Współczesna Dietetyka | 60/2025
Szanowni Państwo, Drodzy Czytelnicy!
Lato to czas, kiedy chętniej doświadczamy przyjemności, częściej oddajemy się refleksji i po prostu czujemy się lepiej – zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Słoneczne dni sprzyjają dobremu samopoczuciu, zwłaszcza w porównaniu z miesiącami, gdy za oknem panuje szarość i chłód. Mam nadzieję, że wakacyjne popołudnia pozwolą Państwu znaleźć chwilę na lekturę najnowszego wydania „Współczesnej Dietetyki”.
W bieżącym numerze poruszamy wiele tematów ważnych z punktu widzenia dietetyki i medycyny. Szczególną uwagę zwraca praca dr Natalii Drabińskiej poświęcona właściwościom prozdrowotnym piwa bezalkoholowego, które – jak pokazują badania – dobrze nawadnia organizm. Niestety, mimo tego pozytywnego działania, zawiera również łatwo przyswajalne węglowodany oraz puryny, dlatego nie jest zalecane osobom chorującym na cukrzycę czy dnę moczanową.
Lato i okres urlopowy to także doskonała okazja, by lepiej „zaopiekować się” swoim organizmem. Tymczasem, jak zauważa dr hab. n. med. Agnieszka Białek-Dratwa, praca zmianowa może zwiększać ryzyko otyłości oraz wystąpienia zaburzeń kardiometabolicznych.
Z kolei wiele osób w cieplejszych miesiącach rezygnuje z suplementacji witaminy D – co, jak udowadniam w artykule Czy latem warto suplementować witaminę D?, może być niekorzystne dla zdrowia.
Polecam również tekst dr Karoliny Krupy-Kotary Lipedema – więcej niż tłuszcz, w którym autorka przedstawia skalę problemu, wykraczającą poza kontekst otyłości.
Warto również zwrócić uwagę na artykuł mgr Marzeny Rojek-Ledwoch, omawiający często bagatelizowany wpływ anoreksji na stan zdrowia kości.
Nie zabrakło także tematów z zakresu dietetyki pediatrycznej. W numerze znajdą Państwo omówienie postępowania dietetycznego i diagnostyki w hipercholesterolemii rodzinnej, a także analizę skuteczności mio-inozytolu i cynku w leczeniu insulinooporności u dzieci z otyłością.
Serdecznie zapraszam do lektury,
dr n. med. Aneta Kościołek