menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 15/2018

Objawy chorób tarczycy bardzo często mylone są z objawami zwykłego przemęczenia czy stresu. Tak jest też czasem w przypadku choroby Hashimoto – jednej z najczęściej występującej w ostatnim czasie – gdzie układ immunologiczny atakuje właśnie komórki tarczycy. Pacjenci trafiający do gabinetu dietetycznego bardzo często nie zdają sobie sprawy, że przyczyną ich nadwagi, senności czy przemęczenia mogą być choroby tarczycy. Często to dietetyk jest pierwszym specjalistą, który może zasugerować diagnostykę w kierunku potwierdzenia lub wykluczenia chorób tarczycy. Jego zalecenia dietetyczne muszą także uwzględniać immunologiczne podłoże choroby, tak aby wspomóc leczenie.

Kwestie związane z chorobami tarczycy poruszono w temacie numeru, ale także w zupełnie nowym dziale tematycznym – DIAGNOSTYKA.

Bez nazwy-1.png


PUBLIKACJE BRANŻOWE

Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie - Dominika Musiałowska

Specjalista ds. żywienia Małgorzata Mękus

Insulinooporność to problem, który nabiera coraz większej skali. Prawdopodobnie około 10 milionów osób w Polsce zmaga się z tą dolegliwością. Niestety współczesna medycyna nie traktuje jej jako odrębnej jednostki chorobowej, lecz jako zaburzenie prowadzące do rozwoju innych chorób w tym cukrzycy typu 2, otyłości, zespołu policystycznych jajników czy nadciśnienia tętniczego.

 

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie - Dominika Musiałowska

Specjalista ds. żywienia Małgorzata Mękus

Insulinooporność to problem, który nabiera coraz większej skali. Prawdopodobnie około 10 milionów osób w Polsce zmaga się z tą dolegliwością. Niestety współczesna medycyna nie traktuje jej jako odrębnej jednostki chorobowej, lecz jako zaburzenie prowadzące do rozwoju innych chorób w tym cukrzycy typu 2, otyłości, zespołu policystycznych jajników czy nadciśnienia tętniczego.

 

Czytam więcej
Article image

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Dieta w insulinooporności. Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska

Specjalista ds. żywienia Małgorzata Mękus

Insulinooporności dotyka obecnie coraz większej liczby osób. Szacuje się, że blisko połowa naszego społeczeństwa może zmagać się już z tą dolegliwością. Problem insulinooporności nie dotyczy tylko osób z cukrzycą typu 2 czy ze stanem przed cukrzycowym, można ją także stwierdzić u większości osób z otyłością brzuszną i zespołem policystycznych jajników.

 

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Dieta w insulinooporności. Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska

Specjalista ds. żywienia Małgorzata Mękus

Article image

Insulinooporności dotyka obecnie coraz większej liczby osób. Szacuje się, że blisko połowa naszego społeczeństwa może zmagać się już z tą dolegliwością. Problem insulinooporności nie dotyczy tylko osób z cukrzycą typu 2 czy ze stanem przed cukrzycowym, można ją także stwierdzić u większości osób z otyłością brzuszną i zespołem policystycznych jajników.

 

Czytam więcej
Article image

AKTUALNOŚCI

Rola witaminy D w PMS

Ze względu na wielofunkcyjność witaminy D pokłada się wiele nadziei w jej korzystnym działaniu w łagodzeniu objawów chorobowych. Coraz więcej doniesień mówi o jej prozdrowotnych właściwościach w wielu obszarach medycyny.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Rola witaminy D w PMS

Article image

Ze względu na wielofunkcyjność witaminy D pokłada się wiele nadziei w jej korzystnym działaniu w łagodzeniu objawów chorobowych. Coraz więcej doniesień mówi o jej prozdrowotnych właściwościach w wielu obszarach medycyny.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Rekomendacje dotyczące podaży białka w celu zmaksymalizowania syntezy białek mięśniowych wśród sportowców wykonujących trening oporowy

Arkadiusz Matras

Wśród adeptów sportów sylwetkowych tematem wielu dyskusji jest optymalna dzienna podaż białka w okresie budowania masy mięśniowej lub redukcji tkanki tłuszczowej. Kontrowersje budzi również ilość posiłków w ciągu dnia, długość przerwy pomiędzy nimi czy zawartość protein i poszczególnych aminokwasów w każdej z konsumowanych potraw.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Rekomendacje dotyczące podaży białka w celu zmaksymalizowania syntezy białek mięśniowych wśród sportowców wykonujących trening oporowy

Arkadiusz Matras

Article image

Wśród adeptów sportów sylwetkowych tematem wielu dyskusji jest optymalna dzienna podaż białka w okresie budowania masy mięśniowej lub redukcji tkanki tłuszczowej. Kontrowersje budzi również ilość posiłków w ciągu dnia, długość przerwy pomiędzy nimi czy zawartość protein i poszczególnych aminokwasów w każdej z konsumowanych potraw.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zaburzenia karmienia u dzieci i niemowląt

Dietetyk kliniczny Dominika Credo

Zaburzenia karmienia najczęściej dotyczą niemowląt i małych dzieci. To sytuacja, w której dziecko odmawia przyjmowania pokarmu, jest niezdolne do jedzenia lub ma trudności z jedzeniem. Problem ten występuje dość często (25-40% pacjentów do 3 roku życia), jednak w większości przypadków są to jedynie łagodne zaburzenia związane z nieprawidłowym karmieniem.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zaburzenia karmienia u dzieci i niemowląt

Dietetyk kliniczny Dominika Credo

Article image

Zaburzenia karmienia najczęściej dotyczą niemowląt i małych dzieci. To sytuacja, w której dziecko odmawia przyjmowania pokarmu, jest niezdolne do jedzenia lub ma trudności z jedzeniem. Problem ten występuje dość często (25-40% pacjentów do 3 roku życia), jednak w większości przypadków są to jedynie łagodne zaburzenia związane z nieprawidłowym karmieniem.

Czytam więcej
Article image

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Pacjent otyły z prawidłowymi parametrami metabolicznymi

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Otyłość jest jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych w skali światowej i dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Niewątpliwie stanowi przyczynę rozwoju wielu zaburzeń metabolicznych i wiąże się ze zwiększoną umieralnością z powodu chorób przewlekłych, w tym zaburzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. Okazuje się jednak, że mimo zwiększonej ilości tkanki tłuszczowej istnieje grupa pacjentów otyłych z prawidłowymi wskaźnikami metabolicznymi, którą charakteryzuje często również mniejsze ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych związanych z otyłością1.

czytaj dalej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Pacjent otyły z prawidłowymi parametrami metabolicznymi

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

Otyłość jest jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych w skali światowej i dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Niewątpliwie stanowi przyczynę rozwoju wielu zaburzeń metabolicznych i wiąże się ze zwiększoną umieralnością z powodu chorób przewlekłych, w tym zaburzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. Okazuje się jednak, że mimo zwiększonej ilości tkanki tłuszczowej istnieje grupa pacjentów otyłych z prawidłowymi wskaźnikami metabolicznymi, którą charakteryzuje często również mniejsze ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych związanych z otyłością1.

Czytam więcej
Article image

NUTRIGENETYKA

Wpływ diety na epigenom człowieka, czyli jak dieta zmienia geny

Karolina Karabin

Wiele uwagi poświęca się związkowi pomiędzy podłożem genetycznym a czynnikami środowiskowymi i ich wpływowi na fenotyp człowieka. Jednak niewiele wspomina się w tym kontekście o zjawiskach epigenetycznych. Zjawiska epigenetycznie i zajmująca się nimi nauka – epigenetyka są łącznikiem pomiędzy podłożem genetycznym a czynnikami środowiskowymi. Jednym z najważniejszych elementów modulujących epigenom człowieka jest żywność, ponieważ może ona nieść w sobie informację, która modyfikuje ekspresję genów w komórce i tym samym może wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz ryzyko rozwoju chorób. Bardzo często stosowany jest skrót myślowy: ”dieta zmienia geny”, ale poprawniejszym określeniem jest „dieta zmienia epigenom”.

czytaj dalej

NUTRIGENETYKA

Wpływ diety na epigenom człowieka, czyli jak dieta zmienia geny

Karolina Karabin

Article image

Wiele uwagi poświęca się związkowi pomiędzy podłożem genetycznym a czynnikami środowiskowymi i ich wpływowi na fenotyp człowieka. Jednak niewiele wspomina się w tym kontekście o zjawiskach epigenetycznych. Zjawiska epigenetycznie i zajmująca się nimi nauka – epigenetyka są łącznikiem pomiędzy podłożem genetycznym a czynnikami środowiskowymi. Jednym z najważniejszych elementów modulujących epigenom człowieka jest żywność, ponieważ może ona nieść w sobie informację, która modyfikuje ekspresję genów w komórce i tym samym może wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz ryzyko rozwoju chorób. Bardzo często stosowany jest skrót myślowy: ”dieta zmienia geny”, ale poprawniejszym określeniem jest „dieta zmienia epigenom”.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy

Małgorzata Cyran

Dieta śródziemnomorska to zespół nawyków żywieniowych typowych dla mieszkańców regionu śródziemnomorskiego, którzy w latach 60. XX wieku rzadko zapadali na choroby serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu II oraz niektóre nowotwory. Zachowania żywieniowe tego typu stanowią pełne odzwierciedlenie zasad zdrowego żywienia i warto je wprowadzić w życie w celu profilaktyki lub wspomagania leczenia przewlekłych chorób niezakaźnych.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy

Małgorzata Cyran

Article image

Dieta śródziemnomorska to zespół nawyków żywieniowych typowych dla mieszkańców regionu śródziemnomorskiego, którzy w latach 60. XX wieku rzadko zapadali na choroby serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu II oraz niektóre nowotwory. Zachowania żywieniowe tego typu stanowią pełne odzwierciedlenie zasad zdrowego żywienia i warto je wprowadzić w życie w celu profilaktyki lub wspomagania leczenia przewlekłych chorób niezakaźnych.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Zastosowanie kolagenu w medycynie

Dietetyk sportowy Natalia Główka

Słowo kolagen pochodzi z greki, gdzie kola oznacza gumę, a gen oznacza produkcję. Kolagen jest włóknistym białkiem strukturalnym obecnym w matriksie pozakomórkowym i tkankach łącznych zwierząt. Kolagen jest białkiem najobficiej występującym w królestwie zwierząt. Nieobecny jest jedynie w roślinach i jednokomórkowych organizmach, gdzie jego rolę przejęły polisacharydy i celuloza.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Zastosowanie kolagenu w medycynie

Dietetyk sportowy Natalia Główka

Article image

Słowo kolagen pochodzi z greki, gdzie kola oznacza gumę, a gen oznacza produkcję. Kolagen jest włóknistym białkiem strukturalnym obecnym w matriksie pozakomórkowym i tkankach łącznych zwierząt. Kolagen jest białkiem najobficiej występującym w królestwie zwierząt. Nieobecny jest jedynie w roślinach i jednokomórkowych organizmach, gdzie jego rolę przejęły polisacharydy i celuloza.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola mikrobioty jelitowej w chorobie Leśniowskiego-Crohna: Czy dieta oraz probiotyki mają znaczenie w podtrzymywaniu remisji choroby?

Dietetyk Daria Kotek

Choroba Leśniowskiego-Crohna (CD, ang. Crohn’s disease) należy do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease) o niewyjaśnionej etiologii1. Diagnozowana jest u osób w różnym okresie życia, najczęściej pojawia się w wieku 15–25 lat2. Częstsze występowanie można zaobserwować u ludzi rasy białej niż czarnej. Choroba ta dominuje w wysoko rozwiniętych miastach Europy Zachodnio-Północnej, głównie w krajach skandynawskich oraz anglosaskich3.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola mikrobioty jelitowej w chorobie Leśniowskiego-Crohna: Czy dieta oraz probiotyki mają znaczenie w podtrzymywaniu remisji choroby?

Dietetyk Daria Kotek

Article image

Choroba Leśniowskiego-Crohna (CD, ang. Crohn’s disease) należy do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease) o niewyjaśnionej etiologii1. Diagnozowana jest u osób w różnym okresie życia, najczęściej pojawia się w wieku 15–25 lat2. Częstsze występowanie można zaobserwować u ludzi rasy białej niż czarnej. Choroba ta dominuje w wysoko rozwiniętych miastach Europy Zachodnio-Północnej, głównie w krajach skandynawskich oraz anglosaskich3.

Czytam więcej
Article image

DIETA W CUKRZYCY

Żywienie w cukrzycy ciążowej

Dietetyk Milena Kuzaka

Cukrzyca ciążowa (GDM) stanowi najczęściej występujące zaburzenie metabolizmu węglowodanów, tuż obok cukrzycy typu 1 (T1D) oraz cukrzycy typu 2 (T2D). Jest stanem nietolerancji węglowodanów prowadzącym do hiperglikemii o różnym nasileniu, który pojawia się lub zostaje po raz pierwszy rozpoznany w czasie ciąży1.

czytaj dalej

DIETA W CUKRZYCY

Żywienie w cukrzycy ciążowej

Dietetyk Milena Kuzaka

Article image

Cukrzyca ciążowa (GDM) stanowi najczęściej występujące zaburzenie metabolizmu węglowodanów, tuż obok cukrzycy typu 1 (T1D) oraz cukrzycy typu 2 (T2D). Jest stanem nietolerancji węglowodanów prowadzącym do hiperglikemii o różnym nasileniu, który pojawia się lub zostaje po raz pierwszy rozpoznany w czasie ciąży1.

Czytam więcej

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Żywienie osób starszych w kontekście osteoporozy

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Osteoporoza to schorzenie coraz częściej diagnozowane nie tylko u osób w podeszłym wieku, ale także w grupie młodych pacjentów. Nie bez powodu nadaje się jej miano „cichej epidemii”. Niestety poświęca się temu problemowi zbyt mało uwagi, a prowadzone działania profilaktyczne nadal są mało skuteczne.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania