menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Rola diety u pacjenta z małopłytkowością

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Z GABINETU DIETETYKA

06-11-2017

14/2017

Małopłytkowość (zwana również trombocytopenią, skazą krwotoczną) wiąże się ze zmniejszeniem liczby trombocytów (płytek krwi) w układzie krwionośnym człowieka poniżej wartości uznawanej za normę (tj. < 150 000/ul). W gabinecie dietetycznym, analizując dostarczone przez pacjenta wyniki badań, niekiedy możemy zaobserwować opisywane wyżej zjawisko.

W jaki sposób powinno ono być przez nas interpretowane? Co powinniśmy wiedzieć o małopłytkowości? Na co powinniśmy zwrócić uwagę pacjentowi? Czy układane przez nas zalecenia dietetyczne wraz z jadłospisem powinny zawierać szczegółowe wskazówki także pod względem trombocytopenii?

 

Czym jest małopłytkowość oraz jakie są przyczyny jej występowania

Trombocyty – to powstające w szpiku kostnym składniki morfotyczne krwi, które biorą udział w procesie jej krzepnięcia. Ich wartość referencyjna wynosi od 150 000 do 400 000/ul, jednak liczba ta może ulegać pewnym wahaniom, zmieniać się w ciągu doby średnio o 10%, a u kobiet miesiączkujących można zaobserwować niekiedy spadek płytek krwi nawet o 50%1.

Przyjmowanie niektórych środków farmakologicznych, rozwój niektórych jednostek chorobowych czy przewlekły niedobór pewnych składników pokarmowych w diecie może powodować znaczące obniżenie liczby trombocytów we krwi, a osiągnięcie wartości 20 000–30 000/ul może stwarzać już istotne zagrożenie zdrowotne nie tylko w postaci rozwoju niedokrwistości, ale także pojawienia się nasilonych krwotoków1, 2.

Wyróżniamy 3 rodzaje małopłytkowości:

Wspomniany rodzaj małopłytkowości obserwuje się również w przypadku: niedokrwistości z niedoboru żelaza, niedoboru w organizmie witaminy B12 i/lub B9, w trakcie zakażeń wirusowych (wirus różyczki, mononukleoza zakaźna, cytomegalowirus, wirusowe zapalenie wątroby B bądź C, wirus HIV), zakażenia Helicobacter pylori, powikłań schorzeń tkanki łącznej, chorób autoimmunologicznych. Małopłytkowość pojawia się także u kobiet w ciąży, u których zjawisko to może mieć różne natężenie.

Małopłytkowość (zwana również trombocytopenią, skazą krwotoczną) wiąże się ze zmniejszeniem liczby trombocytów (płytek krwi) w układzie krwionośnym człowieka poniżej wartości uznawanej za normę (tj. < 150 000/ul). W gabinecie dietetycznym, analizując dostarczone przez pacjenta wyniki badań, niekiedy możemy zaobserwować opisywane wyżej zjawisko.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydziału Lekarskiego II, kierunku Dietetyka. W ostatnich latach współpracowała jako dietetyk m.in. z Fundacją NUTRICIA (współtworząc program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”), Fundacją Junior w Poznaniu, z Poradnią Nadciśnienia Tętniczego i Poradnią Zaburzeń Metabolicznych w Poznaniu, z gabinetem medycyny estetycznej Monalisa oraz Centrum Sportu i Rekreacji Fabianowo w Poznaniu. Obecnie prowadzi poradnię dietetyczną Simply Diet Plan we Wrześni.  


Czytaj więcej