menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

WZJG i nawroty w postaci IBS

dr n. o zdr. Karolina Janion

30-09-2024

NR 55/2024

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i zespół jelita drażliwego (IBS) to dwie odrębne jednostki chorobowe, jednak ich objawy mogą się nakładać, co często utrudnia diagnostykę1,2. WZJG, będące formą zapalnej choroby jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD), w fazie aktywnej objawia się bólem brzucha i biegunkami, a czasami także obecnością krwi w stolcu3 . Z kolei IBS to zaburzenie czynnościowe, bez zmian organicznych4,5. U pacjentów z WZJG w remisji mogą pojawiać się objawy podobne do IBS, co stanowi wyzwanie w postępowaniu terapeutycznym, w tym dietetycznym4.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

WZJG i nawroty w postaci IBS

dr n. o zdr. Karolina Janion

Article image

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i zespół jelita drażliwego (IBS) to dwie odrębne jednostki chorobowe, jednak ich objawy mogą się nakładać, co często utrudnia diagnostykę1,2. WZJG, będące formą zapalnej choroby jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD), w fazie aktywnej objawia się bólem brzucha i biegunkami, a czasami także obecnością krwi w stolcu3 . Z kolei IBS to zaburzenie czynnościowe, bez zmian organicznych4,5. U pacjentów z WZJG w remisji mogą pojawiać się objawy podobne do IBS, co stanowi wyzwanie w postępowaniu terapeutycznym, w tym dietetycznym4.

Czytam więcej
Article image

Bezpieczeństwo stosowania diety low-FODMAP u pacjentów z zespołem jelita drażliwego

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

30-09-2024

NR 55/2024

Stosowanie diety low-FODMAP wymaga od pacjenta identyfikacji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, a także planowania i przygotowywania posiłków z uwzględnieniem dopuszczalnych wielkości porcji dla produktów zawierających FODMAP – dlatego jest stosunkowo trudna do przestrzegania. Dieta low-FODMAP cechuje się szerokim zakresem eliminacji pokarmowych, dlatego jej bezpieczeństwo budzi wielekontrowersji. 

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Bezpieczeństwo stosowania diety low-FODMAP u pacjentów z zespołem jelita drażliwego

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

Article image

Stosowanie diety low-FODMAP wymaga od pacjenta identyfikacji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, a także planowania i przygotowywania posiłków z uwzględnieniem dopuszczalnych wielkości porcji dla produktów zawierających FODMAP – dlatego jest stosunkowo trudna do przestrzegania. Dieta low-FODMAP cechuje się szerokim zakresem eliminacji pokarmowych, dlatego jej bezpieczeństwo budzi wielekontrowersji. 

Czytam więcej
Article image

Zespół Sjögrena – zalecenia żywieniowe i rola wybranych składników odżywczych

Do typowych objawów Zespołu Sjögrena należą dolegliwości związane z zaburzeniem wydzielania gruczołów ślinowych i łzowych. Pacjenci zgłaszają suchość w jamie ustnej (kserostomia), zaburzenia smaku, trudności w połykaniu czy obniżoną tolerancję na pikantne pokarmy i potrawy. W ZS często występuje powiększenie gruczołów ślinowych (przyusznych lub/i podżuchwowych), stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej oraz próchnica.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Zespół Sjögrena – zalecenia żywieniowe i rola wybranych składników odżywczych

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

Article image

Do typowych objawów Zespołu Sjögrena należą dolegliwości związane z zaburzeniem wydzielania gruczołów ślinowych i łzowych. Pacjenci zgłaszają suchość w jamie ustnej (kserostomia), zaburzenia smaku, trudności w połykaniu czy obniżoną tolerancję na pikantne pokarmy i potrawy. W ZS często występuje powiększenie gruczołów ślinowych (przyusznych lub/i podżuchwowych), stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej oraz próchnica.

Czytam więcej
Article image

Wpływ leków IPP na rozwój SIBO

Dr n. med. Martyna Marciniak

31-05-2024

NR 53/2024

Ludzka mikrobiota jelitowa określana jest jako zespół ponad 1500 gatunków, które należą do 50 rodzajów, a te do 17 rodzin1 .Dominują tutaj dwa główne typy – Bacteroides i Firmicutes2. Mikroflora jelitowa ma istotny wpływ na homeostazę oraz odporność organizmu3. Zaburzoną równowagę bakteryjną określa się terminem „dysbioza”, która może wywołać lub zaostrzyć przebieg wielu patologii4. Zespół przerostu bakteryjnego – SIBO charakteryzuje się różnicami w jakości, ilości oraz lokalizacji mikroflory jelita cienkiego. Stany, które towarzyszą SIBO, mogą wpływać na rozwój dysbiozy jelitowej1.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wpływ leków IPP na rozwój SIBO

Dr n. med. Martyna Marciniak

Article image

Ludzka mikrobiota jelitowa określana jest jako zespół ponad 1500 gatunków, które należą do 50 rodzajów, a te do 17 rodzin1 .Dominują tutaj dwa główne typy – Bacteroides i Firmicutes2. Mikroflora jelitowa ma istotny wpływ na homeostazę oraz odporność organizmu3. Zaburzoną równowagę bakteryjną określa się terminem „dysbioza”, która może wywołać lub zaostrzyć przebieg wielu patologii4. Zespół przerostu bakteryjnego – SIBO charakteryzuje się różnicami w jakości, ilości oraz lokalizacji mikroflory jelita cienkiego. Stany, które towarzyszą SIBO, mogą wpływać na rozwój dysbiozy jelitowej1.

Czytam więcej
Article image

Biegunki towarzyszące chorobom – rola diety i probiotyków w łagodzeniu objawów

dr n. o zdr. Karolina Janion

31-05-2024

NR 53/2024

Biegunki są objawem towarzyszącym infekcjom wirusowym, bakteryjnym, pasożytniczym oraz wielu chorobom przewlekłym, m.in. nieswoistym zapaleniom jelit1, 2 . Mogą pojawić się też w trakcie antybiotykoterapii1. U części chorych onkologicznych biegunka może być jednym z objawów choroby nowotworowej lub skutkiem ubocznym leczenia, m.in. chemioterapii czy radioterapii okolic jamy brzusznej i miednicy (tj. biegunka popromienna). Ponadto ryzyko wystąpienia biegunki wzrasta u chorych żywionych dojelitowo oraz pacjentów, którzy zostali poddani zabiegom chirurgicznym w obrębie przewodu pokarmowego3. Odpowiednie postępowanie dietetyczne i stosowanie probiotyków może odgrywać istotną rolę w łagodzeniu niepożądanych objawów i poprawie jakości życia pacjentów2, 4 .

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Biegunki towarzyszące chorobom – rola diety i probiotyków w łagodzeniu objawów

dr n. o zdr. Karolina Janion

Article image

Biegunki są objawem towarzyszącym infekcjom wirusowym, bakteryjnym, pasożytniczym oraz wielu chorobom przewlekłym, m.in. nieswoistym zapaleniom jelit1, 2 . Mogą pojawić się też w trakcie antybiotykoterapii1. U części chorych onkologicznych biegunka może być jednym z objawów choroby nowotworowej lub skutkiem ubocznym leczenia, m.in. chemioterapii czy radioterapii okolic jamy brzusznej i miednicy (tj. biegunka popromienna). Ponadto ryzyko wystąpienia biegunki wzrasta u chorych żywionych dojelitowo oraz pacjentów, którzy zostali poddani zabiegom chirurgicznym w obrębie przewodu pokarmowego3. Odpowiednie postępowanie dietetyczne i stosowanie probiotyków może odgrywać istotną rolę w łagodzeniu niepożądanych objawów i poprawie jakości życia pacjentów2, 4 .

Czytam więcej