menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

mgr Dominika Tomaszewska

Diagnosta laboratoryjny, dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego; współzałożycielka poradni dietetycznej Diet-Therapy, pracownik Wojskowego Instytutu Medycznego w pracowni endokrynologii i biochemii; autorka szkoleń z zakresu diagnostyki oraz dietoterapii zaburzeń hormonalnych, niepłodności i chorób autoimmunologicznych.

Article image

DIAGNOSTYKA

Pseudodiagnostyka – biorezonans „cudowne” narzędzie medycyny alternatywnej

Biorezonans jest kontrowersyjnym tematem, wokół którego toczy się wiele debat dotyczących tego, czy opiera się on na naukach ścisłych czy też pseudonauce. Nauka jest to badanie świata naturalnego poprzez obserwację i eksperyment. Jest to proces odkrywania, który prowadzi do opracowywania teorii i praw wyjaśniających świat naturalny. Pseudonauka natomiast jest to zbiór przekonań i praktyk, które są uznawane jako naukowe, lecz w istocie nie podlegają metodom naukowym. Twierdzenia pseudonaukowe często opierają się na spekulacjach, dowodach anegdotycznych lub osobistych przekonaniach, a nie na powtarzalnych badaniach naukowych.

czytaj dalej
Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka chorób autoimmunologicznych

Choroby autoimmunologiczne związane są z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego, czego wynikiem jest wytwarzanie autoprzeciwciał skierowanych przeciwko własnym tkankom. Choroby autoimmunizacyjne charakteryzują się przewlekłym przebiegiem z okresami zaostrzeń i remisji, które często są przyczyną trwałego inwalidztwa, a nawet zgonu.

czytaj dalej
Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka niepłodności kobiecej – pierwsze kroki w poszukiwaniu przyczyny

Niepłodność definiuje się jako niemożność zajścia w ciążę po 12 miesiącach regularnego współżycia seksualnego bez zabezpieczenia. Dotyka od 8 do 12% par na świecie, z czego około 85% niepłodnych par ma możliwą do zidentyfikowania przyczynę1. Najczęstszymi przyczynami niepłodności kobiecej są zaburzenia owulacji, niedrożność jajowodów z powodu endometriozy, nieleczonych infekcji, w wyniku powstawania zrostów pooperacyjnych lub innych stanów zapalnych. U pozostałych 15% niepłodnych par występuje niepłodność idiopatyczna, która definiowana jest jako niemożność zajścia w ciążę bez uchwytnej przyczyny w rutynowych badaniach klinicznych. Jednak coraz większą uwagę zwraca się na rolę stylu życia i czynników środowiskowych, takich jak palenie papierosów, otyłość, stres, nadmierne spożycie alkoholu oraz dieta uboga w składniki odżywcze i antyoksydanty2.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dysbioza polekowa – jak zabezpieczyć mikrobiotę jelitową?

Mikrobiom jelitowy stanowi zbiór wszystkich mikroorganizmów obecnych w naszym przewodzie pokarmowym, czyli około 1000 różnych gatunków bakterii, grzybów i archeonów. Najliczniejsze grupy bakterii stanowią Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria i Actinobacteria, z których każda skupia wiele różnych gatunków. W jelicie grubym szczególnie licznie występują bakterie o właściwościach probiotycznych, takie jak Bifidobacterium spp., Bacterioides spp. i Lactobacillus spp, których rola nie jest jeszcze w pełni poznana. Niemniej jednak można zaobserwować ich pozytywny wpływ na zdrowie gospodarza.

czytaj dalej
Article image

DIAGNOSTYKA

Markery ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Choroby układu krążenia, które są jednym ze skutków rozwoju cywilizacji, wyprzedziły w statystykach inne przyczyny zgonów zarówno w naszym kraju, jak i w światowych trendach. W 2020 roku 37,5% zgonów w Polsce było z przyczyn sercowych, czyli ostrej niewydolności wieńcowej, zwanej potocznie zawałem serca1.

czytaj dalej
Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka chorób tarczycy

Choroby tarczycy są najczęściej występującymi zaburzeniami endokrynologicznymi i dotykają ponad 20% społeczeństwa. Najczęściej diagnozowana jest niedoczynność tarczycy, a tylko 2% przypadków stanowi nadmiar hormonów. Dużo częściej obecnie diagnozowane są także nowotwory tego narządu.

czytaj dalej
Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka alergii i nietolerancji pokarmowych

Nadwrażliwość to termin określający wszystkie nieprawidłowe reakcje na pokarm i inne czynniki, które mogą być zależne lub nie od aktywacji układu immunologicznego. Nadwrażliwości pokarmowe są coraz powszechniejsze – alergie, czyli reakcje immunologiczne dotyczą ok. 10% dzieci i 2–5% dorosłych. Reakcje nieimmunologiczne, tzw. nietolerancje, mogą dotyczyć nawet 15–20% populacji.

czytaj dalej