
Suplementacja witaminą D u sportowców
Zbyt niską podaż witaminy D uznaje się za czynnik ryzyka wielu chorób3. Uważa się też, że może negatywnie wpływać na wydolność sportowców oraz zwiększać ryzyko infekcji i kontuzji sportowych4–7.
Zbyt niską podaż witaminy D uznaje się za czynnik ryzyka wielu chorób3. Uważa się też, że może negatywnie wpływać na wydolność sportowców oraz zwiększać ryzyko infekcji i kontuzji sportowych4–7.
Zbyt niską podaż witaminy D uznaje się za czynnik ryzyka wielu chorób3. Uważa się też, że może negatywnie wpływać na wydolność sportowców oraz zwiększać ryzyko infekcji i kontuzji sportowych4–7.
Mleko i jego przetwory są przykładem produktów, które przez wiele lat był nadmiernie gloryfikowane, a dzisiaj odwrotnie – przez wiele środowisk są określane jako wyjątkowo szkodliwe. Jak naprawdę jest z tym mlekiem?
Mleko i jego przetwory są przykładem produktów, które przez wiele lat był nadmiernie gloryfikowane, a dzisiaj odwrotnie – przez wiele środowisk są określane jako wyjątkowo szkodliwe. Jak naprawdę jest z tym mlekiem?
Żywieniowa metoda leczenia zmian miażdżycowych oraz zaburzeń lipidowych.
Żywieniowa metoda leczenia zmian miażdżycowych oraz zaburzeń lipidowych.
LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI
tekst otwartyW świadomości zwykłych obywateli, ale też dietetyków, trenerów i lekarzy, funkcjonuje powszechny pogląd, że główną przyczyną odkładania się tłuszczu są węglowodany – szczególnie cukier oraz rafinowane produkty węglowodanowe (np. biały chleb).
W świadomości zwykłych obywateli, ale też dietetyków, trenerów i lekarzy, funkcjonuje powszechny pogląd, że główną przyczyną odkładania się tłuszczu są węglowodany – szczególnie cukier oraz rafinowane produkty węglowodanowe (np. biały chleb).
DIETETYKA SPORTOWA
tekst otwartyW publikacjach o probiotykach zwraca się uwagę głównie na ich role w funkcjonowaniu układu pokarmowego1, szczególnie w przypadku biegunek związanych z podawaniem antybiotyków lub w celu zmniejszenia dolegliwości u osób z zespołem jelita nadwrażliwego. Jednak bywa również poruszana kwestia wpływu probiotyków na wydolność sportową.
W publikacjach o probiotykach zwraca się uwagę głównie na ich role w funkcjonowaniu układu pokarmowego1, szczególnie w przypadku biegunek związanych z podawaniem antybiotyków lub w celu zmniejszenia dolegliwości u osób z zespołem jelita nadwrażliwego. Jednak bywa również poruszana kwestia wpływu probiotyków na wydolność sportową.
DIETETYKA SPORTOWA
tekst otwartyDietetycy pracujący ze sportowcami oraz ludźmi aktywnymi fizycznie zdają sobie sprawę z tego, że te osoby wiążą duże nadzieje z suplementami.
Dietetycy pracujący ze sportowcami oraz ludźmi aktywnymi fizycznie zdają sobie sprawę z tego, że te osoby wiążą duże nadzieje z suplementami.
MENU
tekst otwartyJadłospis na ten jeden dzień opracowano w oparciu o powszechnie dostępne produkty. Nie jest skomplikowany, a z łatwością realizuje zapotrzebowanie na wszystkie składniki mineralne i witaminy – poza witaminą D i B12. Dostarcza on 3220 kcal, w tym 26% pochodzi z tłuszczów. Proporcja kwasów omega-3 do omega-6 wynosi 1:3. Zawartość białka to 113 g, co stanowi 1,5 g/kg u sportowca ważącego 75 kg.
Jadłospis na ten jeden dzień opracowano w oparciu o powszechnie dostępne produkty. Nie jest skomplikowany, a z łatwością realizuje zapotrzebowanie na wszystkie składniki mineralne i witaminy – poza witaminą D i B12. Dostarcza on 3220 kcal, w tym 26% pochodzi z tłuszczów. Proporcja kwasów omega-3 do omega-6 wynosi 1:3. Zawartość białka to 113 g, co stanowi 1,5 g/kg u sportowca ważącego 75 kg.
DIETETYKA SPORTOWA
tekst otwartyJednym z wyzwań stojącym współcześnie przed dietetykami jest rosnące zainteresowanie dietami opartymi o produkty roślinne, określanymi częściej jako diety wegetariańskie. Jest to cała grupa diet, które łączy ograniczenie produktów odzwierzęcych.
Jednym z wyzwań stojącym współcześnie przed dietetykami jest rosnące zainteresowanie dietami opartymi o produkty roślinne, określanymi częściej jako diety wegetariańskie. Jest to cała grupa diet, które łączy ograniczenie produktów odzwierzęcych.