
Oferta herbat na naszym rynku jest bardzo szeroka. Na pólkach można znaleźć zarówno herbaty czarne, zielone jak również ziołowe czy owocowe. Po analizie samych opakowań można wnioskować, że w skład herbat owocowych wchodzi cała gama owoców i ziół.
Niedoczynność tarczycy jest to niedobór hormonów tarczycy (T3–trójjodotyronina, T4–tyroksyna) prowadzący do uogólnionego zwolnienia procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Dlatego też chora tarczyca oznacza chorobę całego organizmu.
Hormony tarczycy są niezbędne do prawidłowego dojrzewania i różnicowania się komórek, mają wpływ na zużycie tlenu i procesy energetyczne ustroju oraz kontrolę metabolizmu białek, tłuszczów, węglowodanów, kwasów nukleinowych i witamin. Dlatego też nieprawidłowa praca tego narządu w postaci niedoczynności powoduje również zaburzenia metabolizmu poszczególnych składników odżywczych oraz odkładanie się tkanki tłuszczowej i zatrzymywanie wody1. Podczas przebiegu niedoczynności tarczycy w tkance tłuszczowej następuje ekspresja receptorów dla T3 i TSH, dochodzi do spadku BMR (tarczyca odpowiada za 30% podstawowej przemiany materii). W tkance tłuszczowej następuje zwiększona praca w limfocytach T CD4+ wydzielających dużą ilość prozapalnych cytokin (IFN-y, TNF-α, IL-1, a hipoleptynemia występuje we wszystkich zaburzeniach pracy tarczycy. Dlatego też podwyższone TSH dodatnio koreluje z BMI, a leczenie za pomocąT4 obniża poziom leptyny2, 3, 4.
Przy niedoczynności tarczycy redukcja masy ciała jest utrudniona, ale nie niemożliwa. Indywidualna dieta powinna być odpowiednio dopasowana do dotychczasowych zwyczajów żywieniowych i powinna opierać się na stopniowej eliminacji nieprawidłowych nawyków na rzecz wprowadzania zasad zdrowego żywienia. Najważniejsze jest jednak zwrócenie uwagi na to, iż mimo niższej wartości energetycznej posiłków, należy zadbać o odpowiedni udział w nich poszczególnych witamin i składników mineralnych w celu uniknięcia niedoborów pokarmowych i zaburzeń pracy tarczycy, co mogłoby powodować tzw. błędne koło.
Najczęstsze niedobory u osób z niedoczynnością tarczycy dotyczą białka, witamin (A, C, B6, B1), braków składników mineralnych (fosfor, magnez, potas, sód, chrom). Większość osób z Hashimoto ma niski poziom witaminy B12, antyoksydantów, selenu, witaminy E i glutationu, a także cynku i ferrytyny5, 6.
Podczas dostosowywania wszystkich wartości diety należy dokonać analizy chorób współistniejących oraz przyjmowanych leków. Osoby z chorobami tarczycy często mają problemy z niepłodnością, chorobami autoimmunologicznymi, chorobami układu krążenia, osteoporozą, depresją, niedokrwistością oraz cukrzycą1. Dodatkowo niezbędna jest ocena występowania nietolerancji glutenu i laktozy, ponieważ spożycie produktów zawierających te składniki przy dodatnim wyniku utrudnia przekształcanie hormonów tarczycy i również redukcję masy ciała7, 8.
Zalecenia żywieniowe podczas redukcji masy ciała przy niedoczynności tarczycy
Zapotrzebowanie energetyczne
Wartość energetyczna diety redukcyjnej dla osoby z niedoczynnością tarczycy powinna być obliczana i zgodna z podstawową przemianą materii, ewentualnie − przy otyłości znacznej − nieznacznie wyższa. Zbyt niska energetyczność diety spowoduje dodatkowe obniżenie metabolizmu i utrudni redukcję masy ciała.
Nazwa posiłku | 4 posiłki | 5 posiłków |
---|---|---|
Śniadanie | 25% | 20% |
II śniadanie | 15% | 15% |
Obiad | 35% | 35% |
Podwieczorek | - | 10% |
Kolacja | 25% | 20% |
Niedoczynność tarczycy jest to niedobór hormonów tarczycy (T3–trójjodotyronina, T4–tyroksyna) prowadzący do uogólnionego zwolnienia procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Dlatego też chora tarczyca oznacza chorobę całego organizmu.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Oferta herbat na naszym rynku jest bardzo szeroka. Na pólkach można znaleźć zarówno herbaty czarne, zielone jak również ziołowe czy owocowe. Po analizie samych opakowań można wnioskować, że w skład herbat owocowych wchodzi cała gama owoców i ziół.
Pamiętamy o alergiach krzyżowych, ale czy na pewno? Czy pamiętamy co z czym się krzyżuje?
Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.