Osteoporoza uznana została przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za chorobę cywilizacyjną, jako „epidemia XXI wieku”. Dotyczy coraz większej liczby starszych osób i kobiet po menopauzie, pogarszając ich stan zdrowia i codzienne funkcjonowanie. Destrukcja tkanki kostnej ma olbrzymie następstwa zdrowotne, dlatego w rozpoznaniu zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej kluczowa jest znajomość m.in. laboratoryjnych parametrów stanu naszych kości i umiejętność ich interpretacji.
Jest kilka teorii mówiących o tym, dlaczego nasz układ odpornościowy reaguje wrogo na pokarmy. Pierwszą jest hipoteza o nadmiernej higienizacji, czyli brak tylu zakażeń bakteryjnych, wirusowych i pasożytniczych, przez które układ odpornościowy był wcześniej stymulowany i w efekcie działa nadreaktywnie.
Nadwrażliwość to termin określający wszystkie nieprawidłowe reakcje na pokarm i inne czynniki, które mogą być zależne lub nie od aktywacji układu immunologicznego. Nadwrażliwości pokarmowe są coraz powszechniejsze – alergie, czyli reakcje immunologiczne dotyczą ok. 10% dzieci i 2–5% dorosłych. Reakcje nieimmunologiczne, tzw. nietolerancje, mogą dotyczyć nawet 15–20% populacji.