menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Strategia żywieniowa przy złamaniu kości

Dietetyk sportowy Natalia Główka Dietetyk sportowy Anna-Maria Borucka

DIETETYKA SPORTOWA

02-01-2017

9/2017

Tkanka kostna jest tkanką łączną, która dzięki zawartości soli mineralnych w jej istocie podstawowej jest twarda, sztywna i wytrzymała. W jej skład wchodzą następujące komórki: osteoblasty (tzw. komórki kościotwórcze), osteocyty (osteoblasty otoczone zmineralizowaną istotą międzykomórkową) i osteoklasty (tzw. komórki kościogubne, odpowiadające za niszczenie kości), oraz substancja międzykomórkowa (organiczna i nieorganiczna) tworząca pozostałą część tkanki19.

Najczęściej występującym wśród całej populacji uszkodzeniem kości jest złamanie, które dla sportowca oznacza wykluczenie z treningów i zawodów nawet na cały sezon. W przypadku zawodników piłki nożnej badania z udziałem młodzieży w wieku 15−19 lat uprawiającej tę dyscyplinę sportu wykazały, że zawodnicy ulegają kontuzjom podczas meczu niemal 2 razy częściej niż podczas treningu. Najczęściej kontuzje dotyczą kończyny dolnej, w tym aż 13% stanowią złamania18.

 

Naprawa kości jest fizjologicznym procesem polegającym na zastępowaniu uszkodzonych komórek kostnych nowymi. Tym samym następuje odnowa biologicznych i mechanicznych właściwości do stanu sprzed urazu.

Z fizjologicznego punktu widzenia proces ten obejmuje kilka omówionych poniżej faz odbudowy:

Z punktu widzenia rehabilitacji i dietetyki proces naprawy kości można podzielić na 2 fazy.

Pierwszą z nich jest faza unieruchomienia – w tej fazie mamy do czynienia ze stanem zapalnym, atrofią, opornością anaboliczną, spadkiem wydatku energetycznego wynikającym ze zmniejszonej aktywności fizycznej, zmniejszeniem prawidłowego funkcjonowania układu ruchu, spadkiem syntezy białek. Należy wtedy odpowiednio dopasować energetyczność diety, ilość składników mających właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, podaż witaminy D3, białka i leucyny oraz wyeliminować alkohol4.

 

 

Tkanka kostna jest tkanką łączną, która dzięki zawartości soli mineralnych w jej istocie podstawowej jest twarda, sztywna i wytrzymała. W jej skład wchodzą następujące komórki: osteoblasty (tzw. komórki kościotwórcze), osteocyty (osteoblasty otoczone zmineralizowaną istotą międzykomórkową) i osteoklasty (tzw. komórki kościogubne, odpowiadające za niszczenie kości), oraz substancja międzykomórkowa (organiczna i nieorganiczna) tworząca pozostałą część tkanki19.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dietetyk sportowy Natalia Główka

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk sportowy i kliniczny, doktorantka w Zakładzie Dietetyki w Instytucie Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak i Swim For a Dream oraz członek organizacji The International Society of Exercise Immunology (ISEI). Zawodowo od wielu lat współpracuje ze sportowcami uprawiającymi różne dyscypliny wytrzymałościowe, natomiast naukowo zajmuje się immunożywieniem w sporcie oraz wpływem suplementacji ergogenicznej i strategii żywieniowych na specyficzne zdolności wysiłkowe.

Dietetyk sportowy Anna-Maria Borucka

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz dietetyk Rehasport Clinic w Poznaniu, prowadzi również swój gabinet, gdzie na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami dietozależnymi oraz trenującymi sporty wytrzymałościowe, z zamiłowania żeglarka oraz pasjonatka dwóch kółek.


Czytaj więcej