Z GABINETU DIETETYKA
Postępowanie w zaburzeniach wchłaniania fruktozy
Fruktoza, czyli cukier owocowy – organiczny związek chemiczny z grupy ketoz. W naturze występuje w owocach, miodzie i nektarze kwiatów.
Z GABINETU DIETETYKA
Fruktoza, czyli cukier owocowy – organiczny związek chemiczny z grupy ketoz. W naturze występuje w owocach, miodzie i nektarze kwiatów.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Oferta herbat na naszym rynku jest bardzo szeroka. Na pólkach można znaleźć zarówno herbaty czarne, zielone jak również ziołowe czy owocowe. Po analizie samych opakowań można wnioskować, że w skład herbat owocowych wchodzi cała gama owoców i ziół.
Z GABINETU DIETETYKA
Pamiętamy o alergiach krzyżowych, ale czy na pewno? Czy pamiętamy co z czym się krzyżuje?
Z GABINETU DIETETYKA
Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.
Z GABINETU DIETETYKA
Helicobacter pylori − to gram-ujemna bakteria wyposażona w kilka witek o helikalnym kształcie, która zaliczana jest do pałeczek. Zakażenie następuje najczęściej w okresie dzieciństwa.
Z GABINETU DIETETYKA
Aloes znany jest w medycynie ludowej od wieków. Przypisuje mu się wiele korzystnych cech wykorzystywanych w lecznictwie i kosmetyce zarówno w działaniu zewnętrznym jak i wewnętrznym.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży w pewnym stopniu różnią się od zaleceń zdrowego odżywiania innych osób dorosłych, chociażby poprzez dodatkowe wymagania dotyczące podaży niektórych składników żywieniowych, np. podaży kwasu foliowego w celu poprawnego rozwoju dziecka i zapewnienia optymalnego stanu zdrowia matki.
Z GABINETU DIETETYKA
Większość ludzi lubi miód i słodycz pochodzącą z niego. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
Z GABINETU DIETETYKA
Czy spożywanie ciemnej czekolady i produktów zawierających kakao ma wpływ na funkcjonowanie neuropsychologiczne i zdrowie kardiowaskularne?
AKTUALNOŚCI
Każdy zna lub słyszał pojęcie cholesterol, nie wszyscy pacjenci wiedzą jednak, że cholesterol dzielimy na kilka frakcji, w tym na tzw. "dobry cholesterol". Jak prosto wyjaśnić pacjentowi różnicę?