DIETETYKA SPORTOWA
Wykorzystanie probiotyków w sporcie
Suplementacja probiotykami budzi szczególne zainteresowanie, ze względu na potwierdzony naukowo korzystny wpływ na układ oddechowy i pokarmowy.
DIETETYKA SPORTOWA
Suplementacja probiotykami budzi szczególne zainteresowanie, ze względu na potwierdzony naukowo korzystny wpływ na układ oddechowy i pokarmowy.
DIETETYKA SPORTOWA
Kreatyna jest jednym z najbardziej popularnych suplementów ergogenicznych. Wyniki badań jednoznacznie pokazują, że suplementacja kreatyny ma pozytywne efekty w przypadku sportowców.
DIETETYKA SPORTOWA
Ergogeniczne działanie kofeiny w sporcie wykazano w wielu badaniach naukowych. Oczywiste jest, że podaż kofeiny wpływa korzystnie na wyniki osiągane przed sportowców, jednak zależy to od formy sportowca oraz czasu trwania, intensywności i rodzaju wykonywanego wysiłku fizycznego.
DIETETYKA SPORTOWA
Czekolada jest jednym z tych produktów, które budzą wątpliwości i kontrowersje. Pomimo dużego udziału nasyconych kwasów tłuszczowych w zależności od jej rodzaju może mieć wiele właściwości prozdrowotnych. Okazuje się, że z powodzeniem mogą stosować ją w diecie również sportowcy.
Z GABINETU DIETETYKA
Słowo kolagen pochodzi z greki, gdzie kola oznacza gumę, a gen oznacza produkcję. Kolagen jest włóknistym białkiem strukturalnym obecnym w matriksie pozakomórkowym i tkankach łącznych zwierząt. Kolagen jest białkiem najobficiej występującym w królestwie zwierząt. Nieobecny jest jedynie w roślinach i jednokomórkowych organizmach, gdzie jego rolę przejęły polisacharydy i celuloza.
DIETETYKA SPORTOWA
Ze względu na dużą różnorodność, charakterystykę wysiłku oraz różnice fizjologiczne różne są wymagania energetyczne i na składniki pokarmowe dla poszczególnych sportów zimowych.
DIETETYKA SPORTOWA
W ostatnich latach zwiększa się zainteresowanie żywnością funkcjonalną, czyli naturalnymi produktami, które poza odżywianiem wykazują dodatkowo korzystny wpływ na nasz organizm. To samo dzieje się w obszarze dietetyki sportowej.
DIETETYKA SPORTOWA
Tkanka kostna jest tkanką łączną, która dzięki zawartości soli mineralnych w jej istocie podstawowej jest twarda, sztywna i wytrzymała. W jej skład wchodzą następujące komórki: osteoblasty (tzw. komórki kościotwórcze), osteocyty (osteoblasty otoczone zmineralizowaną istotą międzykomórkową) i osteoklasty (tzw. komórki kościogubne, odpowiadające za niszczenie kości), oraz substancja międzykomórkowa (organiczna i nieorganiczna) tworząca pozostałą część tkanki19.
DIETETYKA SPORTOWA
Zakwaszenie mięśni (zwiększona produkcja pochodzących z kwasu mlekowego H+ we włóknach mięśniowych i tym samym spadek pH w mięśniach i we krwi) jest główną przyczyną zmęczenia w trakcie wysiłków beztlenowych o wysokiej intensywności.
DIETETYKA SPORTOWA
Pływanie jest sportem niezmiernie wymagającym, zarówno ze względu na liczne, intensywne jednostki treningowe, jak również długość sezonu i częstotliwość zawodów.