierdzono również, aby witamina B12 była rakotwórcza i genotoksyczna in vivo lub in vitro, ani teratogenna lub mająca niekorzystny wpływ na płodność i rozwój poporodowy. W związku z tym panel EFSA nie ustalił górnego tolerowanego poziomu spożycia witaminy B12 11 .
Profi laktyczną suplementację witaminą B12 stosuje się, by zapobiegać niedoborom w grupach ryzyka. Powinna być prowadzona wśród wegetarian i wegan, u osób przyjmujących leki zmniejszających jej wchłanianie 18 . Powinna być rozważona u osób chorujących na choroby przebiegające z zaburzeniami wchłaniania i u osób starszych. W tych przypadkach dawka ustalona jest najczęściej na podstawie bieżącego spożycia. Na przykład laktoowowegetarianie spożywający mleko i przetwory mleczne oraz jaja, regularnie korzystający z produktów fortyfikowanych mogą spożywać ilość witaminy B12 zbliżoną do norm, w związku z tym ilość witaminy B12 w suplementacji może być mniejsza. Z kolei weganie praktycznie nie spożywają witaminy B12 z dietą, w związku z tym dawka witaminy B12 pochodząca z suplementacji powinna być wyższa. Witaminę B12 można suplementować w większych ilościach kilka razy w tygodniu (ok. ~1000 μg) lub regularnie w mniejszych ilościach (np. 100 μg/dzień) 2,6,13,15 . Nadal brakuje jednak konkretnych wytycznych w odniesieniu do suplementacji (jej formy i dawki) dla populacji polskiej w wielu grupach ryzyka. Pierwsze polskie wytyczne interdyscyplinarnej grupy ekspertów dla witaminy B12 opublikowane zostały dopiero w kwietniu 2023 roku 14 . W zaleceniach zaprezentowanych przez ekspertów przedstawiono jednak głównie zasady leczenia niedoborów witaminy B12 . Zgodnie z tymi wytycznymi dawki oraz zalecany czas leczenia zależy od przyczyny niedoborów. Stężenie witaminy B12 należy kontrolować m.in.:
- u wszystkich chorych z restrykcjami dietetycznymi, w szczególności podczas stosowania diety wegańskiej;
- u pacjentów w starszym wieku obarczonych wielochorobowością i niedożywieniem;
- u wszystkich chorych po zabiegach resekcji żołądka i zabiegach bariatrycznych;
- u chorych przyjmujących leki, które mogą obniżyć stężenie witaminy B12.
Główne cele profilaktyki niedoboru witaminy B12:
- Utrzymanie całkowitych zapasów witaminy B12 w organizmie (≈2–3 mg) poprzez odpowiednie spożycie z żywnością, a jeśli to konieczne uzupełnienie spożycia poprzez odpowiednią suplementację.
- Utrzymanie prawidłowego poziomu markerów witaminy B12 w surowicy (całkowita witamina B12 , MMA, holoTC i Hcy).
CZY ISTNIEJE RYZYKO PRZEDAWKOWANIA WITAMINY B12 ?
W aktualnych normach żywienia człowieka nie ma ustalonego górnego tolerowanego poziomu spożycia (Tolerable Upper Intake Level – UL), czyli poziomu spożycia, powyżej którego mogą pojawiać się niekorzystne skutki zdrowotne 9 . Dlatego między innymi uważa się, że spożycie żywności bogatej w witaminę B12 nie przyczynia się do powstania niekorzystnych efektów. Jej nadmiar wydalany jest z moczem, zatem w sytuacji odpowiednio funkcjonującego układu moczowego ryzyko hiperwitaminozy jest minimalne. Nie określono również maksymalnej dawki witaminy B12 , jednak rekomenduje się, aby wyższe dawki > 1000 ug/dzień konsultować zawsze z lekarzem 9,11.
Partnerem artykułu jest marka suplementów diety Naturell