menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Wpływ pracy zmianowej na ryzyko otyłości oraz ryzyko kardiometaboliczne

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

WARTO WIEDZIEĆ

01-07-2025

60/2025

Praca zmianowa zaburza naturalny rytm dobowy, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Coraz więcej dowodów wskazuje na związek między nieregularnym trybem życia a ryzykiem chorób metabolicznych. Kluczowe staje się dostosowanie strategii żywieniowej do godzin pracy i indywidualnego chronotypu.

Praca zmianowa obejmująca m.in. nocne i rotacyjne zmiany, jest to powszechny model zatrudnienia, zwłaszcza w ochronie zdrowia, transporcie czy przemyśle. W krajach rozwiniętych dotyczy nawet 15–25% osób pracujących. Choć zapewnia ciągłość usług, niesie poważne skutki zdrowotne.

Coraz więcej badań wykazuje, że praca zmianowa zwiększa ryzyko otyłości i chorób metabolicznych, takich jak insulinooporność, cukrzyca typu 2 czy nadciśnienie. Zakłócenia rytmu dobowego, zaburzenia snu, nieregularne posiłki i zmienność hormonalna prowadzą do niekorzystnych zmian metabolicznych.

Dla dietetyków pacjent pracujący zmianowo jest szczególnym wyzwaniem. Często ma on trudności z regularnym jedzeniem, kontrolą apetytu i masy ciała. W tej grupie częściej występuje nocne jedzenie, spożywanie większej ilości kalorii po zmroku, gorsza jakość diety oraz preferencja do spożycia produktów wysokokalorycznych i tłustych.

Praca zmianowa zaburza naturalny rytm dobowy, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Coraz więcej dowodów wskazuje na związek między nieregularnym trybem życia a ryzykiem chorób metabolicznych. Kluczowe staje się dostosowanie strategii żywieniowej do godzin pracy i indywidualnego chronotypu.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, specjalista zdrowia publicznego, wieloletni nauczyciel akademicki. Od wielu lat pracuje jako dietetyk z osobami dorosłymi i dziećmi. Specjalizuje się w zagadnieniach związanych z żywieniem klinicznym i dietoterapią. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych oraz podręczników dla studentów dietetyki. Jest autorką Standardów leczenia otyłości prostej u osób dorosłych − Polskiego Towarzystwa Dietetyki.


Czytaj więcej