
Czy spożywanie ciemnej czekolady i produktów zawierających kakao ma wpływ na funkcjonowanie neuropsychologiczne i zdrowie kardiowaskularne?
Menu stymulujące płodność pod okiem dietetyka przygotował Mateusz Gessler.
Drugie śniadanie − Sałatka ze szpinakiem, jajkiem na twardo i papryką, z pieczywem pełnoziarnistym
Liście młodego szpinaku myjemy i suszymy, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pomidory cherry, pokrojone jajko ugotowane na twardo. Skrapiamy olejem z zarodków pszennych. Posypujemy pestkami dyni, solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka:
Szpinak i inne zielone liściaste warzywa − to nie tylko dobre źródło kwasu foliowego (udział w wytwarzaniu kwasu nukleinowego) i magnezu, ale i żelaza. Badania potwierdzają, że żelazo pochodzenia roślinnego zwiększa płodność. Papryka − dzięki wysokiej zawartości witaminy C − zwiększy jego przyswajanie. Dodatek pestek dyni i jajka zapewnia niezbędną w procesie spermatogenezy i wewnątrzmacicznym wzrastaniu płodu dawkę cynku. Olej z zarodków pszennych wyróżnia się zawartością witaminy E i koenzymu Q10.
Obiad − Łosoś pieczony z kaszą gryczaną niepaloną i gotowanymi na parze brokułami, marchewką i fasolką szparagową
Posypujemy filet z łososia solą i pieprzem, obkładamy koperkiem i skrapiamy oliwą. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do rozgrzanego do 180o piekarnika. Pieczemy 6−8 minut. Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji 1 część kaszy, 2 części lekko posolonej wody, do czasu wchłonięcia płynu. Gotujemy na parze pokrojoną marchewkę, brokuł i fasolkę szparagową.
Komentarz dietetyka:
Łosoś dostarczy dużą ilość kwasów omega-3, witaminę B12 potrzebną w procesie spermatogenezy, witaminę B6 – niezbędną do produkcji żeńskich hormonów płciowych oraz właściwego działania progesteronu i estrogenu. Niedobór tej witaminy prowadzi do zahamowania wydzielania estrogenów przez jajniki. Brokuły uzupełnią ilość tej witaminy oraz kwasu foliowego i antyoksydantów (koenzym Q10, kwercetyna). Warzywa dzięki gotowaniu na parze zachowają więcej wartości odżywczych niż w przypadku gotowania w wodzie. Kasza gryczana − to jedno z lepszych źródeł żelaza. Pełnoziarniste kasze i produkty o niskich IG obniżają ryzyko niepłodności w wyniku zaburzeń owulacji.
Podwieczorek − Jogurtowy pudding chia z musem truskawkowym
Do naturalnego jogurtu wsypujemy porcję nasion chia. Słodzimy syropem klonowym. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Miksujemy truskawki i polewamy musem pudding.
Komentarz dietetyka:
Chia − to superprodukt, który dostarczy dużą dawkę magnezu, cynku i żelaza, a także PUFAs. Szklanka plasterków truskawek praktycznie pokryje 100% RDA na witaminę C i tym samym wpłynie na zwiększenie przyswajalności żelaza.
Kolacja − Sałatka z grillowanych warzyw z czarną soczewicą z sosem vinegrette i pieczywem pełnoziarnistym
Kroimy w plastry bakłażana, cukinię i paprykę. Skrapiamy lekko oliwą i grillujemy. Gotujemy czarną soczewicę w lekko osolonym wrzątku. Na umytej i osuszonej sałacie układamy grillowane warzywa i posypujemy soczewicą. Z oleju lnianego, soku z cytryny, pieprzu, soli i wyciśniętego czosnku przygotowujemy sos vinaigrette. Polewamy nim sałatkę.
Komentarz dietetyka:
Posiłek ten będzie doskonałym źródłem witaminy A (niezbędnej w produkcji żeńskich hormonów płciowych) oraz kwasu foliowego. Soczewica − to doskonałe źródło selenu wpływającego na jakość nasienia oraz podtrzymanie ciąży. Na poprawę parametrów nasienia wpłynie również witamina C.
Czy spożywanie ciemnej czekolady i produktów zawierających kakao ma wpływ na funkcjonowanie neuropsychologiczne i zdrowie kardiowaskularne?
Każdy zna lub słyszał pojęcie cholesterol, nie wszyscy pacjenci wiedzą jednak, że cholesterol dzielimy na kilka frakcji, w tym na tzw. "dobry cholesterol". Jak prosto wyjaśnić pacjentowi różnicę?
Mając na uwadze potrzeby studentów oraz profesjonalnych dietetyków i żywieniowców autorzy stworzyli interaktywny kurs, który pozwala rozwijać umiejętności języka angielskiego w kontekście akademickim, naukowym i poradnictwa z zakresu dietetyki i żywienia klinicznego. Zawartość kursu tworzą liczne teksty naukowe, ćwiczenia audio i wideo, interakcyjne zadania językowe, oryginalne sposoby przyswajania wiedzy, słownik dietetyczny z odtwarzaną wymową, itp. Szczególną uwagę poświęcono przypadkom klinicznym, które stanowią swoistą wartość dodaną do treści językowej. Kurs w formacie e-learningowym, z 5 miesięcznym dostępem, może być wykonywany we własnym tempie.