
Artykuł Redakcyjny

ZAPROSZENIE NA XV KONFERENCJĘ NAUKOWO-SZKOLENIOWĄ ŻYWIENIE KLINICZNE-JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO


Siła ukryta w naturze, czyli 100% czysty olej rzepakowy marki Rapso
15-09-2022
Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.
Siła ukryta w naturze, czyli 100% czysty olej rzepakowy marki Rapso

Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.

Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości
20-09-2021
Książka Anny Reguły (@niekoniecznie_dietetycznie) oraz Kingi Syposz to smakowita propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy, nie tylko dla tych, którzy szukają przepisów w wersji fit. Autorki pokazują bowiem, że zdrowsze ciasta i desery nie muszą, a wręcz nie powinny kojarzyć się nam z wyrzeczeniami i rezygnacją z dobrego smaku oraz prawdziwej przyjemności.
Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości

Książka Anny Reguły (@niekoniecznie_dietetycznie) oraz Kingi Syposz to smakowita propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy, nie tylko dla tych, którzy szukają przepisów w wersji fit. Autorki pokazują bowiem, że zdrowsze ciasta i desery nie muszą, a wręcz nie powinny kojarzyć się nam z wyrzeczeniami i rezygnacją z dobrego smaku oraz prawdziwej przyjemności.

Autyzm i dieta - książka dr n. med. Justyny Jessy
16-07-2021
Nakładem wydawnictwa Septem ukazał się bardzo ważny poradnik – „Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć” dr n. med. Justyny Jessy (autorki czasopisma Współczesna Dietetyka).
Autyzm i dieta - książka dr n. med. Justyny Jessy

Nakładem wydawnictwa Septem ukazał się bardzo ważny poradnik – „Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć” dr n. med. Justyny Jessy (autorki czasopisma Współczesna Dietetyka).

„Dysbioza jelitowa”, czyli zrozumieć mikroorganizmy, aby przestać się bać, a może nawet dowiedzieć się, jak żyć.
01-07-2021
Kiedy mówimy o skutecznej terapii i dlaczego przypadkowy probiotyk z apteki może nie działać? Jak wykorzystać w praktyce wiedzę o bakteriach probiotycznych i prebiotykach? Jakie nadzieje i możliwości daje terapia mikrobiologiczna? Jakie jest miejsce probiotyków zarówno w profilaktyce jak i wsparciu leczenia poważnych schorzeń? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi można znaleźć w najnowszej książce dr n. med. Mirosławy Gałęckiej „Dysbioza jelitowa. Znaczenie, diagnostyka, terapia”
„Dysbioza jelitowa”, czyli zrozumieć mikroorganizmy, aby przestać się bać, a może nawet dowiedzieć się, jak żyć.

Kiedy mówimy o skutecznej terapii i dlaczego przypadkowy probiotyk z apteki może nie działać? Jak wykorzystać w praktyce wiedzę o bakteriach probiotycznych i prebiotykach? Jakie nadzieje i możliwości daje terapia mikrobiologiczna? Jakie jest miejsce probiotyków zarówno w profilaktyce jak i wsparciu leczenia poważnych schorzeń? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi można znaleźć w najnowszej książce dr n. med. Mirosławy Gałęckiej „Dysbioza jelitowa. Znaczenie, diagnostyka, terapia”

Równowaga. Jak ogarnąć dietę i odzyskać spokój
08-04-2021
Książka Agaty Głydy – znanej w internecie jako @psycholog_na_diecie – to pozycja niezwykle potrzebna w dzisiejszych pełnych niepokoju i wyśrubowanych oczekiwań czasach. Łączy rzetelną wiedzę psychodietetyczną i psychologiczną, przekazując treści w niezwykle przyjazny i empatyczny sposób.
Równowaga. Jak ogarnąć dietę i odzyskać spokój

Książka Agaty Głydy – znanej w internecie jako @psycholog_na_diecie – to pozycja niezwykle potrzebna w dzisiejszych pełnych niepokoju i wyśrubowanych oczekiwań czasach. Łączy rzetelną wiedzę psychodietetyczną i psychologiczną, przekazując treści w niezwykle przyjazny i empatyczny sposób.

Praktyczny kurs SIBO
01-03-2021
SIBO, test wodorowo-metanowy, przerost flory bakteryjnej jelit – brzmi abstrakcyjnie? Być może. Jednak temat jest coraz bardziej powszechny i dotyka coraz większą liczbę osób – nieświadomych problemu, błądzących po gabinetach lekarskich, bez wiedzy i pomocy w postaci odpowiedniej diety.
Praktyczny kurs SIBO

SIBO, test wodorowo-metanowy, przerost flory bakteryjnej jelit – brzmi abstrakcyjnie? Być może. Jednak temat jest coraz bardziej powszechny i dotyka coraz większą liczbę osób – nieświadomych problemu, błądzących po gabinetach lekarskich, bez wiedzy i pomocy w postaci odpowiedniej diety.

Wywiad z dr Katarzyną Wolnicką
18-12-2020
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego opracował nowe zalecenia zdrowego żywienia. Dotychczas znaną „Piramidę Zdrowego Żywienia” zastąpił „Talerz Zdrowego Żywienia”. Porozmawialiśmy na ten temat z dr Katarzyną Wolnicką – współautorką „Zaleceń zdrowego żywienia” w formie talerza, ekspertem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Dr Wolnicka wyjaśnia m.in. czy model talerza całkowicie zastąpi piramidę żywienia, jak ważna dla zdrowia jest aktywność fizyczna, jak powinien wyglądać nasz talerz, a także, jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniają Polacy.
Wywiad z dr Katarzyną Wolnicką

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego opracował nowe zalecenia zdrowego żywienia. Dotychczas znaną „Piramidę Zdrowego Żywienia” zastąpił „Talerz Zdrowego Żywienia”. Porozmawialiśmy na ten temat z dr Katarzyną Wolnicką – współautorką „Zaleceń zdrowego żywienia” w formie talerza, ekspertem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Dr Wolnicka wyjaśnia m.in. czy model talerza całkowicie zastąpi piramidę żywienia, jak ważna dla zdrowia jest aktywność fizyczna, jak powinien wyglądać nasz talerz, a także, jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniają Polacy.