Oferta herbat na naszym rynku jest bardzo szeroka. Na pólkach można znaleźć zarówno herbaty czarne, zielone jak również ziołowe czy owocowe. Po analizie samych opakowań można wnioskować, że w skład herbat owocowych wchodzi cała gama owoców i ziół.
Hormony tarczycy są niezbędne do prawidłowego dojrzewania i różnicowania się komórek, mają wpływ na zużycie tlenu i procesy energetyczne ustroju oraz kontrolę metabolizmu białek, tłuszczów, węglowodanów, kwasów nukleinowych i witamin. Dlatego też nieprawidłowa praca tego narządu w postaci niedoczynności powoduje również zaburzenia metabolizmu poszczególnych składników odżywczych oraz odkładanie się tkanki tłuszczowej i zatrzymywanie wody1. Podczas przebiegu niedoczynności tarczycy w tkance tłuszczowej następuje ekspresja receptorów dla T3 i TSH, dochodzi do spadku BMR (tarczyca odpowiada za 30% podstawowej przemiany materii). W tkance tłuszczowej następuje zwiększona praca w limfocytach T CD4+ wydzielających dużą ilość prozapalnych cytokin (IFN-y, TNF-α, IL-1, a hipoleptynemia występuje we wszystkich zaburzeniach pracy tarczycy. Dlatego też podwyższone TSH dodatnio koreluje z BMI, a leczenie za pomocąT4 obniża poziom leptyny2, 3, 4.
Przy niedoczynności tarczycy redukcja masy ciała jest utrudniona, ale nie niemożliwa. Indywidualna dieta powinna być odpowiednio dopasowana do dotychczasowych zwyczajów żywieniowych i powinna opierać się na stopniowej eliminacji nieprawidłowych nawyków na rzecz wprowadzania zasad zdrowego żywienia. Najważniejsze jest jednak zwrócenie uwagi na to, iż mimo niższej wartości energetycznej posiłków, należy zadbać o odpowiedni udział w nich poszczególnych witamin i składników mineralnych w celu uniknięcia niedoborów pokarmowych i zaburzeń pracy tarczycy, co mogłoby powodować tzw. błędne koło.
Najczęstsze niedobory u osób z niedoczynnością tarczycy dotyczą białka, witamin (A, C, B6, B1), braków składników mineralnych (fosfor, magnez, potas, sód, chrom). Większość osób z Hashimoto ma niski poziom witaminy B12, antyoksydantów, selenu, witaminy E i glutationu, a także cynku i ferrytyny5, 6.
Podczas dostosowywania wszystkich wartości diety należy dokonać analizy chorób współistniejących oraz przyjmowanych leków. Osoby z chorobami tarczycy często mają problemy z niepłodnością, chorobami autoimmunologicznymi, chorobami układu krążenia, osteoporozą, depresją, niedokrwistością oraz cukrzycą1. Dodatkowo niezbędna jest ocena występowania nietolerancji glutenu i laktozy, ponieważ spożycie produktów zawierających te składniki przy dodatnim wyniku utrudnia przekształcanie hormonów tarczycy i również redukcję masy ciała7, 8.
Zalecenia żywieniowe podczas redukcji masy ciała przy niedoczynności tarczycy
Zapotrzebowanie energetyczne
Wartość energetyczna diety redukcyjnej dla osoby z niedoczynnością tarczycy powinna być obliczana i zgodna z podstawową przemianą materii, ewentualnie − przy otyłości znacznej − nieznacznie wyższa. Zbyt niska energetyczność diety spowoduje dodatkowe obniżenie metabolizmu i utrudni redukcję masy ciała.
Nazwa posiłku | 4 posiłki | 5 posiłków |
---|---|---|
Śniadanie | 25% | 20% |
II śniadanie | 15% | 15% |
Obiad | 35% | 35% |
Podwieczorek | - | 10% |
Kolacja | 25% | 20% |
Niedoczynność tarczycy jest to niedobór hormonów tarczycy (T3–trójjodotyronina, T4–tyroksyna) prowadzący do uogólnionego zwolnienia procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Dlatego też chora tarczyca oznacza chorobę całego organizmu.