Kolka niemowlęca jest tematem dobrze znanym nie tylko pediatrom czy położnym środowiskowym, ale także dietetykom, zwłaszcza, że przypadłość ta dotyka 10-40% dzieci. Stanowi ogromny problem wielu rodziców, zaniepokojonych stanem zdrowia ich dziecka, które przez długi czas cieszyło się zdrowiem i nie wykazywało niepokojących objawów.
Zdiagnozowanie kolki nie jest proste. Co więcej, często nadużywa się tego stwierdzenia przy objawach, które po części mogą imitować dolegliwości kolki niemowlęcej, ale ostatecznie wiązać się z czymś zupełnie odrębnym. Co więc dietetyk powinien wiedzieć na temat kolki niemowlęcej?
Jak rozpoznać kolkę niemowlęcą?
Podczas wykonywania wywiadu z zaniepokojonym rodzicem noworodka lub niemowlęcia, specjalista powinien zwrócić szczególną uwagę na zgłaszane objawy:
- dziecko do tej pory było zdrowe, nie pojawiały się symptomy mogące wskazywać na jakąś jednostkę chorobową, sprawiało wrażenie pogodnego,
- zaczęło pojawiać się rozdrażnienie u dziecka, które nie jest wiązane z konkretną sytuacją, ma charakter nagły, w dodatku stan ten jest trudny do złagodzenia, rodzic zgłasza, że praktykowane do tej pory sposoby ukojenia płaczu nie są skuteczne,
- oprócz krzyku i płaczu, jednocześnie obserwuje się u dziecka zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia z wyraźnym powiększeniem obwodu w obrębie jamy brzusznej, zwiększone oddawanie gazów, zaburzony rytm wypróżnień (trudność w oddaniu stolca),
- rodzice zgłaszają, iż dziecko zaczyna w trakcie „ataku” prężyć ciało i podkurczać kończyny dolne,
- poza wymienionymi wyżej informacjami, nie są zgłaszane inne niepokojące symptomy, co więcej niemowlę prawidłowo się rozwija (przyrost masy ciała i wzrost jest prawidłowy) oraz przez większość dnia jego samopoczucie jest dobre.
Kolka niemowlęca jest tematem dobrze znanym nie tylko pediatrom czy położnym środowiskowym, ale także dietetykom, zwłaszcza, że przypadłość ta dotyka 10-40% dzieci. Stanowi ogromny problem wielu rodziców, zaniepokojonych stanem zdrowia ich dziecka, które przez długi czas cieszyło się zdrowiem i nie wykazywało niepokojących objawów.
Marta Stelmasiak, Barbara Joanna Bałan
Borelioza – to infekcyjna, odkleszczowa choroba zakaźna wywołana przez krętki Borrelia spp. Manifestuje się jako wieloukładowa choroba zapalna, początkowo atakująca skórę, następnie stawy, ośrodkowy układ nerwowy i inne narządy, w tym serce. Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne w czasie trwania leczenia oraz po zakończeniu antybiotykoterapii.
czytaj dalej
Karolina Karabin
Borelioza z Lyme jest najczęściej występującą chorobą odkleszczową powodowaną przez bakterie z rodzaju Borrelia. Obraz choroby jest bardzo zróżnicowany, obejmuje wiele narządów i przebiega w kilku etapach. Dodatkowo złożona biologia bakterii oraz ograniczenia metod laboratoryjnych powodują, że rozpoznanie boreliozy z Lyme może przysparzać wielu trudności.
czytaj dalej
Joanna Gieldarska
Jak motywować ludzi do podjęcia zmian w obszarze odżywiania - wybrane techniki
czytaj dalej