menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 47/2023

Coraz bardziej odczuwalna wiosna daje świeżą energię, błyskotliwość, nieszablonowość, a to z kolei utwierdza nas w przekonaniu o otwierających się możliwościach i nowym początku.
Oto otrzymujecie Państwo do rąk, zupełnie świeżutkie w wielu aspektach, wydanie nowego numeru „Współczesna Dietetyka”.
Szczególnej uwadze naszych czytelników polecam artykuły o cholinie – niedocenionym składniku sposobu żywienia, również interesująca jest publikacja o psychobiotykach i ich roli w praktyce psychiatrycznej. W artykule w bardzo interesujący sposób scharakteryzowano niezwykłe w kontekście zdrowia właściwości omawianych alg.
Kolejne dwa artykuły poruszają bardzo ważny temat w kontekście niefarmakologicznego wsparcia żywieniowego w leczeniu nowotworów. Problemy te wydają się najbardziej istotne w dobie epidemii chorób nowotworowych rozwijających się w naszym społeczeństwie.
Chciałabym również zwrócić Państwa uwagę na artykuł, dotyczący zastosowania oleju rzepakowego jako jednego z elementów żywienia małego dziecka. W dobie diet „modowych” poruszanie tego tematu wydaje się jak najbardziej niezbędne.
Powyższe informacje powinny przekonać Państwa o interdyscyplinarności naszego czasopisma, łączącej różne zagadnienia z obszaru dietetyki, diagnostyki, biochemii, mikrobiologii, gastroenterologii i wielu innych obszarów nauki. Pomoże to wykorzystywać je np. w zespołach terapeutycznych, których zapewne jesteście członkami.
Jednocześnie chciałabym Państwa zaprosić na konferencję „«Współczesna Dietetyka» o powikłaniach otyłości. Najnowsze rekomendacje i zalecenia w zakresie dietoterapii chorób będących następstwem otyłości”, która odbędzie się 17 czerwca 2023 roku, w Poznaniu. Bardzo liczę na Państwa udział. Szczegóły na: http://konferencja.wspolczesnadietetyka.pl/
Życzę Państwu merytorycznej i kreatywnej lektury, która przyczyni się m.in. do rozwoju zarówno zawodowego, jak i osobistego w zakresie dietetyki i nauki o żywieniu człowieka.

Zachęcam do lektury
Nowa redaktor prowadząca
prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska

 

WD_maj_2023_nr 47_web (pdf.io) (pdf.io).jpg


Article image

TEMAT NUMERU

Psychobiotyki jako wsparcie w leczeniu zaburzeń psychicznych

dr n. biomed. Joanna Jurek

Na podstawie dowodów naukowych potwierdzających powiązania pomiędzy mikrobiotą jelitową a funkcjonowaniem mózgu i funkcjonowaniem układu nerwowego wykorzystanie wyselekcjonowanych szczepów probiotycznych może przyczynić się do ogólnej poprawy stanu zdrowia psychicznego. „Psychobiotyki” to niedawno wyodrębniona, nowa grupa probiotyków, których regularna suplementacja może przynieść liczne korzyści w zakresie zdrowia psychicznego, zwłaszcza w leczeniu niektórych objawów stresu, lęku i depresji [Pirbaglou i wsp., 2016].

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Psychobiotyki jako wsparcie w leczeniu zaburzeń psychicznych

dr n. biomed. Joanna Jurek

Article image

Na podstawie dowodów naukowych potwierdzających powiązania pomiędzy mikrobiotą jelitową a funkcjonowaniem mózgu i funkcjonowaniem układu nerwowego wykorzystanie wyselekcjonowanych szczepów probiotycznych może przyczynić się do ogólnej poprawy stanu zdrowia psychicznego. „Psychobiotyki” to niedawno wyodrębniona, nowa grupa probiotyków, których regularna suplementacja może przynieść liczne korzyści w zakresie zdrowia psychicznego, zwłaszcza w leczeniu niektórych objawów stresu, lęku i depresji [Pirbaglou i wsp., 2016].

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Monografia: Akkermansia muciniphila MucT SANPROBI Premium – The Akkermansia Company

Redakcja

Powszechność występowania chorób metabolicznych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2 (ang. Type 2 Diabetes Mellitus, T2DM), choroby sercowo- naczyniowe (ang. Cardio-Vascular Disease, CVD) i niealkoholowe stłuszczenie wątroby (ang. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD), staje się poważnym problemem zdrowia publicznego. Mikrobiota jelitowa odgrywa szczególnie istotną rolę w procesie fermentacji niestrawionych składników pokarmu oraz stymulacji produkcji śluzu przez komórki nabłonka jelitowego. Ze względu na swoją złożoność czynnościową często określana jest jako „organ” zaangażowany w procesy enzymatyczne, metaboliczne i immunologiczne. Szczególnie ważna jest jej rola w rozwoju i regulacji układów odpornościowego, nerwowego i dokrewnego. Jednak jej główną funkcją jest pozyskiwanie energii pochodzącej z pokarmu.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Monografia: Akkermansia muciniphila MucT SANPROBI Premium – The Akkermansia Company

Redakcja

Article image

Powszechność występowania chorób metabolicznych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2 (ang. Type 2 Diabetes Mellitus, T2DM), choroby sercowo- naczyniowe (ang. Cardio-Vascular Disease, CVD) i niealkoholowe stłuszczenie wątroby (ang. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD), staje się poważnym problemem zdrowia publicznego. Mikrobiota jelitowa odgrywa szczególnie istotną rolę w procesie fermentacji niestrawionych składników pokarmu oraz stymulacji produkcji śluzu przez komórki nabłonka jelitowego. Ze względu na swoją złożoność czynnościową często określana jest jako „organ” zaangażowany w procesy enzymatyczne, metaboliczne i immunologiczne. Szczególnie ważna jest jej rola w rozwoju i regulacji układów odpornościowego, nerwowego i dokrewnego. Jednak jej główną funkcją jest pozyskiwanie energii pochodzącej z pokarmu.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania