menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Komentarz prof. dr hab. n. med. Lucyny Ostrowskiej - Akkermansia muciniphila a otyłość i długowieczność

Ostatnio coraz częściej podkreśla się rolę mikrobioty jelitowej w rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości oraz jej powikłań. Szczególnie istotna, w przeciwdziałaniu chorobie otyłościowej i nie tylko, okazuje się bakteria Akkermansia muciniphila, rozkładająca mucynę jelitową.

Według WHO, powikłań otyłości jest 200. Wśród nich wyróżniamy m.in. zaburzenia gospodarki węglowodanowej, lipidowej, cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, zawały, udary, zespół metaboliczny, kamicę pęcherzyka żółciowego, przepuklinę rozworu przełykowego, bezdech w czasie snu, niektóre nowotwory i inne.

Ostatnio coraz częściej podkreśla się rolę mikrobioty jelitowej w rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości oraz jej powikłań. Szczególnie istotna, w przeciwdziałaniu chorobie otyłościowej i nie tylko, okazuje się bakteria Akkermansia muciniphila, rozkładająca mucynę jelitową.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Redakcja

CZYTAM ARTYKUŁY


Czytaj więcej