menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Dietoterapia w migrenowych bólach głowy

Najczęstszymi wyzwalaczami migreny są stres, zmęczenie, post, brak snu i zmienna pogoda. Ponadto około 20% osób cierpiących na migrenę zgłasza konkretne pokarmy jako czynnik wyzwalający migrenę13 .

Migrena jest najczęściej występującą chorobą neurologiczną. Notuje się ją u 12% światowej populacji, a migrenę przewlekłą obserwuje się u 1–2% ludzi na całym świecie. Objawia się częstymi i intensywnymi napadami bólu głowy. Zdecydowanie częściej cierpią na nią kobiety.

Najczęstszymi wyzwalaczami migreny są stres, zmęczenie, post, brak snu i zmienna pogoda. Ponadto około 20% osób cierpiących na migrenę zgłasza konkretne pokarmy jako czynnik wyzwalający migrenę13 .

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Agata Filipowicz

CZYTAM ARTYKUŁY

Naturopata, fitoterapeuta,dietoterapeuta, pedagog specjalny, specjalista SOIT, dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach,szkoleniach i konferencjach branżowych. Autorka licznych artykułów w czasopismach eksperckich. Na co dzień prowadzi gabinet Dietoterapia w Kołobrzegu, gdzie łączy wiedzę z zakresu dietetyki i naturalnych metod wspierania organizmu. Obszar jej zainteresowań zawodowych to dietoterapia w migrenie, zaburzenia gospodarki węglowodanowej oraz dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.


Czytaj więcej