Współczesna Dietetyka | 49/2023
Witamy Państwa u progu jesieni. Dostrzegamy, że dni są już coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Myślę, bardzo dobry czas na lekturę najnowszego numeru Współczesnej dietetyki.Zachęcam Państwa do lektury artykułów w nim zawartych. Nasz aktualny numer to wiele cennych informacji, w dużej mierze poświęconych tematom związanym z mikroflorą jelitową. Nasi autorzy nie tylko napisali dla Państwa artykuły merytoryczne, ale często zawierające informacje bardzo praktyczne, oparte na własnych badaniach czy pracy z pacjentem.
Nauka o dietetyce i żywieniu człowieka to bardzo dynamicznie rozwijająca się dyscyplina, która opiera się nie tylko na prostych mechanizmach biologiczno-chemicznych, które dietetycy wykorzystują w swojej pracy. Obecnie wiele uwagi w swojej pracy zwracamy na powiazania jakości mikrobioty człowieka i jej wpływie na funkcjonowanie organizmu człowieka. W bieżącym numerze znajdziecie Państwo wiele informacji na ten temat m.in.: znaczenia probiotykoterapii w zespole jelita drażliwego oraz dysbiozy polekowej. Dodatkowo w menu nowego numeru Współczesnej Dietetyki to artykuły związane z istotą i znaczeniem suplementów w żywieniu kobiet ciężarnych.
Ciągle ważnym i istotnym problemem jest powszechność występowania otyłości i jej powikłań. My oczywiście przyglądamy się temu z kontekstu profilaktyki tego schorzenia. Tu warto poświęcić czas na przeczytanie artykułów związanych ze znaczeniem otyłości np. w leczeniu pacjentów z chorobami nowotworowymi czy też występowaniem sarkopenii u chorych onkologicznych.
Gorąco zapraszam do bardzo interesującej lektury.
Prof. dr hab. Monika Bronkowska