DIAGNOSTYKA
Morfologia krwi obwodowej jako podstawowe badanie laboratoryjne
Część II. Układ białokrwinkowy i płytkowy
DIAGNOSTYKA
Część II. Układ białokrwinkowy i płytkowy
DIAGNOSTYKA
Część II. Układ białokrwinkowy i płytkowy
AKTUALNOŚCI
Czy i jak neofobia żywieniowa powiązana jest z autyzmem? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć naukowcy i opublikowali swoje wyniki badań w publikacji Autism spectrum disorder and food neophobia: clinical and subclinical links w „The Amercian Journal of Clinical Nutrition”1.
AKTUALNOŚCI
Czy i jak neofobia żywieniowa powiązana jest z autyzmem? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć naukowcy i opublikowali swoje wyniki badań w publikacji Autism spectrum disorder and food neophobia: clinical and subclinical links w „The Amercian Journal of Clinical Nutrition”1.
PSYCHODIETETYKA
Jedynie źródło wiedzy o żywieniu czy również skuteczny środek zmiany zachowań żywieniowych dzieci i młodzieży?
PSYCHODIETETYKA
Jedynie źródło wiedzy o żywieniu czy również skuteczny środek zmiany zachowań żywieniowych dzieci i młodzieży?
DIETETYKA SPORTOWA
Szacuje się, iż na całym świecie jest 425 mln osób dorosłych chorujących na cukrzycę. W Polsce blisko 2 mln 700 osób ma zdiagnozowaną cukrzycę, a prawie drugie tyle, bo 2 mln 235 osób, ma nieprawidłową tolerancję glukozy2. Niestety, dane na kolejne lata nie są optymistyczne i przewiduje się dalszy wzrost zachorowalności.
DIETETYKA SPORTOWA
Szacuje się, iż na całym świecie jest 425 mln osób dorosłych chorujących na cukrzycę. W Polsce blisko 2 mln 700 osób ma zdiagnozowaną cukrzycę, a prawie drugie tyle, bo 2 mln 235 osób, ma nieprawidłową tolerancję glukozy2. Niestety, dane na kolejne lata nie są optymistyczne i przewiduje się dalszy wzrost zachorowalności.
DIETETYKA DZIECIĘCA
Zasady komponowania posiłków dla najmłodszych w żywieniu zbiorowym są ściśle określone, ale realizacja tych wymogów nie jest łatwa.
DIETETYKA DZIECIĘCA
Zasady komponowania posiłków dla najmłodszych w żywieniu zbiorowym są ściśle określone, ale realizacja tych wymogów nie jest łatwa.
NUTRIGENETYKA
Występowanie cukrzycy typu 2 (CT2) wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością, w tym z powodu powikłań sercowo-naczyniowych. Szacuje się, że w roku 2030 aż 7,7% ludności świata będzie dotkniętych tym schorzeniem (439 milionów osób dorosłych)1. U podłoża rozwoju CT2 leżą zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Zidentyfikowano wiele polimorfizmów genów (najczęściej będących polimorfizmami pojedynczych nukleotydów – SNP, Single Nucleotide Polymorphism) potencjalnie zwiększających ryzyko zachorowania.
NUTRIGENETYKA
Występowanie cukrzycy typu 2 (CT2) wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością, w tym z powodu powikłań sercowo-naczyniowych. Szacuje się, że w roku 2030 aż 7,7% ludności świata będzie dotkniętych tym schorzeniem (439 milionów osób dorosłych)1. U podłoża rozwoju CT2 leżą zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Zidentyfikowano wiele polimorfizmów genów (najczęściej będących polimorfizmami pojedynczych nukleotydów – SNP, Single Nucleotide Polymorphism) potencjalnie zwiększających ryzyko zachorowania.
Z GABINETU DIETETYKA
Kamica nerkowa, nazywana również kamicą moczową, jest jedną z najczęściej występujących chorób narządów układu moczowo-płciowego. Wiąże się z powstaniem w obrębie dróg moczowych złogów (potocznie kamieni) z substancji chemicznych stanowiących prawidłowy lub patologiczny składnik moczu, zwiększeniem stężenia związków litogennych w moczu, obniżoną aktywnością inhibitorów krystalizacji lub zmianami odczynu pH moczu, które wpływają na rozpuszczalność zawartych w nich składników1.
Z GABINETU DIETETYKA
Kamica nerkowa, nazywana również kamicą moczową, jest jedną z najczęściej występujących chorób narządów układu moczowo-płciowego. Wiąże się z powstaniem w obrębie dróg moczowych złogów (potocznie kamieni) z substancji chemicznych stanowiących prawidłowy lub patologiczny składnik moczu, zwiększeniem stężenia związków litogennych w moczu, obniżoną aktywnością inhibitorów krystalizacji lub zmianami odczynu pH moczu, które wpływają na rozpuszczalność zawartych w nich składników1.
Z GABINETU DIETETYKA
Jadłowstręt psychiczny, anoreksja (z greckiego anorexia nervosa) dokładnie oznacza brak apetytu: an – brak, orexis – apetyt1. Jest to jednostka chorobowa, która według klasyfikacji ICD-10 należy do zaburzeń odżywiania prowadzących do poważnych zmian w zdrowiu fizycznym i psychicznym.
Z GABINETU DIETETYKA
Jadłowstręt psychiczny, anoreksja (z greckiego anorexia nervosa) dokładnie oznacza brak apetytu: an – brak, orexis – apetyt1. Jest to jednostka chorobowa, która według klasyfikacji ICD-10 należy do zaburzeń odżywiania prowadzących do poważnych zmian w zdrowiu fizycznym i psychicznym.
Z GABINETU DIETETYKA
Operacyjne usunięcie trzustki (pankreatektomia), a niekiedy także struktur sąsiadujących z tym narządem (np. pęcherzyk żółciowy), wiąże się z szeregiem skomplikowanych zdrowotnie konsekwencji wynikających z takiej formy leczenia pacjenta cierpiącego na schorzenia trzustki (np. rak trzustki). Samo przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego nie jest wystarczające. W całej terapii istotne jest podejście holistyczne, współpraca całego zespołu medycznego składającego się z lekarza prowadzącego, chirurga, pielęgniarki, psychologa, fizjoterapeuty, ale także dietetyka.
Z GABINETU DIETETYKA
Operacyjne usunięcie trzustki (pankreatektomia), a niekiedy także struktur sąsiadujących z tym narządem (np. pęcherzyk żółciowy), wiąże się z szeregiem skomplikowanych zdrowotnie konsekwencji wynikających z takiej formy leczenia pacjenta cierpiącego na schorzenia trzustki (np. rak trzustki). Samo przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego nie jest wystarczające. W całej terapii istotne jest podejście holistyczne, współpraca całego zespołu medycznego składającego się z lekarza prowadzącego, chirurga, pielęgniarki, psychologa, fizjoterapeuty, ale także dietetyka.
Z GABINETU DIETETYKA
Atopowe zapalenie skóry (AZS) – to choroba charakteryzująca się występowaniem zmian zapalnych skóry z towarzyszącym im silnym świądem. Zachorowalność na AZS dotyczy dużej części populacji, szczególnie zamieszkującej kraje uprzemysłowione, w tym ok. 20% dzieci i 1–3% osób dorosłych.
Z GABINETU DIETETYKA
Atopowe zapalenie skóry (AZS) – to choroba charakteryzująca się występowaniem zmian zapalnych skóry z towarzyszącym im silnym świądem. Zachorowalność na AZS dotyczy dużej części populacji, szczególnie zamieszkującej kraje uprzemysłowione, w tym ok. 20% dzieci i 1–3% osób dorosłych.
Z GABINETU DIETETYKA
Wykorzystywanie nowoczesnych technologii teleinformatycznych we współczesnej medycynie, w obliczu powszechnego dostępu do Internetu i urządzeń mobilnych, stwarza niespotykane do tej pory możliwości świadczenia usług medycznych.
Z GABINETU DIETETYKA
Wykorzystywanie nowoczesnych technologii teleinformatycznych we współczesnej medycynie, w obliczu powszechnego dostępu do Internetu i urządzeń mobilnych, stwarza niespotykane do tej pory możliwości świadczenia usług medycznych.
Z GABINETU DIETETYKA
Z GABINETU DIETETYKA
SUPERFOODS
Wiele substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego doczekało się wpisania na listę leków. Wielkie nadzieje budzi ashwagandha¸ której przypisywano właściwości uspokajające, wyciszające czy pozwalające odzyskać siły witalne. Withania somnifera (witania ospała) jest rośliną obficie rosnącą na terenach Afryki, obszarów wokół Morza Śródziemnego oraz Indii. Posiada mięsiste korzenie, które są najczęściej wykorzystywanym surowcem ze względu na zawartość składników bioaktywnych, jednak do spożycia zdatne są wszystkie części rośliny1.
SUPERFOODS
Wiele substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego doczekało się wpisania na listę leków. Wielkie nadzieje budzi ashwagandha¸ której przypisywano właściwości uspokajające, wyciszające czy pozwalające odzyskać siły witalne. Withania somnifera (witania ospała) jest rośliną obficie rosnącą na terenach Afryki, obszarów wokół Morza Śródziemnego oraz Indii. Posiada mięsiste korzenie, które są najczęściej wykorzystywanym surowcem ze względu na zawartość składników bioaktywnych, jednak do spożycia zdatne są wszystkie części rośliny1.
ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH
Pierwszy artykuł rozpoczynąjący cykl publikacji na temat wsparcia żywieniowego w chorobach otępiennych u osób starszych.
ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH
Pierwszy artykuł rozpoczynąjący cykl publikacji na temat wsparcia żywieniowego w chorobach otępiennych u osób starszych.