menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Wpływ anoreksji psychicznej na stan kości: patofizjologia, diagnostyka i ryzyko złamań

Jadłowstręt psychiczny (AN) to zaburzenie odżywiania, które prowadzi do skrajnych restrykcji żywieniowych, wynikających z patologicznego stosunku do masy ciała. Choć najczęściej kojarzony z problemami metabolicznymi i hormonalnymi, AN ma również istotny wpływ na stan zdrowia kości. Niedobór energii, zmiany hormonalne oraz zaburzenia w metabolizmie kostnym prowadzą do obniżenia gęstości kości, a także degradacji ich mikroarchitektury, co w konsekwencji zwiększa ryzyko złamań.

Jadłowstręt psychiczny (AN) należy do grupy zaburzeń odżywiania i charakteryzuje się występowaniem patologicznego stosunku do masy oraz kształtu ciała, którego konsekwencją jest stosowanie rażących restrykcji żywieniowych. Będący ich skutkiem stan przewlekłego niedoboru energii ma istotny wpływ na wszystkie tkanki i narządy ze szczególnym uwzględnieniem tkanki kostnej. Zaburzenia metaboliczne towarzyszące AN prowadzą do pogorszenia jakości kości i zwiększają ryzyko ich złamań. 

Jadłowstręt psychiczny (AN) to zaburzenie odżywiania, które prowadzi do skrajnych restrykcji żywieniowych, wynikających z patologicznego stosunku do masy ciała. Choć najczęściej kojarzony z problemami metabolicznymi i hormonalnymi, AN ma również istotny wpływ na stan zdrowia kości. Niedobór energii, zmiany hormonalne oraz zaburzenia w metabolizmie kostnym prowadzą do obniżenia gęstości kości, a także degradacji ich mikroarchitektury, co w konsekwencji zwiększa ryzyko złamań.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka i psychodietetyczka, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w pracy z pacjentem indywidualnym cierpiącym na zaburzenia odżywiania oraz chorobę Parkinsona. Od 12 lat współpracuje z Ośrodkiem Leczenia Nerwic i Zaburzeń Odżywiania „Dąbrówka” gdzie zdobywała doświadczenie w pracy z osobami chorującymi na jadłowstręt psychiczny, bulimię i inne ED. Jest autorką licznych publikacji popularnonaukowych oraz czterech książek dotyczących tematyki żywności i żywienia („Polskie Superfood” ,„Dieta #hormony kobiecie i styl życia”, „Zdrowe ciało. Niski indeks glikemiczny”, „Dieta przeciwzapalna” wyd. SBM). Prowadzi wykłady i warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. Edukuje również seniorów . Prowadzi szkolenia dla specjalistów z zakresu żywienia w zaburzeniach odżywiania.


Czytaj więcej