Współczesna Dietetyka | 55/2024
Szanowni Państwo,
Otyłość jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych XXI wieku, dotykającym miliony ludzi na całym świecie, w tym także w Polsce. Według World Obesity Atlas, w 2020 r. ok. 2,6 mld osób miało nadwagę, z czego aż 0,99 mld chorowało na otyłość. W Polsce z analiz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP PZH –PIB) wynika, że odsetek osób w wieku 20 lat i więcej, u których stwierdzono w 2022 r. zbyt wysoką masę ciała (indeks BMI ≥ 25 kg/m2 ), wyniósł 52,2%, a 13,6% Polaków cierpiało na otyłość (BMI ≥ 30 kg/m2 ). Wzrost liczby osób z otyłością przyczynia się do eskalacji chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i niektórych nowotworów oraz zaburzeń psychicznych. Otyłość odbiera nie tylko zdrowie, ale w konsekwencji prowadzi do przedwczesnej śmierci.
W związku z powyższym we wrześniu zostały opublikowane Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u dorosłych: stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2024. Najważniejsze rekomendacje Towarzystwa dotyczące postępowania żywieniowego w tej jednostce chorobowej zostały przedstawione w niniejszym numerze „Współczesnej Dietetyki”.
W tym wydaniu omawiamy także związek pomiędzy GERD a otyłością, który wskazuje jak ważną rolę odgrywa zmniejszenie tłuszczu wisceralnego w przebiegu tej jednostki chorobowej. W numerze opisano także rolę witaminy D w chorobie otyłościowej.
Miastenia to choroba najczęstsza z rzadkich, w której zaburzeniu ulega przekazywanie impulsów z zakończeń nerwowych do mięśni. Często u tych pacjentów występuje niedożywienie, a niedobory składników odżywczych mogą zaostrzać przebieg tej poważnej choroby. Dlatego wiedza na temat roli żywienia powinna być upowszechniana.
Zespół jelita nadwrażliwego traktowany jest jako zaburzenie interakcji osi mózgowo–jelitowej. Istotną rolę odgrywa w nim prawidłowy sposób żywienia i suplementacji, w tym probiotykoterapii. W okresie jesiennym więcej osób z IBD doświadcza zaostrzenia tej choroby, które może przypominać zespół jelita nadwrażliwego. Dopełnienie numeru stanowią artykuły dotyczące istotnej roli suplementacji kolagenu w sporcie, a także koenzymu Q u pacjentów z dyslipidemią.
Z kolei wywiad z prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorotą Szostak-Węgierek, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN wskazuje, jak ważnym elementem terapii chorób sercowo-naczyniowych jest łagodzenie zapalenia. Bowiem im bardziej nasilony jest proces zapalny w blaszce miażdżycowej, tym większe stanowi zagrożenie dla pacjenta.
Zachęcam do lektury,
dr n. med. Aneta Kościołek