Współczesna Dietetyka | 41/2022
W czasie, gdy przekazujemy niniejsze wydanie „Współczesnej Dietetyki” do druku, równocześnie w wydawnictwie trwają intensywne przygotowania do nowego przedsięwzięcia – I Ogólnopolskiej Konferencji, którą dla Was organizujemy. Wydanie nr 41 magazynu jest dla nas szczególne, ponieważ będzie nam towarzyszyło podczas wydarzenia w Poznaniu już 4 czerwca.
Z myślą o naszych Czytelnikach, którzy chcieliby szerzej poznać zagadnienia poruszane podczas Konferencji oraz tych z Was, których być może na niej zabraknie, bieżące wydanie poświęciliśmy w dużej mierze tematyce zdrowia kobiet, która stanowi motyw przewodni eventu.
I Ogólnopolska Konferencja Współczesna Dietetyka o zdrowiu kobiet to wyjątkowe przedsięwzięcie, dedykowane w całości kobiecie–pacjentowi w gabinecie dietetycznym. Z tej perspektywy zostaną na niej omówione zagadnienia pogrupowane w 5 bloków tematycznych:
- Otyłość i jej powikłania
- Zdrowie prokreacyjne kobiety
- Wsparcie żywieniowe kobiet w czasie leczenia
- Mikrobiota i probiotykoterapia
- Dieta a choroby neurodegeneracyjne.
W nawiązaniu do prezentowanych wyżej bloków, w aktualnym numerze Czytelnicy mogą zapoznać się bliżej z ich tematyką, sięgając po teksty oznaczone zieloną belką konferencyjną. Poruszamy m.in. zagadnienia niepłodności kobiecej oraz skutecznej dietoterapii i suplementacji wspierającej płodność. Wskazujemy przyczyny oraz metody diagnostyki hiperandrogenizmu u kobiet. Omawiamy rodzaje chorób autoimmunologicznych, które wiąże się z różnicami chromosomów płci, a także przybliżamy ważne składniki diety kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Z nadzieją na owocne spotkanie z naszymi Czytelnikami, życzę wspaniałej lektury.
Do zobaczenia 4 czerwca w Poznaniu oraz online!
Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna
Dietetyka jest obszarem, który przez ostatnie lata bardzo się rozszerzył jeśli chodzi o profil pacjentów zgłaszających się do gabinetów dietetycznych. Potrafimy wspomóc leczenie w wielu jednostkach chorobowych, do których rekomendacje i wyniki badań przedstawiamy regularnie w czasopiśmie. Niemniej, patrząc na statystyki, nadal naszym częstym pacjentem jest pacjent z nadmierną masą ciała i wciąż badane są optymalnie modele żywienia oraz porównywana jest ich efektywność w redukcji masy ciała.
W tym numerze przedstawiamy podsumowanie dostępnych informacji odnośnie do strategii leczenia otyłości w procesie odchudzania. Warto zapoznać się z przeglądem diet opartych na manipulacji zawartością makroskładników opartych na ograniczeniu określonych pokarmów i ich grup oraz na manipulacji oknem żywieniowym.
W bieżącym numerze nie zabraknie treści z zakresu, w którym pracuję z pacjentami w gabinecie i studentami jako wykładowca przez ostatnie lata, czyli dietoterapii niepłodności. Prowadząc pacjenta, pacjentkę czy parę starającą się o dziecko, ze zdiagnozowaną niepłodnością, przygotowującą się do zabiegu technikami rozrodu wspomaganego, współpracuję m.in. z ginekologiem, endokrynologiem i psychologiem.
Podkreślam jednocześnie, jak w wielu przypadkach kluczowe znaczenie mają zmiany stylu życia, regulacji masy ciała oraz wprowadzenie określonych interwencji żywieniowych. Potwierdzają to zarówno badania naukowe, jak i efekty praktyki dietetycznej. Rola dietetyka będzie zależna od przyczyny niepłodności. Co do określonych interwencji dietetycznych mamy zgodność stanowisk naukowych, jednak w wielu obszarach nadal trwają badania, których wyniki nie są jednoznaczne. Zachęcam do zapoznania się z rekomendacjami i analizą wyników badań w tym zakresie.
Sylwia Leszczyńska
Redaktor prowadząca