Współczesna Dietetyka | 32/2020
Współcześnie mężczyźni produkują o połowę mniej plemników niż pokolenie przed nimi, co można przeczytać w wynikach dużej metaanalizy opublikowanej w „Human Reproduction Update”. Przez długi czas skupiano się głównie na badaniu zdrowia reprodukcyjnego kobiet. Tymczasem dzięki większej liczbie badań z udziałem mężczyzn prowadzonych przez ostatnie lata wiemy, że czynnik męski w porównywalnym stopniu do czynnika kobiecego odpowiada za liczbę przypadków niepłodności. Badanie nasienia jest podstawowym narzędziem diagnostycznym do oceny płodności męskiej. Czy te parametry możemy poprawić za pomocą interwencji dietetycznych? Dr n. o zdr. Anna Rudnicka w aktualnym wydaniu czasopisma przedstawia przegląd badań na ten temat. Dowiecie się Państwo, jakie elementy ze strony diety mogą mieć wpływ na parametry nasienia, np. stężenie plemników i ich całkowita liczba w ejakulacie. Co należy wiedzieć na temat niepłodności męskiej, aby pomóc pacjentom w gabinecie dietetycznym, współpracując ze specjalistami zaangażowanymi w leczenie niepłodności, jakie zachowania żywieniowe związane są z parametrami zdrowia reprodukcyjnego mężczyzn? Odpowiedź w tekście Rola diety w (nie)płodności mężczyzn. W dziale Ciąża, karmienie, płodność znajdziecie Państwo również ciekawy tekst o roli probiotyków dla kobiet w ciąży i ich potomstwa. Uzupełnieniem tematu roli mikrobioty i probiotykoterapii będzie artykuł o jej znaczeniu dla depresji i zespołu metabolicznego. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH w ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”, co zaprezentowano po raz pierwszy na podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego, który tym razem odbył się w formie online. Aktualne zalecenia i zmiany, tym razem „podane na talerzu”, opisujemy w niniejszym numerze.
Redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska