menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

dr nauk farm. inż. Joanna Pieczyńska

Technolog żywności i doradca żywieniowy, specjalista psychodietetyki. Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka AR we Wrocławiu oraz studiów doktoranckich na UMed we Wrocławiu (dr nauk farmaceutycznych w specjalności bromatologia). Adiunkt w Katedrze i Zakładzie Dietetyki i Bromatologii na Wydziale Farmaceutycznym UMed we Wrocławiu. Jest wiceprzewodniczącą Polskiego Towarzystwa Dietetyki, oddziału wrocławsko-opolskiego. Ma kilkunastoletnie praktyczne doświadczenie w pracy z pacjentami.

Article image

TEMAT NUMERU

Suplementy diety i preparaty ziołowe, które należy odstawić przed operacją

Zarówno suplementy diety, jak i zioła mają znaczną aktywność farmakologiczną, a co za tym idzie mogą w trakcie operacji wykazywać potencjalne wielokierunkowe działania niepożądane. Stosunkowo niewielu lekarzy pyta o stosowanie suplementów diety i ziół, a nawet 70% pacjentów nie ujawnia im w wywiadzie tej informacji. Lekarze i pacjenci powinni być świadomi potencjalnych działań niepożądanych wynikających z ich stosowania, zwłaszcza w odniesieniu do układu krzepnięcia i czynność płytek krwi w okresie okołooperacyjnym, niestabilności sercowo-naczyniowej, działania hipoglikemizującego oraz interakcji z anestetykami.

czytaj dalej