menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 8/2016

Cukrzyca staje się pandemią całego świata. Bardzo dużo mówi się o cukrzycy typu 2, a zwiększony problem dotyczy również cukrzycy typu 1. Ta z kolei wymaga innego odejścia niż "dwójka" zarówno żywieniowego, jak i edukacyjnego. Warto ją poznać, bo będzie stanowiła coraz większy problem epidemiologiczny.

okladka-8.jpg


DIETETYKA SPORTOWA

Cukrzyca typu 1 w sportach wytrzymałościowych

Dietetyk sportowy Anna-Maria Borucka

Article image

Odpowiednia strategia żywieniowa diabetyka powinna obejmować takie elementy, jak: cel, czynniki mające wpływ na poziom glukozy (długość i typ treningów), czas i miejsce monitorowania glikemii, postępowanie przy określonych poziomach glukozy oraz edukację zawodnika.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Probiotyki w sporcie

Dietetyk, psychodietetyk Damian Parol

W publikacjach o probiotykach zwraca się uwagę głównie na ich role w funkcjonowaniu układu pokarmowego1, szczególnie w przypadku biegunek związanych z podawaniem antybiotyków lub w celu zmniejszenia dolegliwości u osób z zespołem jelita nadwrażliwego. Jednak bywa również poruszana kwestia wpływu probiotyków na wydolność sportową.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Probiotyki w sporcie

Dietetyk, psychodietetyk Damian Parol

Article image

W publikacjach o probiotykach zwraca się uwagę głównie na ich role w funkcjonowaniu układu pokarmowego1, szczególnie w przypadku biegunek związanych z podawaniem antybiotyków lub w celu zmniejszenia dolegliwości u osób z zespołem jelita nadwrażliwego. Jednak bywa również poruszana kwestia wpływu probiotyków na wydolność sportową.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Zalecenia aktywności fizycznej. Rekomendacje WHO w zależności od wieku

Fizjoterapeuta Zygmunt Bartosiewicz, Fizjoterapeuta Kamil Korcala

Aktywność fizyczna ma bardzo istotne znaczenie dla zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Jest jedną z podstawowych funkcji człowieka. Według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) zdrowie „to nie tylko całkowity brak choroby czy kalectwa, ale także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu”.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Zalecenia aktywności fizycznej. Rekomendacje WHO w zależności od wieku

Fizjoterapeuta Zygmunt Bartosiewicz, Fizjoterapeuta Kamil Korcala

Article image

Aktywność fizyczna ma bardzo istotne znaczenie dla zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Jest jedną z podstawowych funkcji człowieka. Według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) zdrowie „to nie tylko całkowity brak choroby czy kalectwa, ale także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu”.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Wpływ odżywiania dzieci na wady zgryzu

Lekarz dentysta, ortodonta Kamila Wasiluk

Na odżywianie dzieci można wpływać już od momentu poczęcia. Już w okresie ciąży kobieta powinna zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę. W I trymestrze ciąży, kiedy dochodzi do organogenezy i zaczynają się tworzyć zawiązki zębów, niewłaściwe odżywianie, niedobory składników odżywczych i braki witamin mogą zaburzyć proces kształtowania się zawiązków zębów i otaczających tkanek.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Wpływ odżywiania dzieci na wady zgryzu

Lekarz dentysta, ortodonta Kamila Wasiluk

Article image

Na odżywianie dzieci można wpływać już od momentu poczęcia. Już w okresie ciąży kobieta powinna zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę. W I trymestrze ciąży, kiedy dochodzi do organogenezy i zaczynają się tworzyć zawiązki zębów, niewłaściwe odżywianie, niedobory składników odżywczych i braki witamin mogą zaburzyć proces kształtowania się zawiązków zębów i otaczających tkanek.

Czytam więcej
Article image

NUTRIGENETYKA

Znaczenie wybranych polimorfizmów genetycznych w ocenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

W badaniach asocjacyjnych całego genomu (GWAS - genome-wideassociationstudies) i w Projekcie Poznania Ludzkiego Genomu (HGP – Human Genome Project) cukrzyca typu 2 była jedną z chorób cywilizacyjnych cieszących się największym zainteresowaniem badaczy. Badanie GWAS pozwoliło na identyfikację ponad 100 lociSNP (SNP – Single Nucleotide Polymorphism, polimorfizm pojedynczego genu) zaangażowanych w wystąpienie cukrzycy typu 21.

czytaj dalej

NUTRIGENETYKA

Znaczenie wybranych polimorfizmów genetycznych w ocenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

W badaniach asocjacyjnych całego genomu (GWAS - genome-wideassociationstudies) i w Projekcie Poznania Ludzkiego Genomu (HGP – Human Genome Project) cukrzyca typu 2 była jedną z chorób cywilizacyjnych cieszących się największym zainteresowaniem badaczy. Badanie GWAS pozwoliło na identyfikację ponad 100 lociSNP (SNP – Single Nucleotide Polymorphism, polimorfizm pojedynczego genu) zaangażowanych w wystąpienie cukrzycy typu 21.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta niskoantygenowa jako nowy sposób interwencji dietetycznej w leczeniu pacjentów z nadaktywnością systemu odpornościowego

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Szybki styl życia, narażenie na długotrwały stres, brak czasu na samodzielne przygotowanie posiłków oraz spożywanie ich w pośpiechu, monotonna dieta i rozwój technologii sprawiają, że organizm jest coraz bardziej przeciążony, a w konsekwencji osłabiony, w wyniku czego narażony na ryzyko rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych, także tych o idiopatycznym pochodzeniu.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta niskoantygenowa jako nowy sposób interwencji dietetycznej w leczeniu pacjentów z nadaktywnością systemu odpornościowego

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Szybki styl życia, narażenie na długotrwały stres, brak czasu na samodzielne przygotowanie posiłków oraz spożywanie ich w pośpiechu, monotonna dieta i rozwój technologii sprawiają, że organizm jest coraz bardziej przeciążony, a w konsekwencji osłabiony, w wyniku czego narażony na ryzyko rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych, także tych o idiopatycznym pochodzeniu.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Roślinna terapia zastępcza w czasie menopauzy?

Dietetyk Ewa Bulczak

Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Roślinna terapia zastępcza w czasie menopauzy?

Dietetyk Ewa Bulczak

Article image

Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.

Czytam więcej

IMMUNOŻYWIENIE

Interwencja żywieniowa u chorych z ciężkimi oparzeniami

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

Article image

Większość oparzeń stanowią najczęściej niewielkie oparzenia wymagające jedynie pomocy doraźnej lub krótkotrwałego pobytu w szpitalu. Jednak te obejmujące powyżej 20% całej powierzchni ciała, klasyfikowane jako oparzenia ciężkie, wymagają pełnego zaangażowania personelu intensywnej opieki medycznej, lekarzy różnych specjalności.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Działanie hipoglikemiczne, antybakteryjne i przeciwutleniające imbiru lekarskiego

Imbir lekarski (Zingiber officinale) jest przyprawą, która wykorzystywana jest w kuchniach całego świata od tysięcy lat.

Jest również prawdopodobnie pierwszą przyprawą, która trafiła do Europy. W swoich pismach, szczególną uwagę poświęcili mu Marco Polo i Paracelsus.

Ma zastosowanie nie tylko jako dodatek kulinarny- często wykorzystywany jest w kosmetologii i farmakologii.

W Polsce najczęściej spotykane są kłącza imbiru lekarskiego i w takiej postaci jest on także spożywany. Ta część zawiera składniki odżywcze, takie jak: białka, węglowodany, błonnik pokarmowy, oraz taniny i składniki mineralne1.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Działanie hipoglikemiczne, antybakteryjne i przeciwutleniające imbiru lekarskiego

Article image

Imbir lekarski (Zingiber officinale) jest przyprawą, która wykorzystywana jest w kuchniach całego świata od tysięcy lat.

Jest również prawdopodobnie pierwszą przyprawą, która trafiła do Europy. W swoich pismach, szczególną uwagę poświęcili mu Marco Polo i Paracelsus.

Ma zastosowanie nie tylko jako dodatek kulinarny- często wykorzystywany jest w kosmetologii i farmakologii.

W Polsce najczęściej spotykane są kłącza imbiru lekarskiego i w takiej postaci jest on także spożywany. Ta część zawiera składniki odżywcze, takie jak: białka, węglowodany, błonnik pokarmowy, oraz taniny i składniki mineralne1.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania