menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Komentarz prof. dr hab n. med. Ewy Stachowskiej - Akkermansia muciniphila. Dlaczego dietetyk powinien zainteresować się zastosowaniem tej unikatowej bakterii w terapii pacjentów?

prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska

Z GABINETU DIETETYKA

08-06-2023

47/2023

Bakteria Akkermansia municiphila, choć dokładnie poznana dopiero w 2004 roku, okazuje się kluczowym składnikiem mikrobioty jelitowej. Tym ważniejsze jest, by dietetycy zapoznali się z korzyściami zdrowotnymi, jakie zapewnia odpowiednia liczebność tej bakterii w naszych jelitach.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Zakład Biochemii i Metabolomiki PUM


Czytaj więcej