menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Omega-3 a mózg: klucz do koncentracji, pamięci i zdrowia psychicznego w każdym wieku

dr n. med i n. o zdr. Karolina Janion

Z GABINETU DIETETYKA

01-07-2025

60/2025

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają fundamentalną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu ludzkiego mózgu – od życia płodowego po późną starość. Coraz więcej badań potwierdza ich korzystny wpływ na uwagę, pamięć, kontrolę emocji i zachowanie, zwłaszcza u dzieci z deficytami neurorozwojowymi i u osób starszych. Suplementacja omega-3, przy odpowiednich dawkach i proporcjach, może stanowić skuteczne wsparcie poznawcze i neuroprotekcyjne, dobrze wpisując się w profilaktykę zaburzeń psychicznych i neurodegeneracyjnych. 

Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią kluczową rolę w rozwoju mózgu, szczególnie w okresie prenatalnym i wczesnodziecięcym. Suplementacja tymi kwasami poprawia pamięć operacyjną, uwagę, kontrolę impulsów oraz zachowanie społeczne, zwłaszcza u dzieci z niskim poziomem omega-3 oraz zaburzeniami neurorozwojowymi. Zalecane dawki wynoszą od 600 mg do 1,2 g dziennie (EPA:DHA 2:1). Suplementacja omega-3 jest bezpieczna i dobrze tolerowana. Kwasy tłuszczowe omega-3, należące do grupy długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA), stanowią niezbędny element strukturalny i funkcjonalny układu nerwowego człowieka. Do najważniejszych przedstawicieli tej grupy zalicza się kwas alfa-linolenowy (ALA, 18:3n3), występujący głównie w produktach roślinnych oraz jego długołańcuchowe metabolity: kwas eikozapentaenowy (EPA, 20:5n-3) i kwas dokozaheksaenowy (DHA, 22:6n-3), obecne przede wszystkim w tłustych rybach morskich i olejach z mikroalg1,2.

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają fundamentalną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu ludzkiego mózgu – od życia płodowego po późną starość. Coraz więcej badań potwierdza ich korzystny wpływ na uwagę, pamięć, kontrolę emocji i zachowanie, zwłaszcza u dzieci z deficytami neurorozwojowymi i u osób starszych. Suplementacja omega-3, przy odpowiednich dawkach i proporcjach, może stanowić skuteczne wsparcie poznawcze i neuroprotekcyjne, dobrze wpisując się w profilaktykę zaburzeń psychicznych i neurodegeneracyjnych. 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med i n. o zdr. Karolina Janion

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk specjalizująca się w żywieniu w chorobach nowotworowych i w żywieniu klinicznym, wykładowca akademicki w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz dietetyk w Katowickim Centrum Onkologii. Współautorka licznych publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych i krajowych.


Czytaj więcej