Bakteria Akkermansia municiphila, choć dokładnie poznana dopiero w 2004 roku, okazuje się kluczowym składnikiem mikrobioty jelitowej. Tym ważniejsze jest, by dietetycy zapoznali się z korzyściami zdrowotnymi, jakie zapewnia odpowiednia liczebność tej bakterii w naszych jelitach.
Komentarz prof. dr hab n. med. Ewy Stachowskiej - Akkermansia muciniphila. Dlaczego dietetyk powinien zainteresować się zastosowaniem tej unikatowej bakterii w terapii pacjentów?
Chcesz przeczytać więcej?
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Powszechność występowania chorób metabolicznych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2 (ang. Type 2 Diabetes Mellitus, T2DM), choroby sercowo- naczyniowe (ang. Cardio-Vascular Disease, CVD) i niealkoholowe stłuszczenie wątroby (ang. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD), staje się poważnym problemem zdrowia publicznego. Mikrobiota jelitowa odgrywa szczególnie istotną rolę w procesie fermentacji niestrawionych składników pokarmu oraz stymulacji produkcji śluzu przez komórki nabłonka jelitowego. Ze względu na swoją złożoność czynnościową często określana jest jako „organ” zaangażowany w procesy enzymatyczne, metaboliczne i immunologiczne. Szczególnie ważna jest jej rola w rozwoju i regulacji układów odpornościowego, nerwowego i dokrewnego. Jednak jej główną funkcją jest pozyskiwanie energii pochodzącej z pokarmu.