Współczesna Dietetyka | 31/2020
Przyczyny raka można umieścić w dwóch grupach, czynniki, których nie możemy kontrolować, i te, które możemy. Niewielki wpływ mamy na odziedziczone geny, badania jednak sugerują, że prawie 40% przypadków nowotworów możemy uniknąć dzięki odpowiednim modyfikacjom żywienia i stylu życia. W American Institute for Cancer Research analizowano czynniki dotyczące stylu życia zwiększające i zmniejszające ryzyko nowotworów w odniesieniu do siły i wiarygodności dowodów i te zależności chcemy Państwu przybliżyć w bieżącym numerze. Przedstawiamy także zalecenia odnośnie wspomagania leczenia dietą pacjentów, u których już zdiagnozowano nowotwór i są w trakcie terapii. Do naszych gabinetów dietetycznych zgłaszają się pacjenci onkologiczni stosujący różne modele żywienia, nie zawsze rekomendowane przez specjalistów, dlatego przeanalizujemy trendy stosowanych diet u pacjentów onkologicznych i zasadność ich wprowadzania. Jedno jest pewne, odpowiednie żywienie pacjentów odgrywa ważną rolę w procesie leczenia onkologicznego, wymaga jednak szczegółowej wiedzy zarówno dietetyka jak i pacjenta i jest zależne od rodzaju nowotworu, aktualnego stanu zdrowia, stanu odżywienia, dolegliwości związanych z terapią, chorób współistniejących, co chcemy Państwu przybliżyć w aktualnym wydaniu.
W okresie wzmożonej zachorowalności na infekcje sezonowe, kiedy wirus grypy, rinowirus, syncytialny wirus oddechowy i koronawirus odgrywają główną rolę w zakażeniach górnych dróg oddechowych, przygotowaliśmy dla Państwa dodatek specjalny o elementach postępowania żywieniowego wspierającego układ immunologiczny. Zachęcam gorąco do jego lektury.
Redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska