Współczesna Dietetyka | 44/2022
W gabinecie dietetycznym spotykamy pacjentów, którzy z łatwością zrezygnowali ze spożycia glutenu na podstawie przypuszczeń co do jego szkodliwości czy występowania dolegliwości po jego spożyciu. Otóż pierwszym krokiem, zanim pacjent zmieni dietę, powinna być diagnostyka, gdyż czym innym jest czasowa rezygnacja ze spożycia glutenu czy też ograniczenie jego spożycia, a czym innym bezwzględne stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie, w przypadku diagnozy celiakii. Jakie czynniki dodatkowe mogą wskazywać na występowanie celiakii? Czy każdy pacjent z celiakią będzie miał dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu glutenu? O diagnostyce, celiakii klasycznej, nieklasycznej, postaci objawowej i subklinicznej oraz przede wszystkim – o praktycznych aspektach prowadzenia pacjentów z celiakią – pisze w bieżącym temacie numeru dr n. med. Martyna Marciniak.
Polecam uwadze ciekawe zagadnienia o kreatynie w sporcie, selenie w niepłodności u mężczyzn czy diecie roślinnej w MAFLD. W rubryce Z gabinetu dietetyka tym razem wszystko to, co dietetyk powinien wiedzieć o przygotowaniu pacjenta do operacji bariatrycznej, w tym rekomendowane składowe procesu przygotowania żywieniowego do takiej operacji.
Wydanie 44. niesie ze sobą specjalną niespodziankę – dodatek Dietetyka w onkologii, czyli jak za pomocą żywienia wspierać pacjentów chorych na nowotwory.
Zachęcam do lektury.
Sylwia Leszczyńska
Redaktor prowadząca