menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

MENU

Article image

Menu bezglutenowe - wersja 2

Dieta bezglutenowa prowadzona w sposób nieodpowiedzialny może być przyczyną niedoborów składników mineralnych i witamin. Ważne jest by była ona urozmaicona i bogada w różnego rodzaju zboża i mąki bezglutenowe. Coraz bardziej dostępne są produkty wytwarzane z mąk nietypowych jak makarony gryczane, ale również z grochu, fasoli czy soczewicy. Warto wprowadzać takie produkty by pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki. Poniższy jadłospis jest przykładem jak urozmaicić posiłki by nie bazowały one na wysokoprzetworzonych produktach bezglutenowych.

czytaj dalej

MENU

Menu bezglutenowe - wersja 2

Weronika Strugała

Article image

Dieta bezglutenowa prowadzona w sposób nieodpowiedzialny może być przyczyną niedoborów składników mineralnych i witamin. Ważne jest by była ona urozmaicona i bogada w różnego rodzaju zboża i mąki bezglutenowe. Coraz bardziej dostępne są produkty wytwarzane z mąk nietypowych jak makarony gryczane, ale również z grochu, fasoli czy soczewicy. Warto wprowadzać takie produkty by pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki. Poniższy jadłospis jest przykładem jak urozmaicić posiłki by nie bazowały one na wysokoprzetworzonych produktach bezglutenowych.

Czytam więcej
Article image

Menu dla seniora

Dietetyk Sylwia Gugała-Mirosz

02-01-2017

NR 9/2017

Menu przygotowane dla osoby straszej powinno uwzględniać nie tylko wskazania zdrowotne, ale także dotychczasowe przyzwyczajenia pacjenta oraz jego możliwości np. fizyczne do przygotowania posiłku oraz zaopatrzenia się w odpowiednie produkty spożywcze.

czytaj dalej

MENU

Menu dla seniora

Dietetyk Sylwia Gugała-Mirosz

Article image

Menu przygotowane dla osoby straszej powinno uwzględniać nie tylko wskazania zdrowotne, ale także dotychczasowe przyzwyczajenia pacjenta oraz jego możliwości np. fizyczne do przygotowania posiłku oraz zaopatrzenia się w odpowiednie produkty spożywcze.

Czytam więcej
Article image

Przykładowe menu dla pacjentów onkologicznych z biegunką wynikającą z leczenia

Dietetyk Joanna Drygiel, dr n. med. Magdalena Jodkiewicz

01-09-2016

NR 7/2016

Przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej bezglutenowej i bezmlecznej. Taką dietę zalecamy pacjentom cierpiącym z powodu biegunki, będącej efektem leczenia onkologicznego – najczęściej radioterapii na obszar jamy brzusznej lub miednicy. Biegunka może także towarzyszyć chorym w trakcie chemioterapii lub leczenia skojarzonego – radiochemioterapii.

czytaj dalej

MENU

Przykładowe menu dla pacjentów onkologicznych z biegunką wynikającą z leczenia

Dietetyk Joanna Drygiel, dr n. med. Magdalena Jodkiewicz

Article image

Przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej bezglutenowej i bezmlecznej. Taką dietę zalecamy pacjentom cierpiącym z powodu biegunki, będącej efektem leczenia onkologicznego – najczęściej radioterapii na obszar jamy brzusznej lub miednicy. Biegunka może także towarzyszyć chorym w trakcie chemioterapii lub leczenia skojarzonego – radiochemioterapii.

Czytam więcej
Article image

Menu w podróży

Podróż jest sporym wyzwaniem dla osób, które dbają o to co jedzą, głównie ze względu na dostępność na ogół spożywanych produktów, łatwość ich przechowywania lub transportowania. Warto także zadbać o to, aby w podróży nie spożywać rzeczy, które obciążą żołądek.

czytaj dalej

MENU

Menu w podróży

Sylwia Leszczyńska

Article image

Podróż jest sporym wyzwaniem dla osób, które dbają o to co jedzą, głównie ze względu na dostępność na ogół spożywanych produktów, łatwość ich przechowywania lub transportowania. Warto także zadbać o to, aby w podróży nie spożywać rzeczy, które obciążą żołądek.

Czytam więcej
Article image

Menu wegańskie

Dietetyk, psychodietetyk Damian Parol

02-05-2016

NR 5/2016

Jadłospis na ten jeden dzień opracowano w oparciu o powszechnie dostępne produkty. Nie jest skomplikowany, a z łatwością realizuje zapotrzebowanie na wszystkie składniki mineralne i witaminy – poza witaminą D i B12. Dostarcza on 3220 kcal, w tym 26% pochodzi z tłuszczów. Proporcja kwasów omega-3 do omega-6 wynosi 1:3. Zawartość białka to 113 g, co stanowi 1,5 g/kg u sportowca ważącego 75 kg.

czytaj dalej

MENU

Menu wegańskie

Dietetyk, psychodietetyk Damian Parol

Article image

Jadłospis na ten jeden dzień opracowano w oparciu o powszechnie dostępne produkty. Nie jest skomplikowany, a z łatwością realizuje zapotrzebowanie na wszystkie składniki mineralne i witaminy – poza witaminą D i B12. Dostarcza on 3220 kcal, w tym 26% pochodzi z tłuszczów. Proporcja kwasów omega-3 do omega-6 wynosi 1:3. Zawartość białka to 113 g, co stanowi 1,5 g/kg u sportowca ważącego 75 kg.

Czytam więcej