menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 14/2017

Ze względu na dużą różnorodność, charakterystykę wysiłku oraz różnice fizjologiczne różne są wymagania energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe dla poszczególnych sportów zimowych.

W numerze - poza głównymi założeniami diety dla osób uprawiających sporty zimowe - także wskazówki w zakresie żywienia wspomagającego regenerujący sen u sportowców.

okldka-14.jpg


PUBLIKACJE BRANŻOWE

Kalorie w sporcie

Dietetyk kliniczny Adrianna Frelich

Article image

Książka Sportowe kalorie, czyli zdrowa dieta dla młodych sportowców autorstwa Iwony Bates przedstawia podstawy prawidłowego żywienia nie tylko dla młodych sportowców.

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Wpływ alkoholu na organizm

Lekarz psychiatra Anna Kania-Żak, Izabela Przybysz

Alkohol powszechnie uznawany jest za jeden z głównych czynników ryzyka występowania wielu chorób, mimo iż przez większość osób kojarzony jest z przyjemnymi doznaniami. Wg WHO spożywanie dużych dawek alkoholu działa szkodliwie w przypadku chorób układu krążenia, jak i cukrzycy, natomiast w małych i umiarkowanych dawkach prawdopodobnie może wywoływać korzystny efekt.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Wpływ alkoholu na organizm

Lekarz psychiatra Anna Kania-Żak, Izabela Przybysz

Article image

Alkohol powszechnie uznawany jest za jeden z głównych czynników ryzyka występowania wielu chorób, mimo iż przez większość osób kojarzony jest z przyjemnymi doznaniami. Wg WHO spożywanie dużych dawek alkoholu działa szkodliwie w przypadku chorób układu krążenia, jak i cukrzycy, natomiast w małych i umiarkowanych dawkach prawdopodobnie może wywoływać korzystny efekt.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola diety u pacjenta z małopłytkowością

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Małopłytkowość (zwana również trombocytopenią, skazą krwotoczną) wiąże się ze zmniejszeniem liczby trombocytów (płytek krwi) w układzie krwionośnym człowieka poniżej wartości uznawanej za normę (tj. < 150 000/ul). W gabinecie dietetycznym, analizując dostarczone przez pacjenta wyniki badań, niekiedy możemy zaobserwować opisywane wyżej zjawisko.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola diety u pacjenta z małopłytkowością

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Małopłytkowość (zwana również trombocytopenią, skazą krwotoczną) wiąże się ze zmniejszeniem liczby trombocytów (płytek krwi) w układzie krwionośnym człowieka poniżej wartości uznawanej za normę (tj. < 150 000/ul). W gabinecie dietetycznym, analizując dostarczone przez pacjenta wyniki badań, niekiedy możemy zaobserwować opisywane wyżej zjawisko.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Nieswoiste choroby zapalne jelit - złożony problem, różne postępowanie

Dietetyk Sylwia Gugała-Mirosz

Nieswoiste choroby zapalne jelit – NChZJ (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD) są poważnym problemem zdrowotnym rzutującym nie tylko na codzienne funkcjonowanie chorych, poprzez obniżenie komfortu ich życia, ale przede wszystkim stanowią realne zagrożenie dla ich zdrowia, a w skrajnych przypadkach nawet życia. Terapia NChZJ stawia wiele wyzwań, do których należy indywidualizacja i modyfikacja (zależnie od stanu klinicznego) leczenia.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Nieswoiste choroby zapalne jelit - złożony problem, różne postępowanie

Dietetyk Sylwia Gugała-Mirosz

Article image

Nieswoiste choroby zapalne jelit – NChZJ (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD) są poważnym problemem zdrowotnym rzutującym nie tylko na codzienne funkcjonowanie chorych, poprzez obniżenie komfortu ich życia, ale przede wszystkim stanowią realne zagrożenie dla ich zdrowia, a w skrajnych przypadkach nawet życia. Terapia NChZJ stawia wiele wyzwań, do których należy indywidualizacja i modyfikacja (zależnie od stanu klinicznego) leczenia.

Czytam więcej
Article image

SUPERFOODS

Orzechy włoskie

Dietetyk kliniczny Adrianna Frelich

Eksperci podkreślają, że warto od najmłodszych lat promować regularność posiłków oraz wpływać na prawidłowe preferencje smakowe. Jednak ze względu na obecny styl życia coraz bardziej popularne stają się przekąski. Stanowisko Zespołu Ekspertów z 2015 roku rekomenduje takie przekąski jak: świeże warzywa i owoce, mleczne produkty fermentowane, pełnoziarniste produkty zbożowe, suszone owoce, a także orzechy1.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Orzechy włoskie

Dietetyk kliniczny Adrianna Frelich

Article image

Eksperci podkreślają, że warto od najmłodszych lat promować regularność posiłków oraz wpływać na prawidłowe preferencje smakowe. Jednak ze względu na obecny styl życia coraz bardziej popularne stają się przekąski. Stanowisko Zespołu Ekspertów z 2015 roku rekomenduje takie przekąski jak: świeże warzywa i owoce, mleczne produkty fermentowane, pełnoziarniste produkty zbożowe, suszone owoce, a także orzechy1.

Czytam więcej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Wykorzystanie diety ketogennej w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Article image

Dieta ketogenna – to uznana terapia stosowana w leczeniu padaczek lekoopornych, deficytu dehydrogenazy pirogronianu (PDHD) czy deficytu transportera glukozy do mózgu (GLUT1). Stosowana jako lek jest zalecana przez lekarza, układana przez dietetyka, regularnie kontrolowana przez zespół specjalistów.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania