menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Redakcja

Article image

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

tekst otwarty

Mity na temat soków owocowych i warzywnych: co rzeczywiście tracimy, a co zyskujemy w procesie przetwarzania?

Soki owocowe i warzywne bywają czasami niesłusznie postrzegane jako produkty o obniżonej wartości odżywczej wskutek procesów technologicznych. W świetle aktualnych danych naukowych procesy przetwarzania umożliwiają jednak nie tylko zachowanie większości składników bioaktywnych, ale również mogą poprawiać biodostępność niektórych istotnych z żywieniowego punktu widzenia związków. Dlatego obiegowe opinie o utracie wartości odżywczych soków często nie znajdują potwierdzenia w aktualnym stanie wiedzy.

czytaj dalej
tekst otwarty

Mity na temat soków owocowych i warzywnych: co rzeczywiście tracimy, a co zyskujemy w procesie przetwarzania?

Redakcja

Article image

Soki owocowe i warzywne bywają czasami niesłusznie postrzegane jako produkty o obniżonej wartości odżywczej wskutek procesów technologicznych. W świetle aktualnych danych naukowych procesy przetwarzania umożliwiają jednak nie tylko zachowanie większości składników bioaktywnych, ale również mogą poprawiać biodostępność niektórych istotnych z żywieniowego punktu widzenia związków. Dlatego obiegowe opinie o utracie wartości odżywczych soków często nie znajdują potwierdzenia w aktualnym stanie wiedzy.

Czytam więcej

Anemia z niedoboru żelaza – pierwsze symptomy oraz dobre praktyki

Anemia dotyka 25 proc. dorosłych kobiet. To jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Poznaj jej mechanizmy, przyczyny i skutki, a przede wszystkim dowiedz się, jak sobie z nią poradzić. Dwie dietetyczki, Anna Reguła (@niekoniecznie_ dietetycznie) i Zuzanna Woźniak (@zuzannawozniak.dietetyk), napisały książkę Może to anemia? Niska ferrytyna, niedobory żelaza – wszystko, co warto wiedzieć, w której zawarły odpowiedzi na wszystkie kluczowe pytania na ten temat. Autorki obalają liczne mity związane z żelazem, bazując na aktualnej wiedzy naukowej. W poradniku znajdziesz również 50 przepisów na dania bogate w żelazo, które z łatwością włączysz do codziennego jadłospisu. Książkę uzupełniają wywiady z zaproszonymi specjalistkami: farmaceutką Laurą Krumpholz, ginekolożką dr n. med. Agnieszką Nalewczyńską, trycholożką Karoliną Czyżowską. Zapraszamy do lektury fragmentów książki!

czytaj dalej

Anemia z niedoboru żelaza – pierwsze symptomy oraz dobre praktyki

Redakcja

Anemia dotyka 25 proc. dorosłych kobiet. To jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Poznaj jej mechanizmy, przyczyny i skutki, a przede wszystkim dowiedz się, jak sobie z nią poradzić. Dwie dietetyczki, Anna Reguła (@niekoniecznie_ dietetycznie) i Zuzanna Woźniak (@zuzannawozniak.dietetyk), napisały książkę Może to anemia? Niska ferrytyna, niedobory żelaza – wszystko, co warto wiedzieć, w której zawarły odpowiedzi na wszystkie kluczowe pytania na ten temat. Autorki obalają liczne mity związane z żelazem, bazując na aktualnej wiedzy naukowej. W poradniku znajdziesz również 50 przepisów na dania bogate w żelazo, które z łatwością włączysz do codziennego jadłospisu. Książkę uzupełniają wywiady z zaproszonymi specjalistkami: farmaceutką Laurą Krumpholz, ginekolożką dr n. med. Agnieszką Nalewczyńską, trycholożką Karoliną Czyżowską. Zapraszamy do lektury fragmentów książki!

Czytam więcej
Article image

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

tekst otwarty

Dochód pasywny i wsparcie suplementacyjne pacjentów - poznaj program ambasadorski do MyBestPharm

Zalecenia żywieniowe, plany dietetyczne, konsultacje to w dzisiejszych czasach często jest niewystarczające. Coraz więcej pacjentów sięga po wsparcie suplementami diety. Dietetyk to jeden ze specjalistów, który może ustalić odpowiedni i indywidualny plan suplementacji. Jeśli jesteś dietetykiem, który szuka rozwiązań dla swoich podopiecznych jaki i dla swojego biznesu poznaj program ambasadorski do MyBestPharm.

czytaj dalej
tekst otwarty

Dochód pasywny i wsparcie suplementacyjne pacjentów - poznaj program ambasadorski do MyBestPharm

Redakcja

Article image

Zalecenia żywieniowe, plany dietetyczne, konsultacje to w dzisiejszych czasach często jest niewystarczające. Coraz więcej pacjentów sięga po wsparcie suplementami diety. Dietetyk to jeden ze specjalistów, który może ustalić odpowiedni i indywidualny plan suplementacji. Jeśli jesteś dietetykiem, który szuka rozwiązań dla swoich podopiecznych jaki i dla swojego biznesu poznaj program ambasadorski do MyBestPharm.

Czytam więcej
Article image

TEMAT NUMERU

polecamy tekst otwarty

Olejek CBD: czym jest i kiedy warto po niego sięgnąć?

CBD, a dokładniej kannabidiol, to naturalny komponent występujący w roślinach konopi, ceniony już w tradycyjnej medycynie ludowej, ale i współczesnej za jego terapeutyczne właściwości. Substancję tę wykorzystuje się w łagodzeniu różnorodnych schorzeń, w tym tych długotrwałych. Zastanawiasz się, co to dokładnie jest? Kiedy warto sięgnąć po olejki CBD? Odkryj możliwości kannabidiolu!

czytaj dalej
polecamy tekst otwarty

Olejek CBD: czym jest i kiedy warto po niego sięgnąć?

Redakcja

Article image

CBD, a dokładniej kannabidiol, to naturalny komponent występujący w roślinach konopi, ceniony już w tradycyjnej medycynie ludowej, ale i współczesnej za jego terapeutyczne właściwości. Substancję tę wykorzystuje się w łagodzeniu różnorodnych schorzeń, w tym tych długotrwałych. Zastanawiasz się, co to dokładnie jest? Kiedy warto sięgnąć po olejki CBD? Odkryj możliwości kannabidiolu!

Czytam więcej
Article image

Monografia: Akkermansia muciniphila MucT SANPROBI Premium – The Akkermansia Company

Powszechność występowania chorób metabolicznych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2 (ang. Type 2 Diabetes Mellitus, T2DM), choroby sercowo- naczyniowe (ang. Cardio-Vascular Disease, CVD) i niealkoholowe stłuszczenie wątroby (ang. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD), staje się poważnym problemem zdrowia publicznego. Mikrobiota jelitowa odgrywa szczególnie istotną rolę w procesie fermentacji niestrawionych składników pokarmu oraz stymulacji produkcji śluzu przez komórki nabłonka jelitowego. Ze względu na swoją złożoność czynnościową często określana jest jako „organ” zaangażowany w procesy enzymatyczne, metaboliczne i immunologiczne. Szczególnie ważna jest jej rola w rozwoju i regulacji układów odpornościowego, nerwowego i dokrewnego. Jednak jej główną funkcją jest pozyskiwanie energii pochodzącej z pokarmu.

czytaj dalej

Monografia: Akkermansia muciniphila MucT SANPROBI Premium – The Akkermansia Company

Redakcja

Article image

Powszechność występowania chorób metabolicznych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2 (ang. Type 2 Diabetes Mellitus, T2DM), choroby sercowo- naczyniowe (ang. Cardio-Vascular Disease, CVD) i niealkoholowe stłuszczenie wątroby (ang. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD), staje się poważnym problemem zdrowia publicznego. Mikrobiota jelitowa odgrywa szczególnie istotną rolę w procesie fermentacji niestrawionych składników pokarmu oraz stymulacji produkcji śluzu przez komórki nabłonka jelitowego. Ze względu na swoją złożoność czynnościową często określana jest jako „organ” zaangażowany w procesy enzymatyczne, metaboliczne i immunologiczne. Szczególnie ważna jest jej rola w rozwoju i regulacji układów odpornościowego, nerwowego i dokrewnego. Jednak jej główną funkcją jest pozyskiwanie energii pochodzącej z pokarmu.

Czytam więcej