Rola odpowiednich strategii żywieniowych w profesjonalnym sporcie staje się coraz bardziej doceniana. W celu zwiększenia możliwości wysiłkowych, optymalnej regeneracji, wspierania zdrowia i prawidłowego rozwoju oraz budowania właściwych nawyków żywieniowych, a także zwiększenia szans na sportowy sukces w wieku dorosłym, szczególną uwagą powinno się otoczyć sportowców w wieku rozwojowym. Ilość dzieci i młodzieży uczestniczących w wyspecjalizowanym treningu sportowym wzrasta, jednocześnie jednak powszechnie stwierdza się błędy w sposobie żywienia oraz rosnący odsetek dzieci i młodzieży z nieprawidłową masą ciała.
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze młodych zawodników różni się od zapotrzebowania ich mniej aktywnych rówieśników, ale ze względu na różnice w metabolizmie i fizjologii w odniesieniu do sportowców dorosłych rekomendacje dla tej grupy także mogą nie być adekwatne. Ponieważ wciąż brakuje odpowiednich badań z udziałem młodych sportowców, trudno wytyczyć dokładne zalecenia żywieniowe dla tej grupy.
W ostatnich latach obserwujemy dynamiczny rozwój dietetyki sportowej, idący w parze ze wzrostem zainteresowania rolą żywienia w treningu sportowym, co zgłaszają zarówno zawodnicy, jak i ich trenerzy czy opiekunowie. Żywienie rzutuje m.in. na możliwości wysiłkowe, proces regeneracji i ryzyko wystąpienia kontuzji, ale także wpływa na zdrowie i prawidłowy wzrost organizmu2, dlatego jest szczególnie ważne dla sportowców w wieku rozwojowym. Obserwacje wskazują, że w czasie ostatnich 15 lat ilość dzieci i młodzieży uczestniczących w wyspecjalizowanym treningu sportowym zwiększyła się, przy jednoczesnym obniżeniu wieku specjalizacji treningu1. Z drugiej strony stwierdza się, że mimo rosnącej wiedzy na temat czynników ryzyka, odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała wciąż wzrasta6. Należy podkreślić, że problem nadmiernej masy ciała jest równie niebezpieczny co zbyt niska masa ciała i niedożywienie30, które także może występować o dzieci o prawidłowej masie ciała. W stanie odżywienia dzieci i młodzieży wskazuje się znaczne nieprawidłowowści4, co w przypadku młodych zawodników może wpływać nie tylko na zdrowie i prawidłowy rozwój, ale także na możliwości wysiłkowe i dalszą karierę zawodniczą.
Czy zalecenia formułowane dla dorosłych sportowców są adekwatne?
Cukrzyca typu 1 w sportach wytrzymałościowychi
Dietetyk sportowy Anna-Maria Borucka
Odpowiednia strategia żywieniowa diabetyka powinna obejmować takie elementy, jak: cel, czynniki mające wpływ na poziom glukozy (długość i typ treningów), czas i miejsce monitorowania glikemii, postępowanie przy określonych poziomach glukozy oraz edukację zawodnika.
czytaj dalej
Probiotyki w sporciei
Dietetyk, psychodietetyk Damian Parol
W publikacjach o probiotykach zwraca się uwagę głównie na ich role w funkcjonowaniu układu pokarmowego1, szczególnie w przypadku biegunek związanych z podawaniem antybiotyków lub w celu zmniejszenia dolegliwości u osób z zespołem jelita nadwrażliwego. Jednak bywa również poruszana kwestia wpływu probiotyków na wydolność sportową.
czytaj dalej
Zalecenia aktywności fizycznej. Rekomendacje WHO w zależności od wiekui
Fizjoterapeuta Zygmunt Bartosiewicz, Fizjoterapeuta Kamil Korcala
Aktywność fizyczna ma bardzo istotne znaczenie dla zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Jest jedną z podstawowych funkcji człowieka. Według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) zdrowie „to nie tylko całkowity brak choroby czy kalectwa, ale także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu”.
czytaj dalej