menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 54/2024

Szanowni Państwo, Oddaję w Państwa ręce czwarty numer „Współczesnej Dietetyki” wydany w 2024 roku.

W wakacyjnym numerze czasopisma poruszono wiele tematów istotnych dla praktykującego dietetyka. Tematem numeru jest Dieta w niewydolności serca. Przedstawiono, w tym artykule najnowsze rekomendacje towarzystw naukowych dotyczących profilaktyki. Jest to ważne, bowiem choroby układu sercowo-naczyniowego mimo postępu medycyny w dalszym ciągu stanowią główną przyczynę śmierci w Polsce i Europie. Co raz częściej diagnozowana jest insulinnoporność, której nie można bagatelizować ze względu na zwiększone ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dla praktykującego dietetyka klinicznego niezmiernie ważne są zalecenia dotyczące dietoterapii biegunek, zwłaszcza w onkologii.

W okresie letnim częściej diagnozowana jest hiponatremia, jest to stan zagrażający życiu. Objawy, przyczyny i postępowanie dietetyczne zostały opisane w case study. Nie tylko zaburzenia elektrolitowe, ale także niedobór tiaminy mogą powodować zaburzenia neurologiczne, co zostało także opisane w najnowszym numerze. Mimo rekomendacji dotyczących suplementacji witaminy D w populacji, stwierdza się jej niedobory w populacji dziecięcej. Przyczyniać się one mogą do wystąpienia zaburzeń neurologicznych, w tym padaczki.

Z kolei wywiad z nefrolog, prof. dr hab. n. med. Sylwią Małgorzewicz wskazuje na częsty problem niedożywienia u pacjentów z przewleką niewydolnością nerek.

W czerwcu bieżącego roku w Poznaniu odbyła się Ogólnopolska konferencja organizowana przez „Współczesną Dietetykę”, w związku z tym zostanie przedstawiona krótka relacja z tego istotnego wydarzenia dla praktykujących dietetyków.

Dopełnienie numeru stanowią artykuły dotyczące polskich superfoods, owoców, które są niedoceniane, natomiast charakteryzują się wysokim potencjałem prozdrowotnym. Należą do nich między innymi malina, aronia, czarny bez a także olej z rokitnika zwyczajnego. W okresie wakacyjnym owoce są łatwo dostępne, dlatego mając wiedzę na temat ich właściwości z chęcią wprowadzić je można do codziennego jadłospisu swojego i pacjentów.

Zachęcam do lektury,
dr n. med. Aneta Kościołek

okładka 54.png


Article image

TEMAT NUMERU

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Dietetyk Adrian Kwaśny

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Dietetyk Adrian Kwaśny

Article image

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

Czytam więcej
Article image

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Międzynarodowe Obserwatorium Mikrobioty Edycja nr 2 – 2024 Najważniejsze wnioski

Mikrobiota to populacja złożona z trylionów mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów itp.) bytujących w naszych jelitach, a także na skórze, w jamie ustnej, nosie, a nawet płucach. Organizmy te są bardzo ważne dla naszego samopoczucia – ułatwiają trawienie, pobudzają układ odpornościowy i chronią nas przed chorobami zakaźnymi. Oprócz pełnienia tych funkcji mikrobiota wpływa również na nasz nastrój, przemianę materii, a nawet długowieczność. Zaburzenie tej delikatnej równowagi – często wynikające z czynników takich jak dieta, tryb życia lub leki – może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, od chorób układu pokarmowego aż po zaburzenia sercowo-krążeniowe i depresję. Oznacza to, że zachowanie zdrowej mikrobioty we wszystkich tych obszarach naszego organizmu ma podstawowe znaczenie dla ogólnego stanu naszego zdrowia i dla naszego samopoczucia.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Międzynarodowe Obserwatorium Mikrobioty Edycja nr 2 – 2024 Najważniejsze wnioski

Article image

Mikrobiota to populacja złożona z trylionów mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów itp.) bytujących w naszych jelitach, a także na skórze, w jamie ustnej, nosie, a nawet płucach. Organizmy te są bardzo ważne dla naszego samopoczucia – ułatwiają trawienie, pobudzają układ odpornościowy i chronią nas przed chorobami zakaźnymi. Oprócz pełnienia tych funkcji mikrobiota wpływa również na nasz nastrój, przemianę materii, a nawet długowieczność. Zaburzenie tej delikatnej równowagi – często wynikające z czynników takich jak dieta, tryb życia lub leki – może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, od chorób układu pokarmowego aż po zaburzenia sercowo-krążeniowe i depresję. Oznacza to, że zachowanie zdrowej mikrobioty we wszystkich tych obszarach naszego organizmu ma podstawowe znaczenie dla ogólnego stanu naszego zdrowia i dla naszego samopoczucia.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Witamina D3 w zaburzeniach neurologicznych u dzieci (padaczka)

mgr inż. Dorota Szymańska

Działanie plejotropowe witaminy D oraz jej efekty krótko- i długoterminowe wskazują na zwrócenie większej uwagi na profilaktykę niedoborów, zwłaszcza w populacji pediatrycznej. Wraz z wiekiem obserwuje się coraz większy spadek odsetka dzieci, u których jest stosowana suplementacja tej witaminy. Badania wskazują, że u 80–85% dzieci w wieku szkolnym i u młodzieży w okresie zimowym odnotowuje się niedobory witaminy D3.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Witamina D3 w zaburzeniach neurologicznych u dzieci (padaczka)

mgr inż. Dorota Szymańska

Article image

Działanie plejotropowe witaminy D oraz jej efekty krótko- i długoterminowe wskazują na zwrócenie większej uwagi na profilaktykę niedoborów, zwłaszcza w populacji pediatrycznej. Wraz z wiekiem obserwuje się coraz większy spadek odsetka dzieci, u których jest stosowana suplementacja tej witaminy. Badania wskazują, że u 80–85% dzieci w wieku szkolnym i u młodzieży w okresie zimowym odnotowuje się niedobory witaminy D3.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Zespół Sjögrena – zalecenia żywieniowe i rola wybranych składników odżywczych

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

Do typowych objawów Zespołu Sjögrena należą dolegliwości związane z zaburzeniem wydzielania gruczołów ślinowych i łzowych. Pacjenci zgłaszają suchość w jamie ustnej (kserostomia), zaburzenia smaku, trudności w połykaniu czy obniżoną tolerancję na pikantne pokarmy i potrawy. W ZS często występuje powiększenie gruczołów ślinowych (przyusznych lub/i podżuchwowych), stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej oraz próchnica.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Zespół Sjögrena – zalecenia żywieniowe i rola wybranych składników odżywczych

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

Article image

Do typowych objawów Zespołu Sjögrena należą dolegliwości związane z zaburzeniem wydzielania gruczołów ślinowych i łzowych. Pacjenci zgłaszają suchość w jamie ustnej (kserostomia), zaburzenia smaku, trudności w połykaniu czy obniżoną tolerancję na pikantne pokarmy i potrawy. W ZS często występuje powiększenie gruczołów ślinowych (przyusznych lub/i podżuchwowych), stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej oraz próchnica.

Czytam więcej

SUPERFOODS

Polskie superfoods – korzystaj póki sezon jest!

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Metaanaliza kontrolowanych badań klinicznych wykazała, że codzienna suplementacja diety ekstraktem z owoców aronii przez sześć–osiem tygodni znacząco obniżyła skurczowe ciśnienie krwi i całkowity cholesterol u dorosłych uczestników, główne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Czytam więcej
Article image

SUPERFOODS

Skład i właściwości zdrowotne orzechów

mgr Joanna Walasek

Orzechy są istotnym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Spośród witamin w nich zawartych należą głównie: B1, B2, B5, B9 biorące udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, poprawiających działanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływających na prawidłową kondycję włosów, paznokci i skóry.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Skład i właściwości zdrowotne orzechów

mgr Joanna Walasek

Article image

Orzechy są istotnym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Spośród witamin w nich zawartych należą głównie: B1, B2, B5, B9 biorące udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, poprawiających działanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływających na prawidłową kondycję włosów, paznokci i skóry.

Czytam więcej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Biegunka – czy jest problemem w onkologii?

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Dokładna częstość występowania biegunki u pacjentów onkologicznych może być niedoszacowana, ponieważ jest ona zazwyczaj raportowana na podstawie informacji zgłaszanych przez pacjentów. W kilku badaniach oszacowano, że biegunka występuje u około 20–40% wszystkich pacjentów leczonych chemioterapią.

Czytam więcej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Nieznane właściwości zdrowotne tiaminy

dr n. med. Aneta Kościołek

Tiamina, uczestnicząc w biosyntezie neuroprzekaźników, jest krytyczna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odgrywa kluczową rolę w funkcjach poznawczych, pamięci i nastroju9. Dowiedziono też, że tiamina odgrywa również nieznaną rolę w przekaźnictwie impulsów nerwowych i utrzymaniu w prawidłowym stanie osłonki mielinowej10.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Nieznane właściwości zdrowotne tiaminy

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Tiamina, uczestnicząc w biosyntezie neuroprzekaźników, jest krytyczna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odgrywa kluczową rolę w funkcjach poznawczych, pamięci i nastroju9. Dowiedziono też, że tiamina odgrywa również nieznaną rolę w przekaźnictwie impulsów nerwowych i utrzymaniu w prawidłowym stanie osłonki mielinowej10.

Czytam więcej
Article image

WYWIAD

Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)

prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

Wywiad z prof. dr hab. med. Sylwią Małgorzewicz, wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.

Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Nasze polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.

czytaj dalej

WYWIAD

Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)

prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

Article image

Wywiad z prof. dr hab. med. Sylwią Małgorzewicz, wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.

Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Nasze polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania