W jaki sposób powinno ono być przez nas interpretowane? Co powinniśmy wiedzieć o małopłytkowości? Na co powinniśmy zwrócić uwagę pacjentowi? Czy układane przez nas zalecenia dietetyczne wraz z jadłospisem powinny zawierać szczegółowe wskazówki także pod względem trombocytopenii?
Czym jest małopłytkowość oraz jakie są przyczyny jej występowania
Trombocyty – to powstające w szpiku kostnym składniki morfotyczne krwi, które biorą udział w procesie jej krzepnięcia. Ich wartość referencyjna wynosi od 150 000 do 400 000/ul, jednak liczba ta może ulegać pewnym wahaniom, zmieniać się w ciągu doby średnio o 10%, a u kobiet miesiączkujących można zaobserwować niekiedy spadek płytek krwi nawet o 50%1.
Przyjmowanie niektórych środków farmakologicznych, rozwój niektórych jednostek chorobowych czy przewlekły niedobór pewnych składników pokarmowych w diecie może powodować znaczące obniżenie liczby trombocytów we krwi, a osiągnięcie wartości 20 000–30 000/ul może stwarzać już istotne zagrożenie zdrowotne nie tylko w postaci rozwoju niedokrwistości, ale także pojawienia się nasilonych krwotoków1, 2.
Wyróżniamy 3 rodzaje małopłytkowości:
- Małopłytkowość wrodzona – jest dziedziczona autosomalnie dominująco (związana jest z mutacją genu MYH9).
- Małopłytkowość centralna nabyta – przyczyną tego rodzaju małopłytkowości może być m.in. działanie alkoholu etylowego (obserwowane u osób uzależnionych od alkoholu), leków cytostatycznych, soli złota, leków działających moczopędnie, leków antyalergicznych, aspiryny, a także niektórych antybiotyków. W piśmiennictwie można znaleźć także informacje wskazujące na powiązanie między występowaniem małopłytkowości a aplazją szpiku kostnego.
Wspomniany rodzaj małopłytkowości obserwuje się również w przypadku: niedokrwistości z niedoboru żelaza, niedoboru w organizmie witaminy B12 i/lub B9, w trakcie zakażeń wirusowych (wirus różyczki, mononukleoza zakaźna, cytomegalowirus, wirusowe zapalenie wątroby B bądź C, wirus HIV), zakażenia Helicobacter pylori, powikłań schorzeń tkanki łącznej, chorób autoimmunologicznych. Małopłytkowość pojawia się także u kobiet w ciąży, u których zjawisko to może mieć różne natężenie.
- Małopłytkowość obwodowa – przyczyną tego rodzaju małopłytkowości jest niszczenie trombocytów w mechanizmach immunologicznych (te z kolei dzielą się na pierwotne, tj. wynikające z obecności autoprzeciwciał, i wtórne) bądź nieimmunologicznych (np. zespół hemolityczno-mocznicowy)1–4.
Małopłytkowość (zwana również trombocytopenią, skazą krwotoczną) wiąże się ze zmniejszeniem liczby trombocytów (płytek krwi) w układzie krwionośnym człowieka poniżej wartości uznawanej za normę (tj. < 150 000/ul). W gabinecie dietetycznym, analizując dostarczone przez pacjenta wyniki badań, niekiedy możemy zaobserwować opisywane wyżej zjawisko.
Dieta roślinna jako niefarmakologiczne wsparcie leczenia łuszczycyi
Dietetyk kliniczny mgr Hanna Stolińska, Dietetyk Maja Krzyżanowska
Łuszczyca należy do chorób zapalnych skóry, na którą cierpi około 2% populacji w Europie i Stanach Zjednoczonych1. W Polsce występuje u około 1 mln osób. Objawia się stanem zapalnym skóry właściwej oraz zakłóconą proliferacją komórek naskórka.
czytaj dalej
Mleko - korzyści i zagrożenia zdrowotnei
Dietetyk, psychodietetyk Damian Parol
Mleko i jego przetwory są przykładem produktów, które przez wiele lat był nadmiernie gloryfikowane, a dzisiaj odwrotnie – przez wiele środowisk są określane jako wyjątkowo szkodliwe. Jak naprawdę jest z tym mlekiem?
czytaj dalej
Nasiona chia w profilaktyce chorób cywilizacyjnychi
Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska
Nasiona szałwii hiszpańskiej charakteryzuje bardzo korzystny skład, a jej szczególne właściwości prozdrowotne wynikają przede wszystkim z zawartych w niej związków, które są szczególnie istotne w profilaktyce większości chorób cywilizacyjnych.
czytaj dalej