Kolacja: krem z dyni z ciecierzycą i pesto z pietruszki
Składniki:
- 1 mała dynia np. Hokkaido
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 cebula
- 60 g ciecierzycy gotowanej
- 2 łyżeczki curry
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- pestki dyni (do posypania)
Dynię, cebulę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą (2 centymetry powyżej warzyw). Gotujemy aż do momentu, gdy dynia i ziemniaki będą miękkie. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Ciecierzycę można dodać w całości lub zblendować ze wszystkimi składnikami.
Oliwę z oliwek, natkę pietruszki i czosnek blendujemy na gładką masę wraz z odrobiną soli. W razie potrzeby, jeśli całość będzie się źle blendowała, można dodać więcej oliwy.
Zupę podajemy ciepłą, skropioną pesto z pietruszki i posypaną pestkami dyni, najlepiej lekko podprażonymi na patelni.
Komentarz dietetyka: Zupa to bardzo dobra alternatywa lekkiej i pożywnej kolacji. Lekkostrawne warzywa wraz z ciecierzycą będącą źródłem węglowodanów złożonych i białka roślinnego. To dobra kompozycja niepowodująca trudności w dawkowaniu insuliny. Dodatek pestek dyni uatrakcyjni posiłek oraz dostarczy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pesto z natki pietruszki to dobre źródło witaminy C oraz moc antyoksydantów dbających o naczynia krwionośne.
Wartość energetyczna
Energia |
1773 kcal |
Białko |
80 g |
Tłuszcz ogółem |
59,8 g |
SFA |
15,8 g |
MUFA |
23,7 g |
PUFA |
14,6 g |
Węglowodany |
254 g |
Błonnik pokarmowy |
27,7 g |
Potas |
4898 mg |
Wapń |
785 mg |
Magnez |
437 mg |
Żelazo |
16,6 mg |
Cynk |
11,4 mg |
Witamina D |
6,1 µg |
Witamina E |
10,2 mg |
Witamina B6 |
3,55 mg |
Witamina B12 |
3,73 mg |
Kwas foliowy |
333,7 mg |
Witamina C |
99 mg |