Zaburzenia odżywiania takie jak anoreksja, bulimia czy zespół napadowego objadania się są jednostkami chorobowymi dosyć dobrze poznanymi wśród specjalistów. Wynika to w dużej mierze z efektów edukacyjnych realizowanych na studiach oraz dostępnych powszechnie informacji dotyczących tych zaburzeń w publikacjach naukowych czy w mediach. Jest natomiast zaburzenie, które pod akronimem ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) – skrywa dość niespecyficzne zaburzenie odżywiania, które różni się znacznie od tych dobrze nam znanych.
Siła ukryta w naturze
Olej olejowi nierówny. Na jego finalną jakość wpływają zarówno składniki, jak również sposób ich obróbki. W przypadku oleju marki Rapso uprawa starannie wyselekcjonowanych gatunków rzepaku, wykorzystywanych w produkcji, odbywa się w kontrolowanych gospodarstwach rolnych w Austrii. Olej marki Rapso pozyskiwany jest na drodze delikatnego tłoczenia na ciepło bez ekstrakcji za pomocą środków chemicznych. Również proces oczyszczania, realizowany w oparciu o opracowany specjalnie w tym celu proces destylacji, wyklucza użycie sztucznych dodatków. Dzięki temu olej zachowuje naturalne witaminy. Ponadto, certyfikat badania jakości nadany przez agroVet Gmbh wykazuje, iż rzepak przeznaczony do produkcji oleju Rapso jest wolny od GMO. Olej jest zatem produktem w pełni naturalnym, a jego jakość sprawdzana jest na bieżąco we własnym, nowoczesnym laboratorium zakładowym oraz potwierdzana przez państwowe organy kontroli jakości żywności.
Dla zdrowia i urody
W odpowiednio zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć przede wszystkim tych substancji, których organizm sam nie produkuje. Są nimi na przykład NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wykazują one silne działanie podnoszące odporność organizmu oraz przeciwmiażdżycowe. Szczególne znaczenie odgrywają w diecie kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdyż wpływają na prawidłowy rozwój w życiu płodowym oraz niemowlęcym. Olej rzepakowy marki Rapso posiada specyficzne spektrum kwasów tłuszczowych. Ponad 60% stanowią proste nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas olejowy, odpowiedzialny za obniżenie poziomu LDL, czyli złego cholesterolu oraz podwyższenie poziomu pozytywnego cholesterolu HDL. Na kolejne ponad 30% składają się złożone nienasycone kwasy tłuszczowe – z tego 10% Omega 3, których niedobór w organizmie może doprowadzić do znacznego obniżenia sprawności intelektualnych, a także pogorszenia stanu skóry oraz obniżenia odporności. Co więcej, 100 gram oleju Rapso zawiera w sobie 30 mg naturalnej witaminy E, potocznie nazywanej witaminą młodości. Pełni ona rolę silnego przeciwutleniacza, który chroniąc organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, pomaga spowolnić procesy starzenia się skóry.
Olej RAPSO – RAPSOdia smaku
Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze roślinne mogą wytwarzać niebezpieczne dla zdrowia związki. Olej rzepakowy Rapso, dzięki specjalnie opracowanemu procesowi oczyszczania, któremu został poddany, można podgrzewać do temperatury dymienia powyżej 205 stopni Celsjusza. Znajdzie więc zastosowanie nie tylko, jako zdrowy dodatek do sałatek, majonezów, surówek i dipów, ale również w tzw. ”ciepłej kuchni”, czyli smażeniu, pieczeniu, duszeniu i gotowaniu. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę, iż olej rzepakowy marki Rapso nie zmienia smaku dań, dzięki czemu będziemy mogli w pełni docenić ich naturalny aromat. Na jakość oleju rzepakowego Rapso wpływa również sposób jego zapakowania. Poręczna, przyjazna dla środowiska szklana butelka,
o pojemności 0, 75 l, chroni zawartość przed światłem, dbając tym samym o jak najdłuższą trwałość tłuszczu.
Przyrządzając posiłki dla siebie i swojej rodzinny powinniśmy zadbać o to, aby były pożywne oraz naturalne. Warto również zwrócić uwagę na źródło pochodzenia produktów, służących do ich przygotowania, a także ich skład oraz uniwersalność użycia. 100 % olej rzepakowy Rapso do stosowania w zimnej i gorącej kuchni to bogactwo kwasów nienasyconych oraz witaminy E. Powstał z myślą o tych, dla których zdrowy tryb życia nieodłącznie związany jest ze sposobem odżywiania się.