menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

WYWIAD

Article image

Dieta u pacjenta obciążonego ryzykiem sercowo-naczyniowym

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

30-09-2024

NR 55/2024

Wywiad z prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorotą Szostak-Węgierek, lekarzem, specjalistą zdrowia publicznego, kierownikiem Zakładu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.

Ważnym elementem terapii chorób sercowo-naczyniowych jest łagodzenie zapalenia. Im bardziej nasilony jest proces zapalny w blaszce miażdżycowej, tym blaszka jest mniej stabilna, bardziej podatna na rozerwanie i stanowi większe zagrożenie dla pacjenta. 

czytaj dalej

WYWIAD

Dieta u pacjenta obciążonego ryzykiem sercowo-naczyniowym

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

Article image

Wywiad z prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorotą Szostak-Węgierek, lekarzem, specjalistą zdrowia publicznego, kierownikiem Zakładu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.

Ważnym elementem terapii chorób sercowo-naczyniowych jest łagodzenie zapalenia. Im bardziej nasilony jest proces zapalny w blaszce miażdżycowej, tym blaszka jest mniej stabilna, bardziej podatna na rozerwanie i stanowi większe zagrożenie dla pacjenta. 

Czytam więcej
Article image

Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)

prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

31-07-2024

NR 54/2024

Wywiad z prof. dr hab. med. Sylwią Małgorzewicz, wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.

Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Nasze polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.

czytaj dalej

WYWIAD

Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)

prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

Article image

Wywiad z prof. dr hab. med. Sylwią Małgorzewicz, wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.

Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Nasze polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.

Czytam więcej
Article image

Wywiad z Prezesem Polskiego Towarzystwa Dietetyki - Grzegorzem Kosteleckim o nowej ustawie o zawodach medycznych

dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki

31-05-2024

NR 53/2024

Obecnie dietetyk jako jeden z niewielu już zawodów medycznych, którego kształcenie odbywa się tylko na poziomie studiów wyższych, nie posiada prawnej ochrony swojego tytułu. Oczywiście, wszelkie wymogi ustawowe, które w pierwotnej wersji projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych były dla dużej części środowiska dietetyków tzw. gabinetowych kontrowersyjne i stanowiły źródło niepewności i stresu, zostały w ostatecznej wersji złagodzone również dzięki staraniom PTD.

czytaj dalej

WYWIAD

Wywiad z Prezesem Polskiego Towarzystwa Dietetyki - Grzegorzem Kosteleckim o nowej ustawie o zawodach medycznych

dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki

Article image

Obecnie dietetyk jako jeden z niewielu już zawodów medycznych, którego kształcenie odbywa się tylko na poziomie studiów wyższych, nie posiada prawnej ochrony swojego tytułu. Oczywiście, wszelkie wymogi ustawowe, które w pierwotnej wersji projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych były dla dużej części środowiska dietetyków tzw. gabinetowych kontrowersyjne i stanowiły źródło niepewności i stresu, zostały w ostatecznej wersji złagodzone również dzięki staraniom PTD.

Czytam więcej
Article image

„Aby leczyć chorobę, trzeba ją najpierw rozpoznać”

prof. dr hab. n. med. Paweł Bogdański

01-02-2024

NR 51/2024

Temat choroby otyłościowej wciąż nie schodzi z ust dietetyków i innych lekarzy. Z Prezesem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, profesorem Pawłem Bogdańskim, rozmawiamy m.in. o mitach związanych z otyłością, sposobach jej leczenia w Polsce i na świecie oraz o tym, jak rozmawiać z pacjentem. Zastanawiamy się także, czy jest szansa na pojawienie się w Polsce specjalizacji obesitologicznej.

czytaj dalej

WYWIAD

„Aby leczyć chorobę, trzeba ją najpierw rozpoznać”

prof. dr hab. n. med. Paweł Bogdański

Article image

Temat choroby otyłościowej wciąż nie schodzi z ust dietetyków i innych lekarzy. Z Prezesem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, profesorem Pawłem Bogdańskim, rozmawiamy m.in. o mitach związanych z otyłością, sposobach jej leczenia w Polsce i na świecie oraz o tym, jak rozmawiać z pacjentem. Zastanawiamy się także, czy jest szansa na pojawienie się w Polsce specjalizacji obesitologicznej.

Czytam więcej

Lepsze jedzenie, lepsze zdrowie pacjentów – program „Dobry posiłek w szpitalach”

Ewa Kąkol, mgr inż. Klaudia Lefek

01-11-2023

NR 50/2023

Pilotażowy Program Ministerstwa Zdrowia „Dobry posiłek w szpitalu” ma na celu poprawę wyżywienia pacjentów, odpowiedniego do ich stanu zdrowia, a dieta szpitalna ma być integralną częścią całego procesu leczenia. Program przewiduje dodatkowe finansowanie w wysokości 25,62 zł na żywienie pacjentów. Z Ewą Kąkol, dyrektorką Biura Zarządzania Produktem w spółce Impel Catering oraz Klaudią Lefek, Główną Dietetyczką Impel Catering rozmawiamy o tym, jak z ich perspektywy – osób zarządzających usługą żywienia w wielu polskich szpitalach, przebiegło wprowadzenie programu „Dobry posiłek”.

czytaj dalej

WYWIAD

Lepsze jedzenie, lepsze zdrowie pacjentów – program „Dobry posiłek w szpitalach”

Ewa Kąkol, mgr inż. Klaudia Lefek

Pilotażowy Program Ministerstwa Zdrowia „Dobry posiłek w szpitalu” ma na celu poprawę wyżywienia pacjentów, odpowiedniego do ich stanu zdrowia, a dieta szpitalna ma być integralną częścią całego procesu leczenia. Program przewiduje dodatkowe finansowanie w wysokości 25,62 zł na żywienie pacjentów. Z Ewą Kąkol, dyrektorką Biura Zarządzania Produktem w spółce Impel Catering oraz Klaudią Lefek, Główną Dietetyczką Impel Catering rozmawiamy o tym, jak z ich perspektywy – osób zarządzających usługą żywienia w wielu polskich szpitalach, przebiegło wprowadzenie programu „Dobry posiłek”.

Czytam więcej
Article image

Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka

dr hab. n.med. Monika Szulińska

01-01-2023

NR 45/2023

3 grudnia z inicjatywy redakcji „Współczesnej Dietetyki” odbyło się certyfikowane szkolenie online „Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie”. Do przeprowadzenia szkolenia zaprosiliśmy ekspertki z zakresu leczenia otyłości i zespołu metabolicznego – dr hab. n. med. Monikę Szulińską oraz dr n. o zdr. Matyldę Kręgielską-Narożną. Szkolenie zostało objęte honorowym patronatem PTLO – Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz PZZD – Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków. O zespole metabolicznym oraz roli lekarza i dietetyka w jego terapii rozmawiamy z dr hab. n. med. Moniką Szulińską.

czytaj dalej

WYWIAD

Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka

dr hab. n.med. Monika Szulińska

Article image

3 grudnia z inicjatywy redakcji „Współczesnej Dietetyki” odbyło się certyfikowane szkolenie online „Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie”. Do przeprowadzenia szkolenia zaprosiliśmy ekspertki z zakresu leczenia otyłości i zespołu metabolicznego – dr hab. n. med. Monikę Szulińską oraz dr n. o zdr. Matyldę Kręgielską-Narożną. Szkolenie zostało objęte honorowym patronatem PTLO – Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz PZZD – Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków. O zespole metabolicznym oraz roli lekarza i dietetyka w jego terapii rozmawiamy z dr hab. n. med. Moniką Szulińską.

Czytam więcej