
Modyfikacje diety i stylu życia mogą mieć znaczący wpływ na przebieg oraz progresję endometriozy poprzez regulację stanu zapalnego, wpływ na aktywność estrogenów, cykl menstruacyjny oraz metabolizm prostaglandyn.
3 grudnia z inicjatywy redakcji „Współczesnej Dietetyki” odbyło się certyfikowane szkolenie online „Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie”. Do przeprowadzenia szkolenia zaprosiliśmy ekspertki z zakresu leczenia otyłości i zespołu metabolicznego – dr hab. n. med. Monikę Szulińską oraz dr n. o zdr. Matyldę Kręgielską-Narożną. Szkolenie zostało objęte honorowym patronatem PTLO – Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz PZZD – Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków. O zespole metabolicznym oraz roli lekarza i dietetyka w jego terapii rozmawiamy z dr hab. n. med. Moniką Szulińską.
3 grudnia z inicjatywy redakcji „Współczesnej Dietetyki” odbyło się certyfikowane szkolenie online „Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie”. Do przeprowadzenia szkolenia zaprosiliśmy ekspertki z zakresu leczenia otyłości i zespołu metabolicznego – dr hab. n. med. Monikę Szulińską oraz dr n. o zdr. Matyldę Kręgielską-Narożną. Szkolenie zostało objęte honorowym patronatem PTLO – Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz PZZD – Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków. O zespole metabolicznym oraz roli lekarza i dietetyka w jego terapii rozmawiamy z dr hab. n. med. Moniką Szulińską.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Modyfikacje diety i stylu życia mogą mieć znaczący wpływ na przebieg oraz progresję endometriozy poprzez regulację stanu zapalnego, wpływ na aktywność estrogenów, cykl menstruacyjny oraz metabolizm prostaglandyn.
Choroby układu krążenia, które są jednym ze skutków rozwoju cywilizacji, wyprzedziły w statystykach inne przyczyny zgonów zarówno w naszym kraju, jak i w światowych trendach. W 2020 roku 37,5% zgonów w Polsce było z przyczyn sercowych, czyli ostrej niewydolności wieńcowej, zwanej potocznie zawałem serca1.
Tyle się mówi o prozdrowotnych właściwościach oliwy z oliwek, a tymczasem mamy własny, polski złoty olej – olej rzepakowy. Jest on cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, których zawiera aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Czy faktycznie olej rzepakowy posiada właściwości poprawiające stan zdrowia?