menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Article image

Międzynarodowe Obserwatorium Mikrobioty Edycja nr 2 – 2024 Najważniejsze wnioski

16-08-2024

NR 54/2024

Mikrobiota to populacja złożona z trylionów mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów itp.) bytujących w naszych jelitach, a także na skórze, w jamie ustnej, nosie, a nawet płucach. Organizmy te są bardzo ważne dla naszego samopoczucia – ułatwiają trawienie, pobudzają układ odpornościowy i chronią nas przed chorobami zakaźnymi. Oprócz pełnienia tych funkcji mikrobiota wpływa również na nasz nastrój, przemianę materii, a nawet długowieczność. Zaburzenie tej delikatnej równowagi – często wynikające z czynników takich jak dieta, tryb życia lub leki – może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, od chorób układu pokarmowego aż po zaburzenia sercowo-krążeniowe i depresję. Oznacza to, że zachowanie zdrowej mikrobioty we wszystkich tych obszarach naszego organizmu ma podstawowe znaczenie dla ogólnego stanu naszego zdrowia i dla naszego samopoczucia.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Międzynarodowe Obserwatorium Mikrobioty Edycja nr 2 – 2024 Najważniejsze wnioski

Article image

Mikrobiota to populacja złożona z trylionów mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów itp.) bytujących w naszych jelitach, a także na skórze, w jamie ustnej, nosie, a nawet płucach. Organizmy te są bardzo ważne dla naszego samopoczucia – ułatwiają trawienie, pobudzają układ odpornościowy i chronią nas przed chorobami zakaźnymi. Oprócz pełnienia tych funkcji mikrobiota wpływa również na nasz nastrój, przemianę materii, a nawet długowieczność. Zaburzenie tej delikatnej równowagi – często wynikające z czynników takich jak dieta, tryb życia lub leki – może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, od chorób układu pokarmowego aż po zaburzenia sercowo-krążeniowe i depresję. Oznacza to, że zachowanie zdrowej mikrobioty we wszystkich tych obszarach naszego organizmu ma podstawowe znaczenie dla ogólnego stanu naszego zdrowia i dla naszego samopoczucia.

Czytam więcej
Article image

Edukacja żywieniowa, Isobel R. Contento

Częścią pracy dietetyka jest edukacja żywieniowa pacjenta. Wielu specjalistów na co dzień zajmuje się głównie edukacją żywieniową poprzez przygotowywanie materiałów edukacyjnych, warsztatów i wykładów. W programie nauczania na różnych uczelniach pojawia się również edukacja żywieniowa jako osobny przedmiot, który kończy się egzaminem bądź zaliczeniem. Nowa propozycja wydawnictwa PWN autorstwa Isobel R. Contento „Edukacja żywieniowa”, licząca prawie 700 stron, w bardzo wyczerpujący sposób omawia to zagadnienie. Książka prowadzi odbiorcę krok po kroku przez wszystkie zagadnienia jakie są związane z edukacją zarówno jednostki jak i grupy począwszy od projektowania poprzez realizację edukacji żywieniowej. 

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Edukacja żywieniowa, Isobel R. Contento

Weronika Strugała

Article image

Częścią pracy dietetyka jest edukacja żywieniowa pacjenta. Wielu specjalistów na co dzień zajmuje się głównie edukacją żywieniową poprzez przygotowywanie materiałów edukacyjnych, warsztatów i wykładów. W programie nauczania na różnych uczelniach pojawia się również edukacja żywieniowa jako osobny przedmiot, który kończy się egzaminem bądź zaliczeniem. Nowa propozycja wydawnictwa PWN autorstwa Isobel R. Contento „Edukacja żywieniowa”, licząca prawie 700 stron, w bardzo wyczerpujący sposób omawia to zagadnienie. Książka prowadzi odbiorcę krok po kroku przez wszystkie zagadnienia jakie są związane z edukacją zarówno jednostki jak i grupy począwszy od projektowania poprzez realizację edukacji żywieniowej. 

Czytam więcej
Article image

Insulinooporność w polskiej kuchni – Magdalena Markowska, Dominika Musiałowska

To już III część z cyklu książek poświęconych insulinooporności. Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie edukuje całą Polskę jak walczyć z insulinoopornością. Ta przypadłość może dotknąć każdego z nas i chociaż głównie łączona jest z otyłością jako jej sprawca, dotyka także wiele osób jako jeden ze skutków choroby. Tym razem autorki postanowiły obalić mit o tym, że dieta w insulinooporności musi być niesmaczna. W książce znalazły się potrawy podzielone na kategorie i posiłki, bazujące na ogólnodostępnych produktach: od dań bardzo prostych po wykwintne propozycje na specjalne okazje.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Insulinooporność w polskiej kuchni – Magdalena Markowska, Dominika Musiałowska

Weronika Strugała

Article image

To już III część z cyklu książek poświęconych insulinooporności. Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie edukuje całą Polskę jak walczyć z insulinoopornością. Ta przypadłość może dotknąć każdego z nas i chociaż głównie łączona jest z otyłością jako jej sprawca, dotyka także wiele osób jako jeden ze skutków choroby. Tym razem autorki postanowiły obalić mit o tym, że dieta w insulinooporności musi być niesmaczna. W książce znalazły się potrawy podzielone na kategorie i posiłki, bazujące na ogólnodostępnych produktach: od dań bardzo prostych po wykwintne propozycje na specjalne okazje.

Czytam więcej

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej? red. dr n. med. Mirosława Gałęckia

Redakcja

25-09-2018

NR 19/2018

„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową dr n.med. Mirosławy Gałęckiej to książka dla każdej osoby zmagającej się z chorobą autoimmunizacyjną taką jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, chorobą Addisona, chorobą Addisona Biermera, cukrzycą typu 1, miastenią czy stwardnieniem rozsianym. Napisana językiem popularnonaukowy stanowi przewodnik postępowania zarówno dla chorych, jak i dla ich bliskich. Pomaga zrozumieć, że leczenie chorób autoimmunologicznych wymaga holistycznego podejścia całych rodzin.
 

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej? red. dr n. med. Mirosława Gałęckia

Redakcja

„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową dr n.med. Mirosławy Gałęckiej to książka dla każdej osoby zmagającej się z chorobą autoimmunizacyjną taką jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, chorobą Addisona, chorobą Addisona Biermera, cukrzycą typu 1, miastenią czy stwardnieniem rozsianym. Napisana językiem popularnonaukowy stanowi przewodnik postępowania zarówno dla chorych, jak i dla ich bliskich. Pomaga zrozumieć, że leczenie chorób autoimmunologicznych wymaga holistycznego podejścia całych rodzin.
 

Czytam więcej

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy. Joanna Dronka-Skrzypczak

Redakcja

25-09-2018

NR 19/2018

 „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to uzupełnienie wcześniejszej publikacji pt. „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?”. Autorem zbioru przepisów jest Joanna Dronka-Skrzypczak. Nie jest to zwykła książka kucharska, raczej przewodnik po produktach spożywczych oraz poradnik dla wszystkich osób stosujących dietę w chorobach autoimmunologicznych.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy. Joanna Dronka-Skrzypczak

Redakcja

 „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to uzupełnienie wcześniejszej publikacji pt. „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?”. Autorem zbioru przepisów jest Joanna Dronka-Skrzypczak. Nie jest to zwykła książka kucharska, raczej przewodnik po produktach spożywczych oraz poradnik dla wszystkich osób stosujących dietę w chorobach autoimmunologicznych.

Czytam więcej