Współczesna Dietetyka | 52/2024
Szanowni Państwo,
W najnowszym, wiosennym wydaniu czasopisma poruszono wiele tematów istotnych dla praktykującego dietetyka. W ramach tematu wiodącego niniejszego numeru, opisano działania niepożądane leków stosowanych w leczeniu otyłości. Coraz częściej praktykowana jest farmakoterapia w leczeniu tej jednostki chorobowej, niestety bardzo rzadko zwraca się uwagę na powikłania, które mogą niekiedy dyskwalifikować tę metodę leczenia. Ponadto opisano praktyczne zastosowanie postbiotyku Akkermansia muciniphila w terapii nadwagi i otyłości, która może stanowić dopełnienie leczenia żywieniowego. Z kolei wywiad z chirurgiem bariatrą, kierownikiem Warszawskiego Centrum Kompleksowego Leczenia Otyłości i Chirurgii Bariatrycznej, dr. hab. n. med. Mariuszem Wyleżołem wskazuje na potrzebę wprowadzenia i korzystania z tzw. ścieżki leczenia pacjenta bariatrycznego, bowiem nie tylko lepiej przygotuje to osobę do operacji, ale także wspomoże proces dalszego leczenia choroby otyłościowej.
Coraz częstszym powodem korzystania z poradnictwa dietetycznego jest hipoglikemia reaktywna. Jej przyczyny, konsekwencje zdrowotne, a przede wszystkim postępowanie żywieniowe zostały opisane w kolejnym artykule najnowszego wydania.
Coraz większą uwagę zwraca się także na istotną podaż w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W najnowszym numerze „Współczesnej Dietetyki” przedstawiono wpływ kwasów omega-3 na funkcje poznawcze.
Dla dietetyków pracujących z pacjentami onkologicznym interesujący jest temat Żywienie w czasie hormonoterapii, bowiem często składniki żywieniowe mogą wchodzić w interakcje z substancjami aktywnymi leków. Również w artykule Interakcje leków ze składnikami żywności jako niepozorny sprawca powikłań, hospitalizacji, a nawet śmierci pacjenta zwrócono uwagę na właściwy dobór produktów spożywczych podczas układania jadłospisów dla osób chorujących na schorzenia przewlekłe.
Dopełnieniem numeru jest case study: Pacjentka ze wzdęciami w gabinecie dietetyka, który wskazuje, że nie zawsze wzdęcia i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego są wynikiem nieprawidłowej diety, nietolerancji pokarmowych, ale mogą być skutkiem nowotworu lub też torbieli jajnika. Dlatego dietetycy, przy okazji wywiadu medycznego, zawsze powinni pytać kobietę o ostatnią wizytę w poradni ginekologicznej.
Zachęcam do lektury, dr n. med. Aneta Kościołek