menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 19/2018

okladka-19.jpg


Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Wpływ otyłości i nadmiernego przyrostu masy ciała w ciąży na przebieg porodu i powikłania okołoporodowe

Karolina Paulina Bebelska

Nadmierna masa ciała i otyłość stały się problemem globalnym we współczesnej opiece zdrowotnej. Stanowią zagrożenie dla zdrowia populacji, począwszy od negatywnego wpływu na przebieg procesów prokreacyjnych u kobiet i mężczyzn, przez przebieg ciąży i porodu, stan urodzeniowy noworodka oraz dalsze konsekwencje zdrowotne w każdej z omawianych grup.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Wpływ otyłości i nadmiernego przyrostu masy ciała w ciąży na przebieg porodu i powikłania okołoporodowe

Karolina Paulina Bebelska

Article image

Nadmierna masa ciała i otyłość stały się problemem globalnym we współczesnej opiece zdrowotnej. Stanowią zagrożenie dla zdrowia populacji, począwszy od negatywnego wpływu na przebieg procesów prokreacyjnych u kobiet i mężczyzn, przez przebieg ciąży i porodu, stan urodzeniowy noworodka oraz dalsze konsekwencje zdrowotne w każdej z omawianych grup.

Czytam więcej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Odżywianie po porodzie. Stosowanie diet w czasie karmienia piersią

Dietetyk Małgorzata Jackowska

Okres ciąży wiąże się z wieloma zmianami w ciele kobiety. Wynikają one ze zmian fizjologicznych, które mają wspierać prawidłowy rozwój dziecka, umożliwić organizmowi matki prawidłowe funkcjonowanie w trakcie ciąży oraz ułatwić poród. Mimo że ciąża jest procesem fizjologicznym, to jest też wyzwaniem dla ciała kobiety i po narodzinach dziecka często matki potrzebują wsparcia w zadbaniu o swoje samopoczucie, dobre odżywianie czy powrót do formy. Proces ten może być utrudniony przez zmęczenie codziennymi obowiązkami, opiekę nad dzieckiem, niewyspanie i brak czasu na przygotowywanie posiłków oraz ciągle popularne mity dotyczące diety w czasie karmienia piersią.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Odżywianie po porodzie. Stosowanie diet w czasie karmienia piersią

Dietetyk Małgorzata Jackowska

Article image

Okres ciąży wiąże się z wieloma zmianami w ciele kobiety. Wynikają one ze zmian fizjologicznych, które mają wspierać prawidłowy rozwój dziecka, umożliwić organizmowi matki prawidłowe funkcjonowanie w trakcie ciąży oraz ułatwić poród. Mimo że ciąża jest procesem fizjologicznym, to jest też wyzwaniem dla ciała kobiety i po narodzinach dziecka często matki potrzebują wsparcia w zadbaniu o swoje samopoczucie, dobre odżywianie czy powrót do formy. Proces ten może być utrudniony przez zmęczenie codziennymi obowiązkami, opiekę nad dzieckiem, niewyspanie i brak czasu na przygotowywanie posiłków oraz ciągle popularne mity dotyczące diety w czasie karmienia piersią.

Czytam więcej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Co wiemy o mikrobiomie ludzkiego mleka?

Weronika Strugała

Article image

Do roku 2000 mleko ludzkie było uznawane za produkt sterylny, niezawierający w sobie bakterii. Długo nawet nie przypuszczano, że może zawierać mikroorganizmy. Obecnie wiadomo, że mleko to nie jest jałowe, a bakterie w nim występujące mają ogromny potencjał prozdrowotny kształtujący odporność dziecka.

Czytam więcej
Article image

DIAGNOSTYKA

Morfologia krwi obwodowej jako podstawowe badanie laboratoryjne Część I. Układ czerwonokrwinkowy

Karolina Karabin

Morfologia krwi obwodowej jest podstawowym badaniem laboratoryjnym, które polega na ilościowej i jakościowej ocenie wyglądu komórek krwi. Badanie to przysługuje co najmniej raz w roku każdej osobie, która posiada ubezpieczenie zdrowotne. Jest ono niedrogie, ale jednocześnie pozwala na ogólną ocenę stanu zdrowia pacjenta i wykrycie na wczesnym etapie różnych patologii. Morfologia bada trzy układy: czerwonokrwinkowy, białokrwinkowy i płytkowy. W pierwszej części artykułu zostaną przedstawione patologie układu czerwonokrwinkowego, które są najczęściej spotykane w gabinecie dietetyka.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Morfologia krwi obwodowej jako podstawowe badanie laboratoryjne Część I. Układ czerwonokrwinkowy

Karolina Karabin

Article image

Morfologia krwi obwodowej jest podstawowym badaniem laboratoryjnym, które polega na ilościowej i jakościowej ocenie wyglądu komórek krwi. Badanie to przysługuje co najmniej raz w roku każdej osobie, która posiada ubezpieczenie zdrowotne. Jest ono niedrogie, ale jednocześnie pozwala na ogólną ocenę stanu zdrowia pacjenta i wykrycie na wczesnym etapie różnych patologii. Morfologia bada trzy układy: czerwonokrwinkowy, białokrwinkowy i płytkowy. W pierwszej części artykułu zostaną przedstawione patologie układu czerwonokrwinkowego, które są najczęściej spotykane w gabinecie dietetyka.

Czytam więcej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Medycyna stylu życia, red. Daniel Śliż, Artur Mamcarz

Weronika Strugała

Medycyna Stylu Życia wydawnictwa PZWL jest niezwykłą pozycją wśród książek medycznych. XXI wiek jest okresem wielu niesprawdzonych informacji na temat zdrowia, które są dostępne od ręki dzięki wszechobecnie dostępnemu internetowi. Zdarza się, że specjaliści z różnych dziedzin medycznych sami im ulegają, kształtując błędne przekonania w niektórych kwestiach. „Medycyna stylu życia” to publikacja, która zdaje się rozwiać wątpliwości co do podstaw wiedzy w różnych kategoriach natury medycznej.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Medycyna stylu życia, red. Daniel Śliż, Artur Mamcarz

Weronika Strugała

Medycyna Stylu Życia wydawnictwa PZWL jest niezwykłą pozycją wśród książek medycznych. XXI wiek jest okresem wielu niesprawdzonych informacji na temat zdrowia, które są dostępne od ręki dzięki wszechobecnie dostępnemu internetowi. Zdarza się, że specjaliści z różnych dziedzin medycznych sami im ulegają, kształtując błędne przekonania w niektórych kwestiach. „Medycyna stylu życia” to publikacja, która zdaje się rozwiać wątpliwości co do podstaw wiedzy w różnych kategoriach natury medycznej.

Czytam więcej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej? red. dr n. med. Mirosława Gałęckia

Redakcja

„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową dr n.med. Mirosławy Gałęckiej to książka dla każdej osoby zmagającej się z chorobą autoimmunizacyjną taką jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, chorobą Addisona, chorobą Addisona Biermera, cukrzycą typu 1, miastenią czy stwardnieniem rozsianym. Napisana językiem popularnonaukowy stanowi przewodnik postępowania zarówno dla chorych, jak i dla ich bliskich. Pomaga zrozumieć, że leczenie chorób autoimmunologicznych wymaga holistycznego podejścia całych rodzin.
 

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej? red. dr n. med. Mirosława Gałęckia

Redakcja

„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową dr n.med. Mirosławy Gałęckiej to książka dla każdej osoby zmagającej się z chorobą autoimmunizacyjną taką jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, chorobą Addisona, chorobą Addisona Biermera, cukrzycą typu 1, miastenią czy stwardnieniem rozsianym. Napisana językiem popularnonaukowy stanowi przewodnik postępowania zarówno dla chorych, jak i dla ich bliskich. Pomaga zrozumieć, że leczenie chorób autoimmunologicznych wymaga holistycznego podejścia całych rodzin.
 

Czytam więcej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy. Joanna Dronka-Skrzypczak

Redakcja

 „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to uzupełnienie wcześniejszej publikacji pt. „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?”. Autorem zbioru przepisów jest Joanna Dronka-Skrzypczak. Nie jest to zwykła książka kucharska, raczej przewodnik po produktach spożywczych oraz poradnik dla wszystkich osób stosujących dietę w chorobach autoimmunologicznych.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy. Joanna Dronka-Skrzypczak

Redakcja

 „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to uzupełnienie wcześniejszej publikacji pt. „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?”. Autorem zbioru przepisów jest Joanna Dronka-Skrzypczak. Nie jest to zwykła książka kucharska, raczej przewodnik po produktach spożywczych oraz poradnik dla wszystkich osób stosujących dietę w chorobach autoimmunologicznych.

Czytam więcej
Article image

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Insulinooporność w polskiej kuchni – Magdalena Markowska, Dominika Musiałowska

Weronika Strugała

To już III część z cyklu książek poświęconych insulinooporności. Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie edukuje całą Polskę jak walczyć z insulinoopornością. Ta przypadłość może dotknąć każdego z nas i chociaż głównie łączona jest z otyłością jako jej sprawca, dotyka także wiele osób jako jeden ze skutków choroby. Tym razem autorki postanowiły obalić mit o tym, że dieta w insulinooporności musi być niesmaczna. W książce znalazły się potrawy podzielone na kategorie i posiłki, bazujące na ogólnodostępnych produktach: od dań bardzo prostych po wykwintne propozycje na specjalne okazje.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Insulinooporność w polskiej kuchni – Magdalena Markowska, Dominika Musiałowska

Weronika Strugała

Article image

To już III część z cyklu książek poświęconych insulinooporności. Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie edukuje całą Polskę jak walczyć z insulinoopornością. Ta przypadłość może dotknąć każdego z nas i chociaż głównie łączona jest z otyłością jako jej sprawca, dotyka także wiele osób jako jeden ze skutków choroby. Tym razem autorki postanowiły obalić mit o tym, że dieta w insulinooporności musi być niesmaczna. W książce znalazły się potrawy podzielone na kategorie i posiłki, bazujące na ogólnodostępnych produktach: od dań bardzo prostych po wykwintne propozycje na specjalne okazje.

Czytam więcej

AKTUALNOŚCI

Rola symbiotyków w terapii PCOS

Weronika Strugała

Article image

PCOS, czyli zespół policystycznych jajników (ang. polycystic ovarian syndrome) jest coraz częściej diagnozowany wśród kobiet. Obecnie należy do najczęstszej przyczyny niepłodności oraz hirsutyzmu u kobiet.

Czytam więcej

AKTUALNOŚCI

Światowy Dień Cukrzycy

Weronika Strugała

Article image

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Jest to rocznica urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Grant Bantinga. Dzień ten ustanowiono w 70-tą rocznicę odkrycia hormonu w 1991 roku przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną.

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Zaburzenia odżywiania u sportowców

Psycholog, psychodietetyk Małgorzata Jolanta Kaczyńska

Zaburzenia odżywiania (ZO) mogą mieć druzgocący wpływ na zdrowie i wydajność sportowców. Mimo że kobiety stanowią znaczną większość wśród osób, które szukają profesjonalnej pomocy w związku z zaburzonymi wzorcami odżywiania, zjawisko to dotyczy także mężczyzn sportowców1. Uważa się, że obraz ZO u osób profesjonalnie uprawiających sport może się różnić od tego, jaki występuje u osób niebędących sportowcami2.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Zaburzenia odżywiania u sportowców

Psycholog, psychodietetyk Małgorzata Jolanta Kaczyńska

Article image

Zaburzenia odżywiania (ZO) mogą mieć druzgocący wpływ na zdrowie i wydajność sportowców. Mimo że kobiety stanowią znaczną większość wśród osób, które szukają profesjonalnej pomocy w związku z zaburzonymi wzorcami odżywiania, zjawisko to dotyczy także mężczyzn sportowców1. Uważa się, że obraz ZO u osób profesjonalnie uprawiających sport może się różnić od tego, jaki występuje u osób niebędących sportowcami2.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Zalecenia żywieniowe dla ultramaratończyków

Dietetyk sportowy Bartłomiej Pomorski, Michał Płecha

Podczas wyścigów trwających powyżej kilkunastu godzin drastycznie wzrasta ryzyko wystąpienia ośrodkowego i obwodowego zmęczenia, zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, hipo- lub hipertermii, wyczerpania zasobów glikogenu czy też problemów żołądkowo-jelitowych. W ostatnich latach naukowcy znacznie częściej badają procesy zachodzące podczas długotrwałej aktywności fizycznej, co podyktowane jest m.in. rosnącą popularnością tego typu zawodów sportowych.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Zalecenia żywieniowe dla ultramaratończyków

Dietetyk sportowy Bartłomiej Pomorski, Michał Płecha

Article image

Podczas wyścigów trwających powyżej kilkunastu godzin drastycznie wzrasta ryzyko wystąpienia ośrodkowego i obwodowego zmęczenia, zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, hipo- lub hipertermii, wyczerpania zasobów glikogenu czy też problemów żołądkowo-jelitowych. W ostatnich latach naukowcy znacznie częściej badają procesy zachodzące podczas długotrwałej aktywności fizycznej, co podyktowane jest m.in. rosnącą popularnością tego typu zawodów sportowych.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

RED-S - ryzyko niedoboru energii w sporcie

Izabela Grabowska

Aktywność fizyczna człowieka jest ważnym elementem zachowania zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Podejmowanie regularnej aktywności fizycznej oraz prawidłowy sposób żywienia zmniejszają ryzyko rozwoju chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego, niektóre nowotwory czy choroby neurodegeneracyjne. Z drugiej strony – zbyt intensywna aktywność fizyczna może być przyczyną pogorszenia stanu zdrowia. Zaburzenia dotykające sportowców dość często są związane z ujemnym bilansem energetycznym.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

RED-S - ryzyko niedoboru energii w sporcie

Izabela Grabowska

Article image

Aktywność fizyczna człowieka jest ważnym elementem zachowania zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Podejmowanie regularnej aktywności fizycznej oraz prawidłowy sposób żywienia zmniejszają ryzyko rozwoju chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego, niektóre nowotwory czy choroby neurodegeneracyjne. Z drugiej strony – zbyt intensywna aktywność fizyczna może być przyczyną pogorszenia stanu zdrowia. Zaburzenia dotykające sportowców dość często są związane z ujemnym bilansem energetycznym.

Czytam więcej
Article image

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Niskokaloryczne substancje słodzące a kontrola masy ciała

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka

Wzrost zachorowalności na różnorakie choroby dietozależne, w tym otyłość, spowodował, że globalny przemysł oraz towarzystwa naukowe i specjaliści z wielu dziedzin starają się za wszelką cenę wpłynąć na ograniczenie spożycia energii przez ludzi. Jedną z dróg do osiągnięcia tego celu mogą być niskokaloryczne substancje słodzące (LCS).

czytaj dalej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Niskokaloryczne substancje słodzące a kontrola masy ciała

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka

Article image

Wzrost zachorowalności na różnorakie choroby dietozależne, w tym otyłość, spowodował, że globalny przemysł oraz towarzystwa naukowe i specjaliści z wielu dziedzin starają się za wszelką cenę wpłynąć na ograniczenie spożycia energii przez ludzi. Jedną z dróg do osiągnięcia tego celu mogą być niskokaloryczne substancje słodzące (LCS).

Czytam więcej
Article image

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Indywidualizacja zaleceń żywieniowych u osób otyłych w oparciu o badanie genetyczne

Karolina Karabin

Rosnąca epidemia otyłości na świecie jest w głównej mierze konsekwencją zmian w stylu życia, tj. zwiększonego spożycia przetworzonej żywności o dużej gęstości kalorycznej oraz niskiej aktywności fizycznej. Jednak etiopatogeneza otyłości jest wieloczynnikowa i wskazuje zarówno na wpływ czynników środowiskowych, jak i genetycznych. Dlatego interakcja pomiędzy żywnością a polimorfizmami genetycznymi może być kluczowa w kształtowaniu ryzyka otyłości i rozwoju chorób z nią związanych.

czytaj dalej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Indywidualizacja zaleceń żywieniowych u osób otyłych w oparciu o badanie genetyczne

Karolina Karabin

Article image

Rosnąca epidemia otyłości na świecie jest w głównej mierze konsekwencją zmian w stylu życia, tj. zwiększonego spożycia przetworzonej żywności o dużej gęstości kalorycznej oraz niskiej aktywności fizycznej. Jednak etiopatogeneza otyłości jest wieloczynnikowa i wskazuje zarówno na wpływ czynników środowiskowych, jak i genetycznych. Dlatego interakcja pomiędzy żywnością a polimorfizmami genetycznymi może być kluczowa w kształtowaniu ryzyka otyłości i rozwoju chorób z nią związanych.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Strategie żywieniowe w przypadku migreny

Agnieszka Ciepłowska

Article image

Około 11% dorosłych na świecie cierpi na migrenę. Jej patofizjologia nie jest do końca poznana, ale wśród czynników wywołujących napady migreny wskazuje się często czynniki żywieniowe. Czy odpowiednia dieta może złagodzić lub wyeliminować objawy uporczywego bólu głowy?

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Nawracające infekcje pochwy. Jak z nimi walczyć?

Dietetyk Daria Kotek, Katarzyna Chojnacka

Infekcje intymne potrafią uprzykrzyć życie. Ból, pieczenie, swędzenie oraz upławy są najczęstszymi objawami infekcji dróg rodnych. Większość zakażeń, zarówno o etiologii grzybiczej, jak i bakteryjnej, można efektywnie i skutecznie leczyć. Jednak w wielu przypadkach zajmuje to dużo czasu, a co więcej – infekcje intymne często nawracają. Zdarza się także, że z uwagi na brak wyraźnych objawów są nieleczone, co może znacząco wpływać na zdrowie, w tym także płodność kobiety.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Nawracające infekcje pochwy. Jak z nimi walczyć?

Dietetyk Daria Kotek, Katarzyna Chojnacka

Article image

Infekcje intymne potrafią uprzykrzyć życie. Ból, pieczenie, swędzenie oraz upławy są najczęstszymi objawami infekcji dróg rodnych. Większość zakażeń, zarówno o etiologii grzybiczej, jak i bakteryjnej, można efektywnie i skutecznie leczyć. Jednak w wielu przypadkach zajmuje to dużo czasu, a co więcej – infekcje intymne często nawracają. Zdarza się także, że z uwagi na brak wyraźnych objawów są nieleczone, co może znacząco wpływać na zdrowie, w tym także płodność kobiety.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Monografia: Sanprobi® Stress

Karolina Skonieczna-Żydecka, Maria Marlicz

Article image

W tym numerze czasopisma "Współczesna Dietetyka" prezentujemy kolejny artykuł z cyklu monografie. Tym razem zaprezentujemy preparat Sanprobi® Stress oraz właściwości szczepów bakteryjnych w nim zawartych.

Czytam więcej

MENU

Menu dla kobiet w ciąży - I, II, III trymestr

Weronika Strugała

Article image

Przykładowy dzienny jadłospis dla kobiety w ciąży został przygotowany z uwzględnieniem trymestru.

Wartość energetyczną ustalono na podstawie wzoru z Norm Żywienia IŻŻ 2017 dla kobiet w wieku 19-30 lat o masie ciała przed ciążą 60 kg i średniej aktywności fizycznej (PAL 1,6). 

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania