
Łuszczyca należy do chorób zapalnych skóry, na którą cierpi około 2% populacji w Europie i Stanach Zjednoczonych1. W Polsce występuje u około 1 mln osób. Objawia się stanem zapalnym skóry właściwej oraz zakłóconą proliferacją komórek naskórka.
Małopłytkowość (zwana również trombocytopenią, skazą krwotoczną) wiąże się ze zmniejszeniem liczby trombocytów (płytek krwi) w układzie krwionośnym człowieka poniżej wartości uznawanej za normę (tj. < 150 000/ul). W gabinecie dietetycznym, analizując dostarczone przez pacjenta wyniki badań, niekiedy możemy zaobserwować opisywane wyżej zjawisko.
W jaki sposób powinno ono być przez nas interpretowane? Co powinniśmy wiedzieć o małopłytkowości? Na co powinniśmy zwrócić uwagę pacjentowi? Czy układane przez nas zalecenia dietetyczne wraz z jadłospisem powinny zawierać szczegółowe wskazówki także pod względem trombocytopenii?
Trombocyty – to powstające w szpiku kostnym składniki morfotyczne krwi, które biorą udział w procesie jej krzepnięcia. Ich wartość referencyjna wynosi od 150 000 do 400 000/ul, jednak liczba ta może ulegać pewnym wahaniom, zmieniać się w ciągu doby średnio o 10%, a u kobiet miesiączkujących można zaobserwować niekiedy spadek płytek krwi nawet o 50%1.
Przyjmowanie niektórych środków farmakologicznych, rozwój niektórych jednostek chorobowych czy przewlekły niedobór pewnych składników pokarmowych w diecie może powodować znaczące obniżenie liczby trombocytów we krwi, a osiągnięcie wartości 20 000–30 000/ul może stwarzać już istotne zagrożenie zdrowotne nie tylko w postaci rozwoju niedokrwistości, ale także pojawienia się nasilonych krwotoków1, 2.
Wyróżniamy 3 rodzaje małopłytkowości:
Wspomniany rodzaj małopłytkowości obserwuje się również w przypadku: niedokrwistości z niedoboru żelaza, niedoboru w organizmie witaminy B12 i/lub B9, w trakcie zakażeń wirusowych (wirus różyczki, mononukleoza zakaźna, cytomegalowirus, wirusowe zapalenie wątroby B bądź C, wirus HIV), zakażenia Helicobacter pylori, powikłań schorzeń tkanki łącznej, chorób autoimmunologicznych. Małopłytkowość pojawia się także u kobiet w ciąży, u których zjawisko to może mieć różne natężenie.
Małopłytkowość (zwana również trombocytopenią, skazą krwotoczną) wiąże się ze zmniejszeniem liczby trombocytów (płytek krwi) w układzie krwionośnym człowieka poniżej wartości uznawanej za normę (tj. < 150 000/ul). W gabinecie dietetycznym, analizując dostarczone przez pacjenta wyniki badań, niekiedy możemy zaobserwować opisywane wyżej zjawisko.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Łuszczyca należy do chorób zapalnych skóry, na którą cierpi około 2% populacji w Europie i Stanach Zjednoczonych1. W Polsce występuje u około 1 mln osób. Objawia się stanem zapalnym skóry właściwej oraz zakłóconą proliferacją komórek naskórka.
Mleko i jego przetwory są przykładem produktów, które przez wiele lat był nadmiernie gloryfikowane, a dzisiaj odwrotnie – przez wiele środowisk są określane jako wyjątkowo szkodliwe. Jak naprawdę jest z tym mlekiem?
Nasiona szałwii hiszpańskiej charakteryzuje bardzo korzystny skład, a jej szczególne właściwości prozdrowotne wynikają przede wszystkim z zawartych w niej związków, które są szczególnie istotne w profilaktyce większości chorób cywilizacyjnych.