PSYCHODIETETYKA
PSYCHODIETETYKA
Interwencje żywieniowe w bezsenności i zaburzeniach snu
Czytam więcejUzależnienie od pokarmu – nowa jednostka chorobowa?
01-01-2023
Pokarm jest niezbędny człowiekowi do przeżycia. Pojawiły się sugestie, że spożycie pewnych pokarmów może być związane z zachowaniami przypominającymi uzależnienie od substancji psychoaktywnych lub alkoholu. Tłumaczy się to wpływem zarówno pokarmów, jak i substancji psychoaktywnych na układ nagrody w ośrodkowym układzie nerwowym oraz występowaniem podobnych objawów, tj. brakiem kontroli i nadmiernym skupianiu się na spożyciu określonego pokarmu.
PSYCHODIETETYKA
Uzależnienie od pokarmu – nowa jednostka chorobowa?
Pokarm jest niezbędny człowiekowi do przeżycia. Pojawiły się sugestie, że spożycie pewnych pokarmów może być związane z zachowaniami przypominającymi uzależnienie od substancji psychoaktywnych lub alkoholu. Tłumaczy się to wpływem zarówno pokarmów, jak i substancji psychoaktywnych na układ nagrody w ośrodkowym układzie nerwowym oraz występowaniem podobnych objawów, tj. brakiem kontroli i nadmiernym skupianiu się na spożyciu określonego pokarmu.
NIE TAK TYPOWA – atypowa żarłoczność psychiczna
01-11-2022
Nadmierne zaabsorbowanie masą lub kształtem ciała, częste, nawracające epizody objadania się, powtarzające się niewłaściwe zachowania kompensacyjne…
…ten obraz stanowi coraz większy, współczesny problem społeczny, stając się znakiem naszych czasów.
PSYCHODIETETYKA
NIE TAK TYPOWA – atypowa żarłoczność psychiczna
Nadmierne zaabsorbowanie masą lub kształtem ciała, częste, nawracające epizody objadania się, powtarzające się niewłaściwe zachowania kompensacyjne…
…ten obraz stanowi coraz większy, współczesny problem społeczny, stając się znakiem naszych czasów.
Ciałożyczliwość w gabinecie dietetyka
01-09-2022
Żyjemy w kulturze owładniętej obsesją na punkcie idealnego ciała. Niezadowolenie z wyglądu jest jedną z głównych, obok problemów zdrowotnych, przyczyn zgłaszania się pacjentów do gabinetu dietetyka. Wiele osób zmagających się z nadmierną masą ciała sądzi, że tylko dzięki samokrytyce może dokonać trwałych zmian i wreszcie polubić swoje ciało.
PSYCHODIETETYKA
Ciałożyczliwość w gabinecie dietetyka
Żyjemy w kulturze owładniętej obsesją na punkcie idealnego ciała. Niezadowolenie z wyglądu jest jedną z głównych, obok problemów zdrowotnych, przyczyn zgłaszania się pacjentów do gabinetu dietetyka. Wiele osób zmagających się z nadmierną masą ciała sądzi, że tylko dzięki samokrytyce może dokonać trwałych zmian i wreszcie polubić swoje ciało.
Mindful eating, czyli jak zaufać mądrości własnego ciała
01-05-2022
Uważne jedzenie pozwala w pełni smakować, wąchać, patrzeć, cieszyć się posiłkiem. Uświadamia, że na jedzenie oraz na myśli o jedzeniu mamy taki sam wpływ jak na inne aspekty naszego życia. Czy uważne jedzenie może być zatem wsparciem w redukcji jedzenia emocjonalnego oraz wspomóc walkę z objadaniem się? Czy jest to tylko kolejna moda, czy może jednak pomóc w zmianie zachowań żywieniowych? Czym jest mindful eating?
PSYCHODIETETYKA
Mindful eating, czyli jak zaufać mądrości własnego ciała
Uważne jedzenie pozwala w pełni smakować, wąchać, patrzeć, cieszyć się posiłkiem. Uświadamia, że na jedzenie oraz na myśli o jedzeniu mamy taki sam wpływ jak na inne aspekty naszego życia. Czy uważne jedzenie może być zatem wsparciem w redukcji jedzenia emocjonalnego oraz wspomóc walkę z objadaniem się? Czy jest to tylko kolejna moda, czy może jednak pomóc w zmianie zachowań żywieniowych? Czym jest mindful eating?
Jak emocje wpływają na nasze wybory żywieniowe?
01-05-2022
Wpływ emocji na codzienny sposób odżywiania jest różny i zwykle zależy od naszych indywidualnych cech, jak na przykład powściągliwość i umiejętność powstrzymania się od nadmiernego spożycia pokarmów, zwłaszcza tych o dużej smakowitości*, w odpowiedzi na nasilone emocje. Badania naukowe, oparte na teorii rozregulowanej pod wpływem emocji zdolności do przyjmowania pokarmu, wyraźnie wskazują na znaczenie różnic indywidualnych w obserwowanych efektach. Na przykład osoby będące pod wpływem stresu, zwłaszcza tego emocjonalnego, zazwyczaj spożywają większe ilości pokarmu niż w stanie relaksu1.
*Pokarmy o dużej smakowitości to między innymi wysokotłuszczowe i bogate w węglowodany produkty, jak chipsy, wyroby piekarnicze, ciasta, pączki.
PSYCHODIETETYKA
Jak emocje wpływają na nasze wybory żywieniowe?
Wpływ emocji na codzienny sposób odżywiania jest różny i zwykle zależy od naszych indywidualnych cech, jak na przykład powściągliwość i umiejętność powstrzymania się od nadmiernego spożycia pokarmów, zwłaszcza tych o dużej smakowitości*, w odpowiedzi na nasilone emocje. Badania naukowe, oparte na teorii rozregulowanej pod wpływem emocji zdolności do przyjmowania pokarmu, wyraźnie wskazują na znaczenie różnic indywidualnych w obserwowanych efektach. Na przykład osoby będące pod wpływem stresu, zwłaszcza tego emocjonalnego, zazwyczaj spożywają większe ilości pokarmu niż w stanie relaksu1.
*Pokarmy o dużej smakowitości to między innymi wysokotłuszczowe i bogate w węglowodany produkty, jak chipsy, wyroby piekarnicze, ciasta, pączki.
Znaczenie diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji (część II)
01-11-2021
Badania pokazują, że jest związek między dietą a depresją. Istnieją jednak sprzeczne wyniki badań, a kierunek i mechanizm relacji są obecnie w trakcie dalszych ustaleń. Wiele badań u zdrowych dorosłych pokazuje, że mniejsza częstość występowania depresji objawia się u tych, którzy jedzą zgodnie ze „zdrowymi” wzorcami żywieniowymi, charakteryzującymi się obfitością warzyw, owoców, pełnoziarnistych zbóż, orzechów, nasion i roślin strączkowych, ryb, a także umiarkowanymi ilościami wysokotłuszczowego nabiału, jaj i ograniczających tłuszcze nienasycone w diecie.
PSYCHODIETETYKA
Znaczenie diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji (część II)
Badania pokazują, że jest związek między dietą a depresją. Istnieją jednak sprzeczne wyniki badań, a kierunek i mechanizm relacji są obecnie w trakcie dalszych ustaleń. Wiele badań u zdrowych dorosłych pokazuje, że mniejsza częstość występowania depresji objawia się u tych, którzy jedzą zgodnie ze „zdrowymi” wzorcami żywieniowymi, charakteryzującymi się obfitością warzyw, owoców, pełnoziarnistych zbóż, orzechów, nasion i roślin strączkowych, ryb, a także umiarkowanymi ilościami wysokotłuszczowego nabiału, jaj i ograniczających tłuszcze nienasycone w diecie.
Bycie w ciągłym procesie, czyli jak pomóc klientowi na różnych etapach wprowadzania zdrowych nawyków
01-09-2021
Im szybciej rozpoznamy, na jakim etapie w procesie zmiany jest nasz pacjent, tym łatwiej będziemy mogli dopasować swoje interwencje i nastawienie do problemu, co będzie korzystne dla obu stron.
PSYCHODIETETYKA
Bycie w ciągłym procesie, czyli jak pomóc klientowi na różnych etapach wprowadzania zdrowych nawyków
Im szybciej rozpoznamy, na jakim etapie w procesie zmiany jest nasz pacjent, tym łatwiej będziemy mogli dopasować swoje interwencje i nastawienie do problemu, co będzie korzystne dla obu stron.