Kolacja: krem z dyni z ciecierzycą i pesto z pietruszki
 
Składniki:
	- 1 mała dynia np. Hokkaido
 
	- 2 ziemniaki
 
	- 2 liście laurowe
 
	- 2 ziela angielskie
 
	- 1 cebula
 
	- 60 g ciecierzycy gotowanej
 
	- 2 łyżeczki curry
 
	- sok z 1 cytryny
 
	- sól i pieprz do smaku
 
	- 2 łyżki oliwa z oliwek
 
	- 1 pęczek natki pietruszki
 
	- 1 ząbek czosnku
 
	- szczypta soli
 
	- pestki dyni (do posypania)
 
 
Dynię, cebulę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą (2 centymetry powyżej warzyw). Gotujemy aż do momentu, gdy dynia i ziemniaki będą miękkie. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Ciecierzycę można dodać w całości lub zblendować ze wszystkimi składnikami.
Oliwę z oliwek, natkę pietruszki i czosnek blendujemy na gładką masę wraz z odrobiną soli. W razie potrzeby, jeśli całość będzie się źle blendowała, można dodać więcej oliwy.
Zupę podajemy ciepłą, skropioną pesto z pietruszki i posypaną pestkami dyni, najlepiej lekko podprażonymi na patelni.
 
Komentarz dietetyka: Zupa to bardzo dobra alternatywa lekkiej i pożywnej kolacji. Lekkostrawne warzywa wraz z ciecierzycą będącą źródłem węglowodanów złożonych i białka roślinnego. To dobra kompozycja niepowodująca trudności w dawkowaniu insuliny. Dodatek pestek dyni uatrakcyjni posiłek oraz dostarczy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pesto z natki pietruszki to dobre źródło witaminy C oraz moc antyoksydantów dbających o naczynia krwionośne.
 
Wartość energetyczna
	
		
			| Energia | 
			1773 kcal | 
		
		
			| Białko | 
			80 g | 
		
		
			| Tłuszcz ogółem | 
			59,8 g | 
		
		
			| SFA | 
			15,8 g | 
		
		
			| MUFA | 
			23,7 g | 
		
		
			| PUFA | 
			14,6 g | 
		
		
			| Węglowodany | 
			254 g | 
		
		
			| Błonnik pokarmowy | 
			27,7 g | 
		
		
			| Potas | 
			4898 mg | 
		
		
			| Wapń | 
			785 mg | 
		
		
			| Magnez | 
			437 mg | 
		
		
			| Żelazo | 
			16,6 mg | 
		
		
			| Cynk | 
			11,4 mg | 
		
		
			| Witamina D | 
			6,1 µg | 
		
		
			| Witamina E | 
			10,2 mg | 
		
		
			| Witamina B6 | 
			3,55 mg | 
		
		
			| Witamina B12 | 
			3,73 mg | 
		
		
			| Kwas foliowy | 
			333,7 mg | 
		
		
			| Witamina C | 
			99 mg |