menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Natalia Szupryczyńska

Dietetyk, absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, doktorantka i asystent w Zakładzie Biochemii Żywienia w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Dietetyk w Krajowym Centrum  Hipercholesterolemii Rodzinnej. Wykładowca w WSZ w Gdańsku oraz edukator żywieniowy współpracujący ze Stowarzyszeniami i Fundacjami. Szczególnie interesuje się witaminami, dietoterapią w zaburzeniach lipidowych, chorobach nerek i żywieniem ciężarnych.

Hipercholesterolemia rodzinna. Rola diety i zalecenia żywieniowe

dr hab. n. med. Zdzisław Kochan, Natalia Szupryczyńska, Marcin Pajkowski, Marzena Romanowska-Kocejko, mgr Aleksandra Michalska-Grzonkowska, dr n. med., MBA Krzysztof Chlebus

Article image

Według wiodących rekomendacji ECS/EAS (najnowsze zostały opublikowane 31 sierpnia 2019 r.) dotyczących leczenia zaburzeń lipidowych czynniki związane z odpowiednim żywieniem są istotną składową niefarmakologicznej części terapii.

Czytam więcej