menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 23/2019

okladka-23.jpg


Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka laboratoryjna boreliozy z Lyme

Karolina Karabin

Borelioza z Lyme jest najczęściej występującą chorobą odkleszczową powodowaną przez bakterie z rodzaju Borrelia. Obraz choroby jest bardzo zróżnicowany, obejmuje wiele narządów i przebiega w kilku etapach. Dodatkowo złożona biologia bakterii oraz ograniczenia metod laboratoryjnych powodują, że rozpoznanie boreliozy z Lyme może przysparzać wielu trudności.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka laboratoryjna boreliozy z Lyme

Karolina Karabin

Article image

Borelioza z Lyme jest najczęściej występującą chorobą odkleszczową powodowaną przez bakterie z rodzaju Borrelia. Obraz choroby jest bardzo zróżnicowany, obejmuje wiele narządów i przebiega w kilku etapach. Dodatkowo złożona biologia bakterii oraz ograniczenia metod laboratoryjnych powodują, że rozpoznanie boreliozy z Lyme może przysparzać wielu trudności.

Czytam więcej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Kolka niemowlęca - wskazówki praktyczne dla dietetyka

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Kolka niemowlęca jest tematem dobrze znanym nie tylko pediatrom czy położnym środowiskowym, ale także dietetykom, zwłaszcza, że przypadłość ta dotyka 10-40% dzieci. Stanowi ogromny problem wielu rodziców, zaniepokojonych stanem zdrowia ich dziecka, które przez długi czas cieszyło się zdrowiem i nie wykazywało niepokojących objawów.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Leczenie żywieniowe uzupełniające terapię boreliozy

Immunolog Marta Stelmasiak, Immunolog Barbara Joanna Bałan

Borelioza – to infekcyjna, odkleszczowa choroba zakaźna wywołana przez krętki Borrelia spp. Manifestuje się jako wieloukładowa choroba zapalna, początkowo atakująca skórę, następnie stawy, ośrodkowy układ nerwowy i inne narządy, w tym serce. Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne w czasie trwania leczenia oraz po zakończeniu antybiotykoterapii.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Leczenie żywieniowe uzupełniające terapię boreliozy

Immunolog Marta Stelmasiak, Immunolog Barbara Joanna Bałan

Article image

Borelioza – to infekcyjna, odkleszczowa choroba zakaźna wywołana przez krętki Borrelia spp. Manifestuje się jako wieloukładowa choroba zapalna, początkowo atakująca skórę, następnie stawy, ośrodkowy układ nerwowy i inne narządy, w tym serce. Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne w czasie trwania leczenia oraz po zakończeniu antybiotykoterapii.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Hashimoto. Praktyczna dietoterapia w złożonych przypadkach chorobowych

Monika Namysłowska

Choroba Hashimoto bardzo często współwystępuje z innymi schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym. Wśród najczęściej występujących można wymienić: cukrzycę typu I, łuszczycę, celiakię, bielactwo, toczeń rumieniowaty. Pacjenci dodatkowo często cierpią z powodu insulinooporności, zaburzeń lipidowych, zespołu policystycznych jajników czy atopowego zapalenia skóry3.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Hashimoto. Praktyczna dietoterapia w złożonych przypadkach chorobowych

Monika Namysłowska

Article image

Choroba Hashimoto bardzo często współwystępuje z innymi schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym. Wśród najczęściej występujących można wymienić: cukrzycę typu I, łuszczycę, celiakię, bielactwo, toczeń rumieniowaty. Pacjenci dodatkowo często cierpią z powodu insulinooporności, zaburzeń lipidowych, zespołu policystycznych jajników czy atopowego zapalenia skóry3.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Analiza wzrostu spożycia cukru w Polsce i konsekwencji zdrowotnych dla Polaków na podstawie Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia z 2019 roku

Dietetyk rodzinny Agnieszka Senk

Artykuł jest omówieniem informacji wybranych z najnowszego Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia opublikowanego 21 lutego 2019 r.: „Cukier, otyłość – konsekwencje”1, na temat aktualnego spożycia cukru w Polsce i jego konsekwencji zdrowotnych. Przegląd literatury, badań oraz najnowszych danych statystycznych jednoznacznie wskazuje, że w Polsce mamy do czynienia z epidemią otyłości.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Analiza wzrostu spożycia cukru w Polsce i konsekwencji zdrowotnych dla Polaków na podstawie Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia z 2019 roku

Dietetyk rodzinny Agnieszka Senk

Article image

Artykuł jest omówieniem informacji wybranych z najnowszego Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia opublikowanego 21 lutego 2019 r.: „Cukier, otyłość – konsekwencje”1, na temat aktualnego spożycia cukru w Polsce i jego konsekwencji zdrowotnych. Przegląd literatury, badań oraz najnowszych danych statystycznych jednoznacznie wskazuje, że w Polsce mamy do czynienia z epidemią otyłości.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Czynniki żywieniowe a gęstość mineralna kości - część I

Dietetyk Diana Wolańska-Buzalska

Gęstość mineralna kości (BMD, Bone Mineral Density) jest wyznacznikiem warunkującym stan i wytrzymałość szkieletu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization) za najważniejsze czynniki mające wpływ na stan tkanki kostnej człowieka w ciągu całego życia uznano aktywność fizyczną i żywienie. Żywienie stanowi ważny, podlegający modyfikacji czynnik warunkujący prawidłowy rozwój tkanki kostnej, a w późniejszym okresie życia – także utrzymanie masy kostnej na optymalnym poziomie.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Czynniki żywieniowe a gęstość mineralna kości - część I

Dietetyk Diana Wolańska-Buzalska

Article image

Gęstość mineralna kości (BMD, Bone Mineral Density) jest wyznacznikiem warunkującym stan i wytrzymałość szkieletu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization) za najważniejsze czynniki mające wpływ na stan tkanki kostnej człowieka w ciągu całego życia uznano aktywność fizyczną i żywienie. Żywienie stanowi ważny, podlegający modyfikacji czynnik warunkujący prawidłowy rozwój tkanki kostnej, a w późniejszym okresie życia – także utrzymanie masy kostnej na optymalnym poziomie.

Czytam więcej
Article image

SUPERFOODS

Właściwości prozdrowotne wybranych olejów zimnotłoczonych

Dietetyk Barbara Laskus

Zgodnie z definicją oleje zimnotłoczone (ang. cold press) pozyskiwane są z roślin w wyniku procesów mechanicznych bez zastosowania wysokiej temperatury. W ostatnich latach oleje tłoczone na zimno cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów i specjalistów żywienia. Czy oprócz niewątpliwych walorów smakowych oleje te wykazują właściwości prozdrowotne? W poniższej pracy przedstawiono charakterystykę wybranych olejów zimnotłoczonych.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Właściwości prozdrowotne wybranych olejów zimnotłoczonych

Dietetyk Barbara Laskus

Article image

Zgodnie z definicją oleje zimnotłoczone (ang. cold press) pozyskiwane są z roślin w wyniku procesów mechanicznych bez zastosowania wysokiej temperatury. W ostatnich latach oleje tłoczone na zimno cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów i specjalistów żywienia. Czy oprócz niewątpliwych walorów smakowych oleje te wykazują właściwości prozdrowotne? W poniższej pracy przedstawiono charakterystykę wybranych olejów zimnotłoczonych.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania