Funkcją snu jest regeneracja po czasie czuwania oraz przygotowanie na następny okres czuwania, jednak dla sportowców sen jest również niezbędną częścią regeneracji po intensywnym treningu oraz przygotowania do kolejnej jednostki treningowej.
Sporty zimowe rozgrywane są w trudnych warunkach środowiska: na lodzie lub śniegu, przy ujemnych temperaturach powietrza, często na średnich lub dużych wysokościach nad poziomem morza. W 2018 roku na Igrzyskach Olimpijskich w Pjongczangu będzie można obejrzeć rywalizację sportowców w 98 konkurencjach, w 15 dyscyplinach sportowych.
Wspólnym elementem dla zawodników wszystkich dyscyplin jest raczej szczupła, umięśniona budowa ciała oraz występujące okresy treningowe o wysokiej intensywności, co wymaga większej podaży energii, składników pokarmowych oraz odpowiedniego dopasowania strategii żywienia i nawadniania przed, w trakcie i po wysiłku fizycznym. Ze wszystkich sportowców dyscyplin zimowych największe wydatkowanie energetyczne mają biegacze narciarscy. Największe wyzwanie żywieniowe dotyczy dożywiania w trakcie biegów narciarskich, redukcji masy ciała u skoczków narciarskich oraz tych sportowców, którzy biorą udział w zawodach składających się z rund i wyścigów kwalifikacyjnych. Żywienie w sportach zimowych stanowi nie lada wyzwanie dla dietetyka, dlatego tak bardzo ważne jest dokładne poznanie danej dyscypliny sportu, z którą przychodzi nam pracować1, 2.
Sporty zimowe rozgrywane są w trakcie sezonu zimowego na śniegu lub lodzie. Pierwsze Zimowe Igrzyska Olimpijskie odbyły się w 1924 r. w Chamonix i wzięło w nich udział 258 uczestników o 16 różnych narodowościach. W dzisiejszych czasach liczbę zawodników na igrzyskach letnich i zimowych moglibyśmy porównać jak 4 do 1. Igrzyska w Vancouver w 2010 r. były największymi igrzyskami pod względem liczby uczestników i dyscyplin1, 2.
Sportowcy zimowi często borykają się z trudnymi warunkami zawodów czy treningów, przede wszystkim z wysokością oraz zimnem. Zawodnicy mogą wykorzystywać odpowiednie strategie służące aklimatyzacji do wyższych wzniesień czy poprawiające wydolność na poziomie morza. Sporty zimowe na zewnątrz przeprowadzane są w temperaturze od -25 do +5°C, a te w pomieszczeniach, na lodzie – od 5 do 10°C. Możliwość uprawiania wielu dyscyplin sportu zależy od stałej dostępności śniegu ulokowanego na wyższych wysokościach (lodowiec). Dodatkowo na półkuli południowej zima jest w innym terminie niż na półkuli północnej, więc możliwość trenowania lub rozgrywania zawodów możliwa jest prawie przez cały rok. Zawody na lodowcach odbywają się na wysokości od 2000 do 5000 m n.p.m. Zimą zawody odbywają się na wysokości od 500 do 2000 m n.p.m.3.
Dla wielu dyscyplin zimowych najbardziej wymagającym okresem treningowym jest czas, w którym zawodnicy wykonują treningi o wysokiej intensywności w zimnie, na wysokości, na śniegu lub na lodzie późnym latem lub wczesną jesienią. Trening w tych warunkach skutkuje zwiększeniem stresu i zmian metabolicznych, które stanowią wyzwanie dla strategii żywieniowych1.
Wysokość
Na wysokości wydatkowanie energetyczne wzrasta – na 4300 m n.p.m. podstawowa przemiana materii wzrasta o 10–17% w porównaniu do poziomu morza. Obserwuje się również spadek masy ciała, średnio o 1,4 kg/tydzień, oraz zmniejszenie apetytu. Spadek masy ciała wynikający ze wzrostu deficytu energii zwiększa wykorzystanie białka jako źródła energii, prowadząc do negatywnego bilansu azotowego oraz utraty masy mięśniowej. Z punktu widzenia dietetyki bardzo ważne będzie dopasowanie spożycia kalorii do zmian w zapotrzebowaniu.
Ze względu na dużą różnorodność, charakterystykę wysiłku oraz różnice fizjologiczne różne są wymagania energetyczne i na składniki pokarmowe dla poszczególnych sportów zimowych.