menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 25/2019

okladka-25.png


Article image

DIAGNOSTYKA

Badania laboratoryjne w leczeniu otyłości

Karolina Karabin

Otyłość jest przewlekłą chorobą, której częstość występowania na świecie z roku na rok wzrasta i obecnie stanowi najczęściej występującą chorobę będącą skutkiem zaburzeń odżywiania. Według badania WOBASZ II przeprowadzonego w latach 2013–2014 otyłość stwierdza się u 24,4% mężczyzn i 25% kobiet, co dorównuje statystykom światowym.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Badania laboratoryjne w leczeniu otyłości

Karolina Karabin

Article image

Otyłość jest przewlekłą chorobą, której częstość występowania na świecie z roku na rok wzrasta i obecnie stanowi najczęściej występującą chorobę będącą skutkiem zaburzeń odżywiania. Według badania WOBASZ II przeprowadzonego w latach 2013–2014 otyłość stwierdza się u 24,4% mężczyzn i 25% kobiet, co dorównuje statystykom światowym.

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Pacjent „zajadający” emocje w gabinecie dietetycznym

Dietetyk, psycholog, psychodietetyk Aleksandra Ulatowska

Pracując w z osobami z nadwagą i otyłością, obok wprowadzania zasad prawidłowego odżywiania się, należy pamiętać także o stanie psychicznym oraz emocjonalnym podopiecznych. Jako podłoże części nieprawidłowych nawyków żywieniowych można zaobserwować trudności z rozpoznawaniem oraz radzeniem sobie z emocjami – zarówno tymi pozytywnymi, jak i negatywnymi.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Pacjent „zajadający” emocje w gabinecie dietetycznym

Dietetyk, psycholog, psychodietetyk Aleksandra Ulatowska

Article image

Pracując w z osobami z nadwagą i otyłością, obok wprowadzania zasad prawidłowego odżywiania się, należy pamiętać także o stanie psychicznym oraz emocjonalnym podopiecznych. Jako podłoże części nieprawidłowych nawyków żywieniowych można zaobserwować trudności z rozpoznawaniem oraz radzeniem sobie z emocjami – zarówno tymi pozytywnymi, jak i negatywnymi.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Karmienie piersią w wybranych wrodzonych wadach metabolizmu

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Wrodzone wady metabolizmu (WWM) – to choroby rzadkie, występują u 5 na 10 000 osób. Ponad 20 z nich rozpoznawane jest w przesiewie noworodkowym, który wykonuje się w szpitalu po narodzinach dziecka. W ten sposób rozpoznawane są choroby, które umiemy leczyć, a wczesna diagnoza ma ogromne znaczenie w zachowaniu zdrowia i życia pacjenta. Mowa tu o terapii dietetycznej. A skoro mają być wprowadzane zmiany żywieniowe u noworodka, to czy zawsze może być on karmiony mlekiem mamy?

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Karmienie piersią w wybranych wrodzonych wadach metabolizmu

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Article image

Wrodzone wady metabolizmu (WWM) – to choroby rzadkie, występują u 5 na 10 000 osób. Ponad 20 z nich rozpoznawane jest w przesiewie noworodkowym, który wykonuje się w szpitalu po narodzinach dziecka. W ten sposób rozpoznawane są choroby, które umiemy leczyć, a wczesna diagnoza ma ogromne znaczenie w zachowaniu zdrowia i życia pacjenta. Mowa tu o terapii dietetycznej. A skoro mają być wprowadzane zmiany żywieniowe u noworodka, to czy zawsze może być on karmiony mlekiem mamy?

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Hipercholesterolemia rodzinna. Rola diety i zalecenia żywieniowe

dr hab. n. med. Zdzisław Kochan, Dietetyk Natalia Szupryczyńska, Marcin Pajkowski, Kardiolog Marzena Romanowska-Kocejko, Magister pielęgniarstwa Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Według wiodących rekomendacji ECS/EAS (najnowsze zostały opublikowane 31 sierpnia 2019 r.) dotyczących leczenia zaburzeń lipidowych czynniki związane z odpowiednim żywieniem są istotną składową niefarmakologicznej części terapii.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Hipercholesterolemia rodzinna. Rola diety i zalecenia żywieniowe

dr hab. n. med. Zdzisław Kochan, Dietetyk Natalia Szupryczyńska, Marcin Pajkowski, Kardiolog Marzena Romanowska-Kocejko, Magister pielęgniarstwa Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Article image

Według wiodących rekomendacji ECS/EAS (najnowsze zostały opublikowane 31 sierpnia 2019 r.) dotyczących leczenia zaburzeń lipidowych czynniki związane z odpowiednim żywieniem są istotną składową niefarmakologicznej części terapii.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rozpoznawanie i leczenie hipercholesterolemii rodzinnej

Marcin Pajkowski, Kardiolog Marzena Romanowska-Kocejko, Magister pielęgniarstwa Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Za rozwój hipercholesterolemii rodzinnej odpowiedzialna jest mutacja jednego z trzech genów biorących udział w metabolizmie cholesterolu LDL: genu receptora LDL (LDLR), apolipoproteiny B (APOB) lub proproteinowej konwertazy subtilyzyny/keksyny typ 9 (PCSK9).

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rozpoznawanie i leczenie hipercholesterolemii rodzinnej

Marcin Pajkowski, Kardiolog Marzena Romanowska-Kocejko, Magister pielęgniarstwa Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Article image

Za rozwój hipercholesterolemii rodzinnej odpowiedzialna jest mutacja jednego z trzech genów biorących udział w metabolizmie cholesterolu LDL: genu receptora LDL (LDLR), apolipoproteiny B (APOB) lub proproteinowej konwertazy subtilyzyny/keksyny typ 9 (PCSK9).

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wpływ żywienia na gojenie się ran i odleżyn

Pomimo postępu medycyny, obejmującego również innowacyjne metody leczenia ran, trudno gojące się rany wciąż stanowią wyzwanie dla wielu specjalistów służby zdrowia. Szereg dowodów z ostatnich lat wskazuje na biochemiczne i molekularne działanie kilku składników odżywczych, potwierdzając pogląd, że właściwe żywienie może stać się przydatne w procesie leczenia, szczególnie w przypadku ran o tzw. przewlekłym charakterze. Równie silnie podkreśla się wagę właściwego stanu odżywienia.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wpływ żywienia na gojenie się ran i odleżyn

Article image

Pomimo postępu medycyny, obejmującego również innowacyjne metody leczenia ran, trudno gojące się rany wciąż stanowią wyzwanie dla wielu specjalistów służby zdrowia. Szereg dowodów z ostatnich lat wskazuje na biochemiczne i molekularne działanie kilku składników odżywczych, potwierdzając pogląd, że właściwe żywienie może stać się przydatne w procesie leczenia, szczególnie w przypadku ran o tzw. przewlekłym charakterze. Równie silnie podkreśla się wagę właściwego stanu odżywienia.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola suplementacji witaminy D w schorzeniach tarczycy

Monika Namysłowska

Aktywną biologicznie postacią witaminy D jest kalcytriol oznaczany jako 1,25(OH)2D3. Jest to hormon sterydowy, do którego syntezy niezbędny jest cholesterol. Prekursorem kalcytriolu jest cholekalcyferol, powszechnie znany jako witamina D3, powstający w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego typu B, a także przyswajalny z pożywienia, głównie z produktów pochodzenia zwierzęcego.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola suplementacji witaminy D w schorzeniach tarczycy

Monika Namysłowska

Article image

Aktywną biologicznie postacią witaminy D jest kalcytriol oznaczany jako 1,25(OH)2D3. Jest to hormon sterydowy, do którego syntezy niezbędny jest cholesterol. Prekursorem kalcytriolu jest cholekalcyferol, powszechnie znany jako witamina D3, powstający w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego typu B, a także przyswajalny z pożywienia, głównie z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Kontrowersje wokół soi

Soja – to jeden z bardziej kontrowersyjnych i negowanych przez konsumentów produktów spożywczych. Świadczyć o tym może ilość fałszywych informacji w Internecie, wskazujących nawet na to, że soja jest niebezpieczna dla zdrowia. Co powinniśmy wiedzieć na temat soi zanim włączymy ją do diety naszych pacjentów?

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Kontrowersje wokół soi

Article image

Soja – to jeden z bardziej kontrowersyjnych i negowanych przez konsumentów produktów spożywczych. Świadczyć o tym może ilość fałszywych informacji w Internecie, wskazujących nawet na to, że soja jest niebezpieczna dla zdrowia. Co powinniśmy wiedzieć na temat soi zanim włączymy ją do diety naszych pacjentów?

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Planeta na widelcu. Czy konieczna jest redefinicja elementarnego podejścia do żywienia?

Paulina Cholewińska

Pojęcie „dieta” przestało być postrzegane stricte indywidualnie. Choć sposób żywienia niewątpliwie zawsze powinien być dopasowany do specyficznych potrzeb organizmu, w obliczu złożonej kaskady zmian klimatyczno-społecznych staje się coraz bardziej sprawą nas wszystkich. Jego elementarnym komponentem są prawidłowe zachowania okołożywieniowe, takie jak niemarnowanie jedzenia.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Planeta na widelcu. Czy konieczna jest redefinicja elementarnego podejścia do żywienia?

Paulina Cholewińska

Article image

Pojęcie „dieta” przestało być postrzegane stricte indywidualnie. Choć sposób żywienia niewątpliwie zawsze powinien być dopasowany do specyficznych potrzeb organizmu, w obliczu złożonej kaskady zmian klimatyczno-społecznych staje się coraz bardziej sprawą nas wszystkich. Jego elementarnym komponentem są prawidłowe zachowania okołożywieniowe, takie jak niemarnowanie jedzenia.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania