menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Choroba refluksowa przełyku – wsparcie dietetyczne

Choroba refluksowa przełyku (ChRP) – to schorzenie górnego odcinka przewodu pokarmowego. Jest ono następstwem cofania treści pokarmowej z żołądka do przełyku (refluks), co może wywoływać uciążliwe dolegliwości lub komplikacje, które wpływają negatywnie na jakość życia chorego1.

Objawy

Typowymi objawami choroby są zgaga, regurgitacje, którym może towarzyszyć ból w nadbrzuszu. Choroba może manifestować się jednak wieloma innymi objawami zarówno ze strony przewodu pokarmowego, jak i pozaprzełykowymi (np. bóle w klatce piersiowej niezwiązane z chorobą serca, zapalenie dziąseł, próchnica, objawy refluksowego zespołu krtaniowo-gardłowego typu kaszel, chrypa, chrząkanie, zapalenie krtani), co utrudnia i wydłuża jej diagnozowanie. Za uciążliwe uznaje się występowanie zgagi/regurgitacji przynajmniej raz w tygodniu, jeśli w ocenie chorego objawy mają znaczne lub średnie nasilenie, bądź dwa razy w tygodniu gdy ich nasilenie jest oceniane jako niewielkie. Nieleczona choroba może prowadzić do powikłań, takich jak: krwawienia z przewodu pokarmowego, zwężenie przełyku, rak gruczołowy przełyku1

 

Rozpowszechnienie

W praktyce klinicznej wyróżniane są trzy postacie choroby: nienadżerkowa, refluksowe zapalenie błony śluzowej przełyku i przełyk Baretta, czyli zmiana przednowotworowa przełyku. Postać nienadżerkowa jest najbardziej rozpowszechniona wśród chorych (50–70%), a przełyk Baretta występuje najrzadziej. Według niektórych danych choroba może przebiegać bezobjawowo u nawet 45% chorych, a jej rozpoznanie dokonywane jest przypadkowo podczas badania endoskopowego wykonywanego z innych wskazań2. Rozpowszechnienie choroby refluksowej na świecie oceniane jest na 8–33% w zależności od populacji i regionu świata3. W Polsce dane na ten temat są bardzo ograniczone. Szacuje się jednak, że choroba może dotyczyć nawet 35% dorosłych osób zgłaszających dolegliwości brzuszne4.

 

Etiologia

Za główne przyczyny choroby uważane są zaburzenia funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku (skrócenie długości, zmniejszenie napięcia), przejściowe spontaniczne relaksacje dolnego zwieracza przełyku (u osób z ChRP zazwyczaj występują częściej i trwają dłużej), zaburzenia motoryki przełyku, opóźnione opróżnianie żołądkowe5.   

Różne substancje, w tym składniki żywności, mogą wpływać na te przyczyny, stąd też jedną z metod postępowania niefarmakologicznego w ChRP jest modyfikacja składu diety. Przykładem jest działanie wybranych substancji na napięcie dolnego zwieracza przełyku. Obniżenie napięcia w dolnym zwieraczu przełyku powodują np.: tłuszcz, czekolada, kawa, mięta, zaś wzrost napięcia – białko, fosforany, wapń5, 6.

 

Czynniki ryzyka

Wiele czynników, zarówno niemodyfikowalnych, jak i modyfikowalnych, może sprzyjać wystąpieniu objawów choroby. Do pierwszej grupy należą czynniki genetyczne, wiek, płeć, rasa. W drugiej grupie można wymienić nadmierną masę ciała, sposób odżywiania, brak aktywności ruchowej (ale także aktywność fizyczną poposiłkową oraz wysiłkową wymagającą np. schylania się), stosowanie używek (jak: tytoń, alkohol), przyjmowanie niektórych leków (np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych, blokerów kanału wapniowego czy bifosfonianów), ilość i jakość snu oraz stres psychologiczny7-15.

 

Choroba refluksowa przełyku (ChRP) – to schorzenie górnego odcinka przewodu pokarmowego. Jest ono następstwem cofania treści pokarmowej z żołądka do przełyku (refluks), co może wywoływać uciążliwe dolegliwości lub komplikacje, które wpływają negatywnie na jakość życia chorego1.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Anna Taraszewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Współrealizator działań w programach zwalczania nadwagi i otyłości, promowania nawyków prozdrowotnych. Autor i współautor publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób niezakaźnych, prawidłowego żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży. Realizator wykładów i warsztatów popularyzujących zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, młodzieży i ich rodziców. Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.


Czytaj więcej

200 @ articleopis
HTTP status 200 OK
Controller ArticleController :: opisAction
Controller class App\FrontendBundle\Controller\ArticleController
Route name articleopis
Has session yes
575 ms
Total time 575 ms
Initialization time 20 ms
18.0 MB
Peak memory usage 18.0 MB
PHP memory limit 128 MB
117
Errors 0
Deprecated Calls 117
Silenced Errors 0
anon.
Logged in as anon.
Authenticated Yes
Token class AnonymousToken
18 ms
Render Time 18 ms
Template Calls 6
Block Calls 10
Macro Calls 0
17 in 10.67 ms
Database Queries 17
Query time 10.67 ms
Invalid entities 0
Second Level Cache disabled
0
Real Blocks 0
Containers 0
Events 0
Routing 350 Routes
Routes 350
Resources 487
Container 781 Services
Services 781
Parameter
namespaces
67
Twig Twig
Globals 14
Extensions 50
avail. Tests 15
avail. Filters 92
avail. Functions 65
2.8.18
Profiler token 062c02
Kernel name app
Environment dev
Debug enabled
PHP version 7.1.33-52+0~20230409.76+debian11~1.gbp03e0c6   View phpinfo()
PHP Extensions xdebug accel
PHP SAPI fpm-fcgi