Współczesna Dietetyka | 48/2023
Lato, to chyba najpiękniejsza pora roku, a na pewno najgorętsza. Podobnie jak najnowszy numer „Współczesnej Dietetyki”. Zachęcam Państwa do lektury artykułów w nim zawartych. Znajdziecie tu różnorodne merytoryczne informacje, które jeszcze bardziej będą pobudzać żywieniową kreatywność i świadomość. Mam nadzieję, że wniosą również wiele nowych informacji, które okażą się przydatne i ciekawe w pogłębianiu wiedzy o dietetyce i żywieniu człowieka. W menu numeru, który oddajemy w Państwa ręce, znajdziecie bardzo interesujące artykuły poruszające zagadnienia suplementów diety w różnych kontekstach. Oczywiście nie mogło także zabraknąć publikacji związanej z zaburzeniami odżywiania, które zadomowiły się już w zasadzie na stałe w naszym czasopiśmie. Bardzo ważnym tematem – często pojawiającym się obecnie w medycynie, dietetyce, profilaktyce – są zagadnienia związane z endometriozą. Podstępną, przewlekłą i nieuleczalną chorobą ginekologiczną, na którą w Polsce cierpi około 1 mln kobiet, a blisko 200 mln na świecie. Choroba rozwija się powoli, przebiega skrycie, a u wielu kobiet bezobjawowo. Endometrioza może być przyczyną ciągnącego się latami złego samopoczucia kobiety. Dolegliwości związane z endometriozą zdecydowanie wpływają na jakość życia kobiet, pogarszając go. Być może w artykule jednego z naszych autorów znajdziecie Państwo odpowiedź, jak wspierać swoje pacjentki w przebiegu tego schorzenia. I tematy, których nie mogło zabraknąć to oczywiście choroby nowotworowe – tu nigdy mało informacji, każda jest cenna i może przełożyć się na podniesienie wartości naszej pracy z pacjentami. Wydaje mi się, że cykl „Żywienie w chorobach nowotworowych” też zadomowił się u nas na dobre. Jednak myślę, że to tak bardzo ważny temat zarówno dla nas dietetyków, jak i dla naszych pacjentów, że każda rada, linijka tekstu, doświadczenie dietetyka jest na tzw. wagę złota.
Życzę przyjemnej lektury
redaktor merytoryczna
prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska